Postup stavby záhradného kozuba
Ak vám v podvečer zavoňali od susedov grilované špeciality, možno ste začali uvažovať, ako sa dopracovať k vlastnému záhradnému kozubu alebo grilu.
Základ stavby tvorí železobetónová doska, na ktorú postavíme betónové základy, resp. prvú spodnú časť záhradného kozuba. Tú ukončíme asi v 50 cm výške železobetónovou doskou hrubou 10 cm, v ktorej necháme otvory na rám, klapku udiarne a rám roštu na grilovanie. Rošt môžeme zameniť za platňu zo staršieho šporáka a piecť na nej placky a rôzne špeciality, prípadne za kotlík na varenie.{R1} Použitý materiál
Na betónovú dosku vymurujeme z bielych tehál obvodové múry kozuba (lepšie sú lícovky). Predelením tejto časti nám vzniknú dve komory. Prvá komora s vnútorným rozmerom svetlosti 30 × 60 cm má na dne klapku na reguláciu tepla a dymu. Využijeme ju ako udiareň. Z profilu v tvare L vyrobíme tri police. Horná nám poslúži na zavesenie mäsa a klobás. Dve spodné na položenie drôteného roštu (Æ 3 mm) na údenie rýb, húb a iných špecialít.
Klapka na udiareň
Klapka do komína
Rošt s rámom
Predná záklopka na údenie
Profil v tvare L 25 × 25 cm
Roxor železo Æ 6 – 8 m, 10 kg
Tehly – 112 kusov
Cement – 5 vriec
Piesok – 0,25 m3
Štrk – 0,75 m3
Ploské kamene 0,5 m2
Škridly – 5 ks, dve korýtka (na 1/4)
Druhá komora má komínovú klapku, ktorou uzatvárame otvor komína, keď grilujeme dreveným uhlím na rošte alebo ražni. Tým zabránime úniku tepla do komína a zabezpečíme dobré prepečenie surovín. Na komíne umiestnime ako klobúk betónovú platňu hrubú 4 cm. Prikryjeme ho strešnou krytinou a válovcami. Rozmery kozuba si môže každý prispôsobiť.
Čelný pohľad
Rez
Zadný pohľad
Postavený záhradný kozub