Ako si zariadiť svoje vlastné more?

26. 02. 2019 Zdieľať

V mori sa pred miliónmi rokov zrodil život. Voda má na ľudské telo blahodarný účinok, uvoľňuje, upokojuje a tiež mu dodáva energiu. Asi preto teda podvedome túžime po blahodarnom kúpeli či osviežujúcich okamihoch v priezračne čistej vode. Ak sa chcete v lete kúpať vo vlastnom, je ideálny čas pustiť sa do stavby bazéna. Okrem toho, že počas prvých mesiacov roka kúpite bazén výhodnejšie, budete mať aj dostatok času na jeho inštaláciu a sprevádzkovanie, aby ste v lete mohli mať svoje súkromné more doma.

Nový bazén si človek kupuje raz, maximálne dvakrát za život. Ide o dlhodobú investíciu, preto je veľmi dôležité venovať jeho výberu dostatočnú pozornosť. Prioritou je, aby vám bazén naplno slúžil a poskytoval maximálnu radosť a pohodlie.

Každý pozemok je však iný a je preň vhodný iný typ bazéna. Preto je vhodné obrátiť sa na takú spoločnosť, ktorá ponúka čo najširšie množstvo konštrukčne rôznych typov bazénov. Samozrejmosťou by mal byť príchod bazénového špecialistu na váš pozemok, aby ste mohli svoje predstavy o bazéne konzultovať priamo na mieste a spoločne s ním všetko do detailov naplánovať. Rady, ktoré pri tom získate, môžu byť na nezaplatenie. Určite eliminujú budúce riziká a môžu vám pri stavbe ušetriť dosť peňazí. Nejde len o výber bazéna vhodného konkrétne pre váš pozemok (v závislosti na veľkosti záhrady, geologickom podloží, členitosti alebo svahu pozemku, výskytu spodnej vody a podobne), ale aj o rady týkajúce sa napríklad dopravy, manipulácie alebo uloženia bazéna.
   


Vďaka inteligentnej konštrukcii z oceľových panelov vie dodávateľ inštalovať stavebnicové bazény Mercury v priebehu jediného dňa. Na fotografii model Porto s viacúrovňovým dnom.

Vďaka inteligentnej konštrukcii z oceľových panelov vie dodávateľ inštalovať stavebnicové bazény Mercury v priebehu jediného dňa. Na fotografii model Porto s viacúrovňovým dnom.
Mountfield

Na trhu je aktuálne široká ponuka bazénov, ktorá umožňuje záujemcom výber presne podľa ich požiadaviek. Medzi najobľúbenejšie iste patria bazény stavebnicové a dizajn-kompozitné, ktoré sa skladajú z rozmerovo variabilných panelov umožňujúcich realizovať bazén doslova na mieru – vybrať rozmery presne pre konkrétnu záhradu či zvoliť viacúrovňové dno. To znamená, že na jednej strane môže byť plytčina, kde sa môžu bezpečne hrať deti a na druhej strane hĺbka pre skoky do vody a potápanie. Vnútorný povrch týchto bazénov je tvorený špeciálnou vinylovou fóliou s veľkou odolnosťou a životnosťou až 20 rokov s možnosťou jednoduchej výmeny. Tento typ bazénov je vďaka extrémne dlhej životnosti a postupnej montáži z panelov tou najvhodnejšou voľbou aj pre interiérové bazény alebo pre montáž na ťažšie dostupných miestach.


Dizajn-kompozitné bazény Métropole majú integrované schodiská, ktorých tvar a umiestnenie si môžete zvoliť podľa svojho priania.  Tieto bazény sa dajú skvelo umiestniť aj v interiéri. Na obrázku model Cannes.

2351443
Mountfield


Dizajn-kompozitné bazény Métropole majú integrované schodiská, ktorých tvar a umiestnenie si môžete zvoliť podľa svojho priania. Tieto bazény sa dajú skvelo umiestniť aj v interiéri. Na obrázku model Cannes.

Ďalším typom sú skeletové sklolaminátové a keramické bazény, ktoré sa vyrábajú ako jeden kus podľa formy. Štruktúra steny bazénov teda nie je oslabená žiadnymi spojmi ani zvarmi a zaisťuje tak veľmi dlhú životnosť. Tieto bazény sú vyrobené z materiálu, ktorý neoxiduje, nekrehne, je tepelne a tvarovo stály a veľmi odolný proti mechanickému poškodeniu. Sú taktiež tvarovo prepracované a ponúkajú sa v exkluzívnych 3D farbách.


Sklolaminátové bazény radu Coral majú integrované schodisko s protišmykovými nášľapmi a ergonomicky riešené relaxačné zóny. Na fotografii model Hit.

Sklolaminátové bazény radu Coral majú integrované schodisko s protišmykovými nášľapmi a ergonomicky riešené relaxačné zóny. Na fotografii model Hit.
Mountfield

Nech už si vyberiete akýkoľvek bazén, majte na pamäti, že úplne zásadným rozhodnutím je výber miesta. Ku každému bazénu patrí dostatok slnka a tiež intimity. Bazén by mal byť inštalovaný na mieste, na ktoré dopadajú slnečné lúče od rána až do večera. V okolí by mala byť len taká zeleň, ktorá produkuje čo najmenej lístia, ihličia a peľu. Ideálny je pekne strihaný trávnik a nízke neopadavé a nekvitnúce rastliny. Myslite aj na súkromie pri kúpaní a vodných radovánkach – na váš bazén by nemalo byť vidieť z ulice.

S ohľadom na pobyt pri bazéne by sme mali počítať so spevnenou odpočinkovú plochou po jeho obvode, kde by mohli byť napríklad ležadlá, stolík s občerstvením a podobne. Aby mal hotový bazén esteticky pekné a zároveň praktické okolie, je možné si vybrať z mnohých rôznych povrchov. Základnou podmienkou je, aby povrch nebol ani za mokra klzký. Môžete použiť napríklad betónovú dlažbu, mrazuvzdornú keramickú dlažbu, prírodný kameň, terasu z drevených alebo tzv. „drevoplastových“ dosiek či stále obľúbenejší kamienkový koberec.
 


Extra ploché posuvné zastrešenie Astra s maximálnym dôrazom na dizajn je určené pre tých, ktorí dávajú prednosť dokonalému zladeniu zastrešeného bazéna s okolím.

Extra ploché posuvné zastrešenie Astra s maximálnym dôrazom na dizajn je určené pre tých, ktorí dávajú prednosť dokonalému zladeniu zastrešeného bazéna s okolím.
Mountfield

Vhodným riešením je, ak si zároveň s bazénom zaobstaráte aj posuvné bazénové zastrešenie. Medzi jeho výhody patrí napríklad to, že sa môžete kúpať za každého počasia, znižuje teplotné straty vody v priebehu chladnejších dní a nocí a chráni pred UV žiarením. Zároveň výrazne uľahčuje starostlivosť o vodu v bazéne, keďže zabraňuje padaniu nečistôt do bazéna.

Viac informácií nájdete na www.mountfield.sk

ZDROJ: PR článok spoločnosti Mountfield a.s. 

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: bazénové zastrešenie keramické bazény sklolaminátové bazény stavebnicové bazény záhradné bazény
Zdieľať článok