Priestranný byt pre rodinu, ktorá už nechcela Tatry iba navštevovať

17.01.2019  |     

Ako to môže vyzerať, keď sa rodina, ktorá Tatry pravidelne navštevovala, rozhodne v nich usadiť?

Materiály vo vlastnej podstate

Základnou predstavou bol moderný, útulný priestor, ktorý sa bude jemne dotýkať industriálneho štýlu. Ten mal odkazovať na technické pamiatky a špecifiká Tatier, napríklad lanovky. Dotyk cítiť v svietidlách, na barových stoličkách, či surovejších materiáloch. Pri hľadaní ideového riešenia boli majitelia aj SEMANarchitekti na jednej vlne. Na oboch stranách zvíťazili prírodné materiály a materiály vo svojej prirodzenej podstate. 

 

Drevo je hlavným prvkom celého interiéru. Vznikol tak čistý, funkčný a zároveň útulný priestor. „Snažíme sa navrhovať byty tak, aby odzrkadľovali budúcich majiteľov. Zvolili sme akýsi „vidiecky minimalizmus“. Nabudúce to však pokojne môže byť aj úlet“, vysvetľuje architekt Michal Seman.

Ako je riešená dispozícia?

Štvorizbový rekonštruovaný byt v Tatrách – vo výnimočnej časti obce Vysoké Tatry – je zaujímavý aj dispozíciou, ktorá vznikla prepojením dovtedy akoby nesúvisiacich izieb. Je rozdelený na dennú a nočnú časť, pričom dennú časť tvorí obývacia izba, jedáleň, kuchyňa, chodba a nočnú detská izba, hosťovská izba, ktorá funguje tiež ako pracovňa, spálňa, kúpeľňa, WC a práčovňou. 

Podstatné zmeny

Pôvodný interiér bol členitý a tmavý – rozdelený dvoma hrubými nosnými múrmi. Veľmi nepraktická bola aj dlhá chodba, ktorá prechádzala celým bytom a zbytočne uberala z obytného priestoru, ktorý by sa dal využiť funkčne. Rekonštrukcia otvorila a odľahčila nosné múry, čím sa podarilo prepojiť kuchyňu s obývačkou a zároveň sa z bývalej chodby stala súčasť obytného priestoru.

Najbližšie k vonkajšej terase sa nachádza jedálenská časť. Už pri jedle, rovnako ako aj pri pobyte na terase, sa domáci môžu tešiť s nádherného výhľadu na Tatry. V kuchyni nechýba priestor pre spoločné stretnutie rodiny na raňajkách, či posedenie s priateľmi. 

Funkčná spomienka z minulosti

Medzi obvodovým múrom a záhlavím postele v izbách sa objavuje starý známy prvok – perinák. Jeho úlohou nie je pripomenúť časy socializmu, ale vytvoriť praktické úložné priestory, ktoré zároveň izolujú priestor na spanie od chladu múrov. V obývačke dominuje tehlová stena v kontraste s betónom oproti – odkaz na stavebný materiál budovy.

Špeciality bytu

Byt je jedinečný, aj stvárnenie niektorých nezvyčajných požiadaviek jeho obyvateľov. O čo ide? Napríklad o vaňu – prianie majiteľov, nachádzajúcu sa priamo v spálni, terasu na streche a krb na najvyššom poschodí. Vaňa spĺňa funkciu mini wellnes centra. Spálňa sa tak stáva priestorom, ktorý nezavriete len čo ráno vstanete, je to priestor aj na relax alebo prácu, k čomu slúži pracovný kútik vedľa vstavanej skrine. Povrchová úprava steny za vaňou bez problémov odoláva vode a nie je nutná ani zástena.  

V Tatrách teplo

Realizácia mala náročné medzifázy. Takto ich charakterizuje Michal Seman: „Hrubú stavbu interiéru sme riešili v zime, čo trochu skomplikovalo stavebné práce, hlavne vysúšanie betónu. Podlahu sme museli klásť dvakrát kvôli zvyškovej vlhkosti. Priestory neboli predtým rovnomerne vykurované. Šikovní majstri nazbierali litre a litre vody, ktorá sa hromadila ako dážď v Tatrách. Pôvodné elektrické kúrenie fóliami sme vymenili za systém suchej teplovodnej podlahovky, ktorú poháňa elektrokotol, skrytý v kuchyni. Vzhľadom na orientáciu bytu na svetové strany má každá izba vlastnú reguláciu teploty.“ Akumulačný krb v obývačke slúži ako sekundárny zdroj tepla.  

Aj fasáda sa dočkala vylepšenia 

„Pôvodnú fasádu nepodarenej prístavby k tatranskej povojnovej stavbe sa nám podarilo vylepšiť. Vniesli sme symetriu do priečelia a navyše sme vytvorili terasu s výhľadom, aká sa ťažko hľadá. Prepojením interiéru a exteriéru vznikol byt, ktorý pripomína rozlohou dom,“ vysvetľuje Michal Seman. Vymenené okná sa farbou v exteriéri pridali k zvyšku budovy, a vo vnútri ich biela farba ladí s interiérom. 

 

Byt v Tatrách v skratke

Architektonický ateliér: SEMANarchitekti, www.mseman.sk

Architekt: Mgr. Art. Michal Seman

Realizácia: 2018

Podlahová plocha bytu: 129 m2

Terasa: 28 m2

Lokalita: Vysoké Tatry

Sabína Zavarská
Foto: MarcusMotion - SEMANarchitekti

Tagy:
byty minimalizmus rekonštrukcia bytu industriálny štýl Tatry

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Drsný dom do drsnej prírody: Asymetria a hrdzavá fasáda

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 12/2018-01/2019 v predaji


50 najkrajších interiérov tohto roku




Predplatné

 

Najnovšie príspevky