Zdroj: Artem Bolshakov/iStock

Pripomeňte si chuť dovolenky. 3 výborné stredomorské recepty, ktoré pripravíte aj z bežných surovín

13. 08. 2024
Zdieľať

Prinášame vám obľúbené dovolenkové recepty z Talianska, Grécka a zo Španielska.

Šalát caprese (Taliansko)

Porcie 4, príprava 10 min

Detail na tanier so šalátom caprese.

Jednoduchý a rýchly šalát, ideálny na letné večery alebo ako ľahké predjedlo​. Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 2 veľké zrelé paradajky (môžete použiť aj cherry paradajky, ale vo väčšom množstve)
  • 1-2 kusy mozzarelly
  • hrsť čerstvých bazalkových lístkov
  • extra panenský olivový olej
  • soľ podľa chuti
  • balzamikový ocot
Prečítajte si tiež
3 lahodné recepty na gril, ktoré musíte skúsiť toto leto!

Postup

  1. Hodinu pred prípravou šalátu vyberte paradajky a mozzarellu z chladničky, aby dosiahli izbovú teplotu. Paradajky umyte a nakrájajte na plátky hrubé približne 0,5 cm. Mozzarellu tiež nakrájajte na plátky rovnakej hrúbky. Ak používate cherry paradajky, prekrojte ich na polovicu.
  2. Mozzarellu osušte papierovou utierkou, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť. Ak sú paradajky veľmi šťavnaté, osušte aj ich plátky.
  3. Na servírovací tanier striedavo ukladajte plátky paradajok a mozzarelly tak, aby sa mierne prekrývali. Medzi jednotlivé plátky vkladajte čerstvé bazalkové lístky.
  4. Nakoniec posypte paradajky jemnou morskou soľou (pozor, mozzarelly nesoľte) a pokvapkajte olivovým olejom. Podľa chuti môžete pridať čerstvo mleté čierne korenie a niekoľko kvapiek balzamikového octu.

Náš tip

Šalát caprese servírujte hneď po príprave, aby si suroviny zachovali čerstvosť a bohatú chuť. Stačí polhodina a už nebude ani chutiť, ani vyzerať ako čerstvý. Tento šalát je ideálny ako ľahké predjedlo alebo príloha k hlavnému jedlu.

Polievka avgolemono (Grécko)

Porcie 4, príprava 15 min, varenie 1 h 45 min

Detail na polievku avgolemono v čiernej miske s citrónom a bylikami.

Krémová kuracia polievka z vajec, citrónovej šťavy a ryže má kyslastú chuť. Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 1,5 kg kuracieho mäsa s kosťami a kožou
  • 1 zväzok zelerovej vňate
  • 2 – 3 stredne veľké ošúpané mrkvy
  • 1 stredne veľká červená cibuľa, rozdelená na štvrtiny
  • 1 bobkový list
  • 1/2 – 3/4 šálky krátkozrnnej ryže
  • 2 vajcia
  • šťava z 2 citrónov
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
Prečítajte si tiež
Lahodné talianske, pravé grécke i jednoduché thajské. Tri pôvodné recepty na cestoviny z celého sveta

Postup

  1. Kuracie mäso vložte do veľkého hrnca spolu s vňaťou, mrkvou, cibuľou a bobkovým listom. Pridajte horúcu vodu, aby bolo úplne ponorené. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte na miernom ohni variť asi 1,5 hodiny.
  2. Uvarené kurča vyberte spolu so zeleninou a nechajte vychladnúť. Cibuľu, zeler a bobkový list vyhoďte, mrkvu odložte. Vývar preceďte a udržujte horúci.
  3. Vývar znovu priveďte do varu a pridajte ryžu. Varte na miernom ohni 15-20 minút, kým ryža nezmäkne. Medzitým natrhajte na kúsky mäso z kurčaťa. Pridajte ich spolu s nakrájanou mrkvou späť do polievky.
  4. Oddeľte žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, pridajte žĺtky a šťavu z jedného citróna. Po lyžiciach pridávajte teplý vývar. Keď je zmes dostatočne teplá, vylejte ju do hrnca s polievkou a jemne premiešajte.
  5. Polievku nechajte na miernom ohni ešte pár minút, ale nedovoľte jej zovrieť. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a hneď podávajte.

Paella valenciana (Španielsko)

Porcií 6, príprava 40 min, varenie 1 h

Paella valeciana s morskými plodmi v hrnci.

Autentická chuť Španielska priamo vo vašej kuchyni. Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1 kura rozdelené na menšie kúsky
  • 1 králik rozdelený na menšie kúsky
  • 1 šálka zelených fazúľ nakrájaných na 5 cm kúsky
  • 1 šálka bielych fazúľ
  • 2 veľké paradajky nakrájané nadrobno
  • 4 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky mletej papriky
  • štipka šafranu
  • 4 šálky vody
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 2 šálky krátkozrnnej ryže
  • soľ
Prečítajte si tiež
Obohaťte svoj jedálniček a vyskúšajte naše najobľúbenejšie a zdravé zeleninové recepty ako stvorené na leto

Postup

  1. Šafran zmiešajte s 2 lyžicami horúcej vody a nechajte ho lúhovať. V širokej nízkej panvici zahrejte olivový olej a pridajte kúsky mäsa. Opekajte asi 5-7 minút, kým nebudú zlatohnedé zo všetkých strán.
  2. Pridajte fazule, paradajky, cesnak a mletú sladkú papriku. Premiešajte a varte ďalších 5 minút.
  3. Rovnomerne prisypte ryžu a jemne premiešajte, aby sa obalila v ochutenej zmesi. Nechajte variť asi 1-2 minúty.
  4. Preceďte výluh zo šafranu a pridajte tekutinu do panvice. Dolejte 4 šálky vody, vložte vetvičku rozmarínu a podľa chuti osoľte. Jemne premiešajte.
  5. Znížte teplotu a nechajte paellu variť asi 15-20 minút bez miešania.
  6. Keď je ryža uvarená a väčšina tekutiny absorbovaná, odložte paellu z tepla. Prikryte ju čistou kuchynskou utierkou a nechajte odpočívať 5-10 minút. Podávajte horúcu, ozdobenú vetvičkami rozmarínu.

Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Relax
Tagy: recepty
Zdieľať článok
Ligurček, koriander, bazalka – aj týmto bylinkám sa venuje najnovšie vydanie podcastu ZáhradaZáhrada

Ligurček, koriander, bazalka – aj týmto bylinkám sa venuje najnovšie vydanie podcastu Záhrada

Bylinky zo supermarketu zvyčajne nevydržia dlho. V čom je problém a ako ich zachrániť?Urob si sám

Bylinky zo supermarketu zvyčajne nevydržia dlho. V čom je problém a ako ich zachrániť?

Dopyt po zateplení striech rastie, dotáciu na novú strechu však nedostane každýASB.sk

Dopyt po zateplení striech rastie, dotáciu na novú strechu však nedostane každý

Skorocel sa oplatí mať v lekárničke: Celí rany, upokojuje žalúdok a ako bonus tlmí kašeľ a rozpúšťa hlienyZáhrada

Skorocel sa oplatí mať v lekárničke: Celí rany, upokojuje žalúdok a ako bonus tlmí kašeľ a rozpúšťa hlieny

Diskusia