Zázvorové medovníky, zamatové cupcakes či mandľové sušienky. Upečte si s nami chutné vianočné koláče
Vianočné dobroty by nemali byť iba chutné, ale aj pôsobivé. Tieto vás zaujmú na prvý pohľad.
Zázvorové medovníčky
Porcie 30; príprava 30 min; pečenie 10 min
Potrebujeme:
- ½ šálky zmäknutého margarínu
- ½ šálky kryštálového cukru
- 1 veľký vaječný žĺtok
- ½ šálky melasy
- 2 šálky preosiatej hladkej múky
- ½ ČL soli
- ½ ČL prášku do pečiva
- ½ ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL mletej škorice alebo viac podľa chuti
- 1 ČL mletých klinčekov
- 1 ČL mletého zázvoru
- ½ ČL mletého muškátového orieška
Postup:
- V mixéri rozmixujte margarín a cukor. Zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte, kým zmes nebude nadýchaná. Zašľahajte vaječný žĺtok a potom melasu.
- Do inej misky preosejte múku, pridajte soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, klinčeky, zázvor a muškátový oriešok a premiešajte.
- Postupne pridávajte múčnu zmes do margarínovej zmesi a šľahajte, kým nebude dobre premiešaná.
- Cesto rozdeľte na polovice a obe časti vytvarujte do kvádrov hrubých približne 2,5 cm. Zabaľte ich do plastovej fólie a dajte chladiť na 1 až 3 hodiny.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vyberte jedno cesto z chladničky, položte ho na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte na hrúbku asi 0,6 cm.
- Vykrajujte rôzne tvary a ukladajte perníky na nevymastený plech 5 cm od seba.
- Pečte približne 8 až 10 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke a pokračujte vo vykrajovaní a pečení ďalších, kým neminiete všetko cesto.
- Perníky ozdobte, až keď vychladnú.
Červené zamatové košíčky
Porcie 20; príprava 30 min; pečenie 20 min
Potrebujeme:
- 1 ½ šálky kryštálového cukru
- ½ šálky masla
- 2 veľké vajcia
- 1 šálku cmaru
- 30 ml červeného potravinárskeho farbiva
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 a ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 PL bieleho destilovaného octu
- 2 šálky hladkej múky
- ⅓ šálky nesladeného kakaového prášku
- 1 ČL soli
Postup:
- Predhrejte rúru na 175 °C. Vymastite dva 12-muffinové plechy alebo ich vyložte 20 papierovými košíčkami.
- V mixéri vyšľahajte cukor a maslo, kým zmes nebude ľahká a nadýchaná.
- Pridajte vajcia, cmar, červené potravinárske farbivo a vanilkový extrakt. Vmiešajte sódu bikarbónu a ocot.
- V samostatnej miske zmiešajte múku, kakaový prášok a soľ, potom túto zmes postupne vmiešajte do cesta, kým sa všetko nespojí.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do pripravených košíčkov, respektíve do vymastených misiek plechu.
- Pečte v predhriatej rúre 20 až 25 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke. Ozdobte polevou podľa vlastnej chuti. Na zdobenie môžete použiť rôzne cukrárske perličky, trblietky, vločky, biely a červený cukor.
Tip redakcie
Aby ste dosiahli ešte nadýchanejšie a vláčnejšie cesto, nechajte všetky ingrediencie, najmä maslo, vajcia a cmar, odstáť aspoň 30 minút pri izbovej teplote. Ďalší trik je neprešľahávať cesto po pridaní múky – miešajte len dovtedy, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
Mandľové maslové sušienky s malinovým džemom
Porcie 36; príprava 30 min; pečenie 15 min
Potrebujeme:
- 1 šálka zmäknutého masla
- ⅔ šálky kryštálového cukru
- 1a ¼ ČL mandľového extraktu
- 2 šálky hladkej múky
- ½ šálky malinového džemu bez semienok
- ½ šálky práškového cukru
- 1 ČL mlieka
Postup:
- Pripravte si všetky ingrediencie.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- V stredne veľkej miske vyšľahajte maslo a kryštálový cukor do krémovej konzistencie. Pridajte ½ čajovej lyžičky mandľového extraktu a premiešajte. Pridajte múku a miešajte, kým sa cesto nespojí.
- Z cesta tvarujte guľôčky s priemerom 3,8 cm a ukladajte ich na nevymastený plech vo vzdialenosti 5 cm od seba. Pomocou palca vytvorte v strede každej guľky jamku a naplňte ju džemom.
- Pečte po dávkach v predhriatej rúre približne 14 až 18 minút, kým okraje jemne nezhnednú. Upečené sušienky nechajte vychladnúť na plechu.
- Nakoniec pripravte polevu: zmiešajte práškový cukor, mlieko a zvyšné ¾ čajovej lyžičky mandľového extraktu a vymiešajte dohladka. Polevou zľahka pokvapkajte sušienky a nechajte vyschnúť.
Tip redakcie
Sušienky budú chutné aj s ríbezľovým, rebarborovým, višňovým či brusnicovým džemom. Ak chcete pridať viac farebnosti, vyskúšajte džem z jabĺk so škoricou, egrešový alebo citrusový džem. Ak chcete vianočný stôl ozdobiť koláčikmi so zelenou farbou, použite džem zo zelených fíg alebo z kivi.
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock