Typický tehlový byt prešiel rekonštrukciou a dnes žiari čistotou a jednoduchosťou

24.09.2019  |     

Kombinácia bielej so svetlým drevom pôsobí jemne, čisto a útulne a nikdy nebude nemoderná. Vždy ju môžete oživiť obľúbenou farbou alebo dekoráciami.

Aj keď byt na prvý pohľad pôsobí trošku nevýrazne, stačí málo, aby sa charakter interiéru zmenil.  
 

Zväčšenie kuchyne

Úlohou architektov bola modernizácia podstatnej časti bytu, bez výraznejších a náročnejších stavebných úprav. Samozrejme, nejaké boli predsa len nevyhnutné. V byte žije mladý pár s dieťaťom a ich nároky na priestor a pohodlie sa logicky časom zmenili. 
 
Prečítajte si tiež:
 
 
Najdôležitejšou zmenou v interiéri typického tehlového bytu bolo vybúranie priečky medzi chodbou, kuchyňu a špajzou. Klasické krídlové dvere nahradili posuvné, ktoré taktiež šetria priestor. Vďaka tejto zmene získala kuchyňa väčší objem. Domáci tak konečne môžu mať potrebnú dlhšiu kuchynskú linku.
 

 

Dostatok úložných priestorov

Dostatok úložných priestorov je v kuchyni riešený skriňou na potraviny, umiestnenou vedľa dverí. Na mieste bývalej špajzy je tiež chladnička, múrikom oddelená od linky. Uprostred kuchyne našiel svoje miesto stôl so šiestimi bielymi stoličkami. 
 
Svietidlá sú riešené čo najjednoduchšie. V kuchyni nad stolom pribudol biely tanierový luster, v chodbe nenápadný stropný. Do chodby po premene pribudol veľký úložný priestor a v zadnej časti pod stropom našla miesto preglejková skrinka. Z chodby vedú dvere do všetkých miestností bytu, i na toaletu a do kúpeľne. 
 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Nábytok z preglejky

Nielen dizajn, ale aj výber materiálov v premenenom byte je založený na jednoduchosti. Vďaka tomuto prístupu dosiahli architekti optické zväčšenie priestoru dvojizbového bytu, a navyše príjemnú atmosféru. 
 
Všetok nábytok je vyrobený z preglejky vo svetlom odtieni. Na podlahe je svetlá stierka, ktorá nadväzuje na pôvodné riešenie podláh. Kúpeľňa a kuchyňa sú ozvláštnené geometrickým obkladom pripomínajúcim biele tehly. Tento detail prepája celý interiér. Podobne sa opakuje stierka – nájdete ju aj na stenách WC a kúpeľne, nielen na podlahách. 
 

Rekonštrukcia bytu v Brne v skratke

architektonické štúdio: studio AEIOU
 
autori: Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník
 
spolupráca: Ing. arch. Tamara Bemerová 
 
lokalita: Brno, ČR
 
úžitková plocha: 60 m2
 
projekt: 2018
 
realizácia: 2019
 
Dodávateľ interiéru: TARGET DESIGN s.r.o., PB Profi s.r.o.  
 
 
Sabína Zavarská
Foto: Martin Zeman

Tagy:
byty zmena dispozície tehlové byty búranie priečky

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 10/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky