
Rýchlo rastie, je nenáročný a zvládnu ho aj menej skúsení! Ako sa správne starať o nádchovník?
Liečivá rastlina, ktorej sa dobre darí v interiéri, sa arómou podobá mäte či medovke. Jej účinky si pochvaľujú nielen alergici či ľudia trpiaci astmou. Vďaka svojim účinkom si poradí aj s nádchou a dokonca osviežuje vzduch. Ak o nádchovníku počujete prvý raz, rozhodne si domov jeden zadovážte.
Patríte k nadšencom, ktorí ich liečivé účinky využívajú na prípravu čajov či rôznych tinktúr? V tom prípade by ste pozornosť mali venovať aj nenápadnej, no dôležitej rastline, ktorú môžete v interiéri pestovať i celoročne. Nádchovník (Plectranthus amboinicus) je jednoročná rastlina s husto plstnatými listami. Vďaka siliciam, ktoré obsahujú, sa vyznačujú intenzívnou arómou.
Nádchovník môže doma pestovať celoročne, čerstvé lístky tak budete mať po ruke kedykoľvek to bude potrebné. Zdroj: Shutterstock
Čaj, tinktúra alebo sirup z nádchovníka?
Rastlina často označovaná aj ako kubánske oregano či španielsky tymian má viacero rôznych odrôd, no svojím všestranným využitím sa zhodujú. Pomáha napríklad pri liečbe chrípky i prechladnutia. Ak vás trápi napríklad upchatý nos, odtrhnite pár lístkov, pošúchajte ich medzi prstami a pár minút privoniavajte. Ich výrazná aróma pomáha uvoľniť dýchacie cesty. Lístky môžete použiť aj pri naparovaní, prípadne si z nich uvariť lahodný čaj.
Čaj z nádchovníka
Potrebujeme:
- 2 – 3 lístky z nádchovníka
- 250 ml horúcej, nie vriacej vody (90 °C)
- Med a citrón na dochutenie (voliteľné)
Postup:
Lístky nádchovníka jemne natrháme alebo podrvíme v rukách, aby sa z nich uvoľnili aromatické silice. Zalejeme ich horúcou vodou a necháme lúhovať asi 5 – 10 minút. Po uplynutí času čaj scedíme a dochutíme medom a citrónom.
Bylinka je tiež vhodná na prípravu liečivého sirupu. Potrebovať naň budete opäť lístky, ktoré navrstvíte do pohára a zasypete trochou cukru. Pridajte k nim aj plátky citróna a citrónovú šťavu a nechajte odstáť na teplom mieste aspoň dva týždne. Na záver vzniknutý sirup zlejte cez sitko.
Ak lístky nádchovníka necháte lúhovať v bielom alkohole, získate o pár týždňov tinktúru, ktorou si v čase nádchy či alergie môžete potierať oblasť pod nosom. Odvarom z listov z tejto rastliny je zas vhodné ošetrovať rany, akné či dokonca ekzém. A keďže ide o chutnú bylinku, využiť ju môžete aj v kuchyni, napríklad pri príprave marinád či omáčok. Údajne tiež dokáže odpudzovať hmyz.
Z nádchovníka môžete pripraviť širokú paletu liečiv, od sirupov cez maste až po čaje. Zdroj: Shutterstock
Ako nádchovník pestovať?
Nádchovník patrí medzi nenáročné a rýchlorastúce rastliny. Dobre sa rozmnožuje z odrezkov, ktoré je potrebné pár dní nechať vo vode, aby pustili korienky. Následne ich zasaďte do kvetináča s dobre priepustným, pieskovitým substrátom. Mladé výhonky je vhodné postupne strihať, čím rastline zabezpečíte rýchlejší rast, ale aj kompaktný vzhľad.
Nádchovník nie je náročný na vodu, postačí ho preto striedmo zaliať raz-dvakrát za týždeň, prípadne v čase, keď je vrchná časť substrátu suchá. Vyhnite sa však preliatiu, inak hrozí odhnitie koreňov. S nedostatkom vody si dokonca poradí omnoho lepšie ako s jej prebytkom.
Doprajte mu teplé stanovisko s rozptýleným svetlom a vyhýbajte sa prievanu. V teplejších mesiacoch môžete ho pestovať aj na balkóne, terase či v záhrade, no cez zimu ho radšej schovajte dovnútra, aby ho mráz nepoškodil.
Ako využiť silu nádchovníka?
- pri nádche a prechladnutí
- pri alergii a astme
- pri ťažkostiach s akné a ekzémoch
- na drobné poranenie
- do aroma lampy na osvieženie vzduchu
- čaj z nádchovníka upokojí žalúdok a odstráni nadúvanie
- na odpudzovanie hmyzu
- Nádchovník je nenáročnou rastlinou so širokým využitím. Oceníte ju najmä pri chrípke, nádche či prechladnutí.
- Nádchovník môže doma pestovať celoročne, čerstvé lístky tak budete mať po ruke kedykoľvek to bude potrebné.
- Z nádchovníka môžete pripraviť širokú paletu liečiv, od sirupov cez maste až po čaje.
- Nádchovník je skvelou rastlinou aj pre tých, čo občas zabudnú na zálievku.
Text: Michaela Krivdová
Foto: Shutterstock