Výnimočný dom v jame ocenený na Stavbe roka 2011

Výnimočný dom v jame ocenený na Stavbe roka 2011

20. 03. 2012
Zdieľať

Rafinovaný. Takýto prívlastok azda najviac vystihuje rodinný dom, ktorý nedostal za úlohu pútať pozornosť okoloidúcich na prvý pohľad. Keď ale prekročíte bránu stavby skromne učupenej na začiatku celkom novej ulice, už vás neprestane ohurovať. Začne od cesty neviditeľným spodným podlažím, ktorého časť pokrýva zelená strecha, otvorí pred vami priestor štýlového átria a nakoniec vás prekvapí tridsaťmetrovou celoplošne zasklenou fasádou v tvare poloblúka. Najoriginálnejší prvok tohto domu nehľadajte. Také sú totiž všetky.

Autorom projektu je skúsený architekt Ľubomír Závodný, ktorého majitelia spočiatku oslovili s celkom inou myšlienkou. Bývali totiž v dnes už susednom dome, ktorý štvorčlennej rodine začal byť pritesný, a keďže pozemok poskytoval dostatok miesta, chceli iba pristavať garáž a spoločenskú zónu s kuchyňou a prepojiť ju s domom zimnou záhradou. Architekt však investorom vnukol iný nápad, a to začať celkom odznova na nevyužitej časti veľkého pozemku. Aj vďaka tomu, že majitelia spolu so susednými obyvateľmi z ulice vybudovali komunikáciu, ktorá vedie okolo pôvodne zadnej časti parcely, mohli túto myšlienku zrealizovať. „V starom dome nám chýbali predovšetkým odkladacie priestory, garáž pre druhé auto a sauna, ktorú často využívame,“ vyratúva požiadavky na nové bývanie majiteľka, ktorá túžila po bungalove s malým átriom. Jej predstavy sa splnili takmer do bodky, keďže dom z ulice naozaj vyzerá ako skromná prízemná stavba.


Keď sa po vstupe do areálu prejdete po zelenej streche časti prízemia, otvorí sa pred vami pohľad na intímne átrium. Súkromie majitelia nadobudli práve využitím výškového rozdielu oproti susedným parcelám a príjazdovej komunikácii.

Keď sa po vstupe do areálu prejdete po zelenej streche časti prízemia, otvorí sa pred vami pohľad na intímne átrium. Súkromie majitelia nadobudli práve využitím výškového rozdielu oproti susedným parcelám a príjazdovej komunikácii.
Dano Veselský


Zo strany ulice je priznaná len subtílna jednopodlažná vstupná časť do domu, hoci konštrukcia pokračuje smerom nadol. Vpravo vidieť predchádzajúci dom majiteľov.

Zo strany ulice je priznaná len subtílna jednopodlažná vstupná časť do domu, hoci konštrukcia pokračuje smerom nadol. Vpravo vidieť predchádzajúci dom majiteľov.
Dano Veselský


Na nádvorie sa dá dostať aj exteriérovými schodmi, čo je praktické nielen z hľadiska údržby, ale aj pre hostí počas letných mesiacov. Exteriér je tvorený prevažne drevenou podlahou, hranice okolia vymedzuje výsadba až na úroveň okolitého terénu. Jeden zo stromov v átriu dostal od pána domu dokonca meno. „Keď tu raz ráno zase zastavilo auto zo záhradníctva, ktoré doviezlo ďalšie stromy a kvety, manžel dal jednému zo stromov meno Posledný,“ žartuje majiteľka, ktorá sa rada venuje zveľaďovaniu záhrady.

Na nádvorie sa dá dostať aj exteriérovými schodmi, čo je praktické nielen z hľadiska údržby, ale aj pre hostí počas letných mesiacov. Exteriér je tvorený prevažne drevenou podlahou, hranice okolia vymedzuje výsadba až na úroveň okolitého terénu. Jeden zo stromov v átriu dostal od pána domu dokonca meno. „Keď tu raz ráno zase zastavilo auto zo záhradníctva, ktoré doviezlo ďalšie stromy a kvety, manžel dal jednému zo stromov meno Posledný,“ žartuje majiteľka, ktorá sa rada venuje zveľaďovaniu záhrady.
Dano Veselský

Pod zemou

Aj keď konečná podoba osadenia stavby v teréne by mohla napovedať, že projekt je šitý na mieru pozemku, nie je to vôbec pravda. Na vytvorenie súkromného nádvoria bolo treba parcelu vybagrovať do hĺbky približne troch metrov, čo umožnilo časť prízemia zo strany ulice zapustiť pod úroveň príjazdovej komunikácie. Prízemie je tak celkom skryté pred zrakmi okoloidúcich a tento dojem ešte podčiarkuje zelená strecha nad nezastavanou časťou dolného poschodia. Ústredným bodom domu so železobetónovou konštrukciou je exteriérová terasa s drevenou podlahou a výsadbou, na ktorú sa dostanete z interiéru každej miestnosti spodného podlažia, ale aj vonkajšími schodmi po oboch stranách pozemku, čo je praktické nielen pri údržbe zelene, ale aj v lete, keď sa v dome schádzajú hostia na grilovanie.


Do mierneho oblúka tvarovaná dominantná stena spoločenského priestoru, ktorá kopíruje líniu vonkajšej fasády, robí občas majiteľom vrásky na čele. „Nech použijeme akúkoľvek vodováhu, obrazy vždy vyzerajú krivo zavesené,“ hovorí s úsmevom pani domu.

Do mierneho oblúka tvarovaná dominantná stena spoločenského priestoru, ktorá kopíruje líniu vonkajšej fasády, robí občas majiteľom vrásky na čele. „Nech použijeme akúkoľvek vodováhu, obrazy vždy vyzerajú krivo zavesené,“ hovorí s úsmevom pani domu.
Dano Veselský


Veľkorozmerné okná opticky prepojili exteriér s interiérom, čo najmä v letných mesiacoch tvorí harmonický celok.

1082040
Dano Veselský


Veľkorozmerné okná opticky prepojili exteriér s interiérom, čo najmä v letných mesiacoch tvorí harmonický celok.


Do domu sa teda vchádza nezvyčajne – zhora, pričom na vrchnom podlaží sú situované garáže, pracovňa a hosťovská izba. Do spoločenskej zóny zídete schodiskom. Dom svojim majiteľom poskytuje veľkorysé priestory na rôznorodé voľnočasové aktivity. „Víkendy trávime väčšinou doma, takže si dom dostatočne užijeme. Oproti iným známym sme naozaj domasedi. Úprimne povedané, ísť na víkendovú lyžovačku nie je nič pre mňa – kým zbalím a vybalím štvorčlennú rodinu, ani si to nestihnem užiť. Ideálne je odísť tak na päť dní, ale takýchto príležitostí nie je vzhľadom na povinnosti veľa. Celé leto trávime vonku na terase, buď je niekto u nás, alebo my ideme k susedom. Keďže prírodu máme za chrbtom, často vyrážame von na bicykloch alebo korčuliach,“ rozpráva nám energická majiteľka, kým berie do ruky skrutkovač a upevňuje uvoľnenú páku na vodovodnej batérii v kuchyni. „Viete, manžel je pracovne dosť vyťažený, takže si musím s niektorými vecami poradiť aj sama,“ vysvetľuje s úsmevom.


Kuchyňu navrhol architekt, domáci si len vyžiadali dlhší pracovný pult. Jedálenský stôl si priniesli z terasy predchádzajúceho domu. Vymenili len pôvodné rotangové kreslá.

Kuchyňu navrhol architekt, domáci si len vyžiadali dlhší pracovný pult. Jedálenský stôl si priniesli z terasy predchádzajúceho domu. Vymenili len pôvodné rotangové kreslá.
Dano Veselský

 

Vinotéka v zázemí

Prízemiu domu dominuje spoločný priestor obývačky a kuchyne. Ich zariadenie navrhol architekt. Nábytok vyrobili na mieru. Domáci prispôsobili iba veľkosť kuchynského pultu svojim požiadavkám a zamietli kamenný obklad na stene. „Pôvodný zámer bol obklad steny okolo kozuba z kameňa, proti ktorému som veľmi protestovala, pretože je to podľa mňa lapač prachu, pôsobí studeným dojmom a navyše, neviem ako to povedať, ale kameň má byť v prírode. Ukladaný na seba mi, skrátka, nesedí. Neoslovujú ma ani ploty z kameňa, ani kamenné obklady na dome,“ hovorí pani Zuzana. Stenu nakoniec pokryli obyčajnou tapetou v neutrálnej sivej farbe, čo sa ukázalo ako vynikajúce riešenie.


Fitnes miestnosť od priestoru sauny a hygienického zázemia oddeľuje výrazná stena obložená mozaikou.

Fitnes miestnosť od priestoru sauny a hygienického zázemia oddeľuje výrazná stena obložená mozaikou.
Dano Veselský


Vlastnú saunu si majitelia nevedia vynachváliť. V zime ju využívajú každý týždeň. Keďže sa aj v minulosti pravidelne saunovali, oceňujú najmä súkromie a rýchlu dostupnosť.

Vlastnú saunu si majitelia nevedia vynachváliť. V zime ju využívajú každý týždeň. Keďže sa aj v minulosti pravidelne saunovali, oceňujú najmä súkromie a rýchlu dostupnosť.
Dano Veselský


Z miestnosti na fitnes, ktorá počas zimných mesiacov slúži na uskladnenie exteriérového nábytku a ako herňa mladšieho syna majiteľov, je prístup aj do technickej miestnosti. Onedlho pribudne veľkoplošný televízor na sledovanie športových zápasov.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Z miestnosti na fitnes, ktorá počas zimných mesiacov slúži na uskladnenie exteriérového nábytku a ako herňa mladšieho syna majiteľov, je prístup aj do technickej miestnosti. Onedlho pribudne veľkoplošný televízor na sledovanie športových zápasov.
Dano Veselský


Rovnako totiž otapetovali aj dvere vedúce do úložného zázemia, a keďže ich takmer nevidieť, nepôsobia na dominantnej oblúkovej stene rušivo. Úložné priestory sa pôdorysne nachádzajú v zakopanej časti dispozície domu pod vrchným podlažím a slúžia sčasti ako sklad potravín a iných vecí potrebných pre domácnosť a sčasti ako priestor na súkromnú vinotéku a degustáciu vín, čo si najviac pochvaľuje domáci pán. Keďže ide o miestnosť v zemi, je tu takmer ideálna klíma na skladovanie skvelých ročníkov. Domáca pani si zase nevie vynachváliť malú prepravnú plošinu, ktorou je prepojená garáž a potravinová špajza. Nemusí tak nákupy nosiť cez celý dom.


V dome sú k dispozícii štyri kúpeľne, táto je súčasťou priestoru na saunu. Všetky hygienické zariadenia vyberali manželia spolu s architektom v jedinom kúpeľňovom štúdiu. Chceli sa vyhnúť chodeniu po obchodoch.

V dome sú k dispozícii štyri kúpeľne, táto je súčasťou priestoru na saunu. Všetky hygienické zariadenia vyberali manželia spolu s architektom v jedinom kúpeľňovom štúdiu. Chceli sa vyhnúť chodeniu po obchodoch.
Dano Veselský

Dosť miesta pre každého

So spoločenskou zónou susedí rozľahlá miestnosť so saunou. „Dom je oproti nášmu pôvodnému vlastne väčší len o tento priestor. Mohli sme sa ho síce vzdať, ale dobre zapadá aj do celkového reliéfu stavby, a keď sme už stavali, aby sme mali viac miesta, chceli sme to využiť,“ konštatuje majiteľka.


Spálňou rodičov s vlastnou kúpeľňou a šatníkom sa končí nočná časť domu.

Spálňou rodičov s vlastnou kúpeľňou a šatníkom sa končí nočná časť domu.
Dano Veselský


Do jednotlivých spální sa dá dostať dlhou oblúkovou chodbou. Z nej je prístup aj do kúpeľne detí.

Napriek oknám na výšku celého podlažia sa majitelia ani v kúpeľni nemusia báť o súkromie.
Dano Veselský


Do jednotlivých spální sa dá dostať dlhou oblúkovou chodbou. Z nej je prístup aj do kúpeľne detí.


Opačným smerom od spoločenskej zóny je nočná časť domu. Tú tvorí dlhá chodba, z ktorej je prístup do spální detí a rodičov a kúpeľní. Každá miestnosť na prízemí má pritom aj samostatný východ na terasu. Dostatok súkromia vzhľadom na celoplošné zasklenie fasády zabezpečujú veľkorozmerné hliníkové žalúzie, ktoré spolu so slnolamami tvoria aj výrazný architektonický prvok.


Zariadenie do izby si starší syn, maturant, vyberal sám.

Zariadenie do izby si starší syn, maturant, vyberal sám.
Dano Veselský


Detskú izbu s motívmi autíčka McQueen mal mladší, desaťročný syn aj v starom dome. „Ešte zo dva roky mu určite vydrží,“ hovorí jeho mama.

Detskú izbu s motívmi autíčka McQueen mal mladší, desaťročný syn aj v starom dome. „Ešte zo dva roky mu určite vydrží,“ hovorí jeho mama.
Dano Veselský


Tepelnú pohodu v zimných mesiacoch zabezpečuje podlahové vykurovanie. O neustály prísun čerstvého vzduchu sa stará systém núteného vetrania s rekuperáciou. V podlahe pred zasklením sa vzhľadom na jeho rozsiahlosť nachádzajú sálavé zdroje tepla, ktoré eliminujú vznik tepelných mostov. Aj keď dom nie je projektovaný ako nízkoenergetický, jeho architektonické prvky, ako sú zapustenie podzemného podlažia pod terén, orientácia stavby na svetové strany, obvodový plášť a slnečné kolektory, vytvárajú ideálne predpoklady na nízku energetickú náročnosť a príjemnú klímu aj bez nutnosti chladenia v letnom období. Dom pre svoju výnimočnosť získal aj Cenu Slovenskej komory stavebných inžinierov v súťaži Stavba roka 2011 za najlepšie projektové riešenie stavebného diela.


Pôdorys poschodia
hosťovská izba s hygienou
pracovňa
garáž

Pôdorys prízemia
fitnes miestnosť
sauna
obývačka s kuchyňou
technická miestnosť (kotolňa)
sklad
vinotéka
miestnosť na degustáciu vína
špajza
kúpeľňa detí
detská izba
detská izba
spálňa rodičov
kúpeľňa
šatník

Pôdorys poschodia
hosťovská izba s hygienou
pracovňa
garáž

Pôdorys prízemia
fitnes miestnosť
sauna
obývačka s kuchyňou
technická miestnosť (kotolňa)
sklad
vinotéka
miestnosť na degustáciu vína
špajza
kúpeľňa detí
detská izba
detská izba
spálňa rodičov
kúpeľňa
šatník

Dom v kocke
Úžitková plocha: 380 m2
Pozemok: 963 m2
Zastavaná plocha: 125 m2
Začiatok výstavby: október 2008
Dokončenie stavby: január 2011
Architekt: Ľubomír Závodný
Spolupráca: Peter Novotný
Stavebná časť: Ľubomír Žemla, Vlasta Hiadlovská
Generálny dodávateľ: Baupak
Fasády: AL Schücco, Ingsteel
Dvere: Lualdi Porte, Wooddoor
Podlahoviny a terasa: Vetex
Kúpeľne: Best Slovakia
Osvetlenie: Artemide



Ľubomír Závodný
Narodil sa v roku 1959 v Nitre a v rokoch 1978 – 1983 vyštudoval Fakultu architektúry SVŠT v Bratislave. Jeho tvorbu charakterizuje abstrakcia, avšak zviazaná s prísnou racionalitou a pragmatizmom. Architektovými obľúbenými vyjadrovacími prostriedkami sú dlhé rovné, prípadne v jemnom oblúku zakrivené steny, ktoré predeľujú vnútorný priestor alebo vstupujú do okolitého prostredia a vymedzujú ho. Medzi jeho stavby patrí napríklad bratislavské Tatracentrum, Centrála VÚB, Kláštor klarisiek kapucínok, kaviareň Metropol, polyfunkčný objekt TatraCity či domový komplex Condominium Renaissance. Podľa jeho slov, ku každej z vytvorených stavieb má osobný a citový vzťah. Za svoje najlepšie diela považuje Kostol Svätého Ducha v Nitre, Dom nábytku Atrium, Tatracentrum a niektoré rodinné domy. V roku 2009 získal ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii architektúra.

Ľubomír Závodný
Narodil sa v roku 1959 v Nitre a v rokoch 1978 – 1983 vyštudoval Fakultu architektúry SVŠT v Bratislave. Jeho tvorbu charakterizuje abstrakcia, avšak zviazaná s prísnou racionalitou a pragmatizmom. Architektovými obľúbenými vyjadrovacími prostriedkami sú dlhé rovné, prípadne v jemnom oblúku zakrivené steny, ktoré predeľujú vnútorný priestor alebo vstupujú do okolitého prostredia a vymedzujú ho. Medzi jeho stavby patrí napríklad bratislavské Tatracentrum, Centrála VÚB, Kláštor klarisiek kapucínok, kaviareň Metropol, polyfunkčný objekt TatraCity či domový komplex Condominium Renaissance. Podľa jeho slov, ku každej z vytvorených stavieb má osobný a citový vzťah. Za svoje najlepšie diela považuje Kostol Svätého Ducha v Nitre, Dom nábytku Atrium, Tatracentrum a niektoré rodinné domy. V roku 2009 získal ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii architektúra.

Ľubomír Závodný
Narodil sa v roku 1959 v Nitre a v rokoch 1978 – 1983 vyštudoval Fakultu architektúry SVŠT v Bratislave. Jeho tvorbu charakterizuje abstrakcia, avšak zviazaná s prísnou racionalitou a pragmatizmom. Architektovými obľúbenými vyjadrovacími prostriedkami sú dlhé rovné, prípadne v jemnom oblúku zakrivené steny, ktoré predeľujú vnútorný priestor alebo vstupujú do okolitého prostredia a vymedzujú ho. Medzi jeho stavby patrí napríklad bratislavské Tatracentrum, Centrála VÚB, Kláštor klarisiek kapucínok, kaviareň Metropol, polyfunkčný objekt TatraCity či domový komplex Condominium Renaissance. Podľa jeho slov, ku každej z vytvorených stavieb má osobný a citový vzťah. Za svoje najlepšie diela považuje Kostol Svätého Ducha v Nitre, Dom nábytku Atrium, Tatracentrum a niektoré rodinné domy. V roku 2009 získal ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii architektúra.

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: dom návšteva rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia