Nenápadný dom v Žiline ukrýva pôsobivé riešenia

22. 07. 2019
Zdieľať

Z ulice pôsobí ako poschodová kocka, ktorej prízemie má fasádu z kameňa a poschodie je obložené drevom. V skutočnosti však dom skrýva omnoho praktickejší pôdorys v tvare písmena L a funkčné átrium.

Jeho dlhšia „noha“ má len prízemie a tiahne sa do súkromia záhrady. Čo architekti z ateliéru OK PLAN ARCHITECTS takouto podobou rodinného domu dosiahli?


terasa rodinného domu

terasa rodinného domu
Radek Brunecký

Rozhodnutie číslo jeden: átrium

Pozemok, na ktorom rodinný dom stojí sa nachádza v Žiline a z oboch strán je obklopený rodinnými domami so záhradami. Keďže v takomto prostredí je najcennejšie pre majiteľov vlastné súkromie, autor projektu Luděk Rýzner od začiatku uvažoval o átriovom dome. 

Átrium je ideálnym priestorom pre trávenie času domácich vonku a keďže je zo všetkých strán chránené pevnými alebo posuvnými bariérami, stáva sa stredobodom obytného priestoru. Nachádza sa tu i vonkajšia kuchyňa. Priestor átria je možné spojiť so záhradou, ale aj úplne uzatvoriť a vytvoriť súkromnú vonkajšiu zónu. 


terasa rodinného domu

terasa rodinného domu
Radek Brunecký

Pôsobivý systém terás

Na prvý pohľad jednoduchý dom poskytuje aj ďalšie prepojenia s exteriérom, a to vďaka systému terás. Tieto terasy vytvárajú rôznorodé priestory s rôznymi stupňami intimity a prepájajú všetky obytné miestnosti s exteriérom.

Prečítajte si tiež:

Ako si poradili s úzkym pozemkom a postavili na ňom bungalov z tehly

Celkový dizajn domu dotvára oplotenie, ktoré je na jednej strane zo svetlého dreva – a tak materiálovo nadväzuje na fasádu horného podlažia, z druhej strany (naľavo od garáže) je nižšie tmavé kovové oplotenie harmonizujúce s garážovou bránou a vstupom do domu.


obývačka v dome

obývačka v dome
Radek Brunecký

Dispozícia domu

Na prízemí sa nachádza vstup, garáž, šatňa, technická miestnosť a veľký spojený priestor jedálne, kuchyne a obývačky, pri ňom je menšia pracovňa. Hlavná obytná zóna sa prostredníctvom presklení otvára do záhrady.

Za týmto srdcom domu nájdete obdĺžnikový bazén s hygienickým zázemím. Bazén môže fungovať ako zatvorená krytá plaváreň, ale otvorením posuvných dverí sa dá spojiť s terasou a vonkajším prostredím.

Na poschodí našli priestor nočné miestnosti – detské izby a spálňa rodičov s hygienickým zázemím. Nechýbajú šatne, ani terasa, ktorá je po celej šírke poschodia.

Konštrukčné riešenie domu

„Konštrukčne sme stavbu navrhli ako dvojpodlažnú, postavenú klasickou murovanou technológiou z keramických tvárnic Porotherm tl. 400 mm s obkladom (vetranou fasádou), v kombinácii s oceľovými stĺpmi. Svetlá výška miestností je 2,8 m. Strechy sú ploché, jednoplášťové. Strecha nad hlavnou časťou je pokrytá zeleňou,“ konkretizujú autori projektu technické záležitosti. 


rodinný dom

rodinný dom
Radek Brunecký

 

RD Žilina v skratke

autor: Luděk Rýzner / OK PLAN ARCHITECTS

spoluautor: Jiří Vincenc

zastavaná plocha: 347,11 m2

investor: súkromná osoba

generálny dodávateľ: Ideálne domy

realizácia: 2017

lokalita: Žilina

Sabína Zavarská
Foto: Radek Brunecký

Kategória: Návšteva
Tagy: átrium dvojpodlažný dom kamenná fasáda murované domy plochá strecha rodinný dom
Zdieľať článok
Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Extenzívna vegetačná strecha v 10 krokochDom z tehly

Extenzívna vegetačná strecha v 10 krokoch

Diskusia