Zdroj: Artem Bolshakov/iStock
Pripomeňte si chuť dovolenky. 3 výborné stredomorské recepty, ktoré pripravíte aj z bežných surovín
Prinášame vám obľúbené dovolenkové recepty z Talianska, Grécka a zo Španielska.
Šalát caprese (Taliansko)
Porcie 4, príprava 10 min
Ingrediencie
- 2 veľké zrelé paradajky (môžete použiť aj cherry paradajky, ale vo väčšom množstve)
- 1-2 kusy mozzarelly
- hrsť čerstvých bazalkových lístkov
- extra panenský olivový olej
- soľ podľa chuti
- balzamikový ocot
Prečítajte si tiež
3 lahodné recepty na gril, ktoré musíte skúsiť toto leto!
Postup
- Hodinu pred prípravou šalátu vyberte paradajky a mozzarellu z chladničky, aby dosiahli izbovú teplotu. Paradajky umyte a nakrájajte na plátky hrubé približne 0,5 cm. Mozzarellu tiež nakrájajte na plátky rovnakej hrúbky. Ak používate cherry paradajky, prekrojte ich na polovicu.
- Mozzarellu osušte papierovou utierkou, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť. Ak sú paradajky veľmi šťavnaté, osušte aj ich plátky.
- Na servírovací tanier striedavo ukladajte plátky paradajok a mozzarelly tak, aby sa mierne prekrývali. Medzi jednotlivé plátky vkladajte čerstvé bazalkové lístky.
- Nakoniec posypte paradajky jemnou morskou soľou (pozor, mozzarelly nesoľte) a pokvapkajte olivovým olejom. Podľa chuti môžete pridať čerstvo mleté čierne korenie a niekoľko kvapiek balzamikového octu.
Náš tip
Šalát caprese servírujte hneď po príprave, aby si suroviny zachovali čerstvosť a bohatú chuť. Stačí polhodina a už nebude ani chutiť, ani vyzerať ako čerstvý. Tento šalát je ideálny ako ľahké predjedlo alebo príloha k hlavnému jedlu.
Polievka avgolemono (Grécko)
Porcie 4, príprava 15 min, varenie 1 h 45 min
Ingrediencie
- 1,5 kg kuracieho mäsa s kosťami a kožou
- 1 zväzok zelerovej vňate
- 2 – 3 stredne veľké ošúpané mrkvy
- 1 stredne veľká červená cibuľa, rozdelená na štvrtiny
- 1 bobkový list
- 1/2 – 3/4 šálky krátkozrnnej ryže
- 2 vajcia
- šťava z 2 citrónov
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Prečítajte si tiež
Lahodné talianske, pravé grécke i jednoduché thajské. Tri pôvodné recepty na cestoviny z celého sveta
Postup
- Kuracie mäso vložte do veľkého hrnca spolu s vňaťou, mrkvou, cibuľou a bobkovým listom. Pridajte horúcu vodu, aby bolo úplne ponorené. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte na miernom ohni variť asi 1,5 hodiny.
- Uvarené kurča vyberte spolu so zeleninou a nechajte vychladnúť. Cibuľu, zeler a bobkový list vyhoďte, mrkvu odložte. Vývar preceďte a udržujte horúci.
- Vývar znovu priveďte do varu a pridajte ryžu. Varte na miernom ohni 15-20 minút, kým ryža nezmäkne. Medzitým natrhajte na kúsky mäso z kurčaťa. Pridajte ich spolu s nakrájanou mrkvou späť do polievky.
- Oddeľte žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, pridajte žĺtky a šťavu z jedného citróna. Po lyžiciach pridávajte teplý vývar. Keď je zmes dostatočne teplá, vylejte ju do hrnca s polievkou a jemne premiešajte.
- Polievku nechajte na miernom ohni ešte pár minút, ale nedovoľte jej zovrieť. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a hneď podávajte.
Paella valenciana (Španielsko)
Porcií 6, príprava 40 min, varenie 1 h
Ingrediencie
- 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
- 1 kura rozdelené na menšie kúsky
- 1 králik rozdelený na menšie kúsky
- 1 šálka zelených fazúľ nakrájaných na 5 cm kúsky
- 1 šálka bielych fazúľ
- 2 veľké paradajky nakrájané nadrobno
- 4 nasekané strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky mletej papriky
- štipka šafranu
- 4 šálky vody
- 1 vetvička rozmarínu
- 2 šálky krátkozrnnej ryže
- soľ
Prečítajte si tiež
Obohaťte svoj jedálniček a vyskúšajte naše najobľúbenejšie a zdravé zeleninové recepty ako stvorené na leto
Postup
- Šafran zmiešajte s 2 lyžicami horúcej vody a nechajte ho lúhovať. V širokej nízkej panvici zahrejte olivový olej a pridajte kúsky mäsa. Opekajte asi 5-7 minút, kým nebudú zlatohnedé zo všetkých strán.
- Pridajte fazule, paradajky, cesnak a mletú sladkú papriku. Premiešajte a varte ďalších 5 minút.
- Rovnomerne prisypte ryžu a jemne premiešajte, aby sa obalila v ochutenej zmesi. Nechajte variť asi 1-2 minúty.
- Preceďte výluh zo šafranu a pridajte tekutinu do panvice. Dolejte 4 šálky vody, vložte vetvičku rozmarínu a podľa chuti osoľte. Jemne premiešajte.
- Znížte teplotu a nechajte paellu variť asi 15-20 minút bez miešania.
- Keď je ryža uvarená a väčšina tekutiny absorbovaná, odložte paellu z tepla. Prikryte ju čistou kuchynskou utierkou a nechajte odpočívať 5-10 minút. Podávajte horúcu, ozdobenú vetvičkami rozmarínu.
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Môj dom
Kategória:
Relax
Zdieľať článok