Výhody a nevýhody grilov

Výhody a nevýhody grilov

19. 08. 2011
Zdieľať

Večerné posedenie pri otvorenom ohni v záhrade je romantická predstava, ktorú nie je možné premeniť na skutočnosť kdekoľvek. Na terase či na prácne udržiavanom anglickom trávniku malej záhrady sa však opekania na ohnisku vzdať nemusíte vďaka mobilným ohniskám.

Gril na drevené uhlie

Výhody – cena, väčšinou sú tieto grily ľahké, a teda aj prenosné, nenahraditeľná atmosféra a romantika, nezameniteľná chuť grilovaného jedla, veľký výber druhov.

Nevýhody – rozkúrenie a rozdúchanie dreveného uhlia je náročnejšie a vyžaduje si trpezlivosť. Aj keď moderné systémy uľahčujú tento proces, pri jednoduchších griloch nie je možné regulovať intenzitu ohňa, čím sa zvyšuje riziko pripálenia jedla. Treba si dať pozor na odkvapkávajúci tuk, ktorý uvoľňuje škodlivé látky, a čas na prípravu grilovaného jedla je na týchto griloch dlhší, sú tiež náročné na údržbu – treba z nich vynášať popol, čistiť rošt aj od mastnoty od jedla, ale aj od zadymenia a pripálenia.


Grily na drevené uhlie bývajú veľmi skladné a priestorovo nenáročné, sú však najnáročnejšie na údržbu. Treba tu rátať s dymom a nejakou-tou odskočenou iskrou a uhlíkom. Vhod prídu odkladacie plochy a kolieska, na jednoduché presunutie podľa potreby.

Grily na drevené uhlie bývajú veľmi skladné a priestorovo nenáročné, sú však najnáročnejšie na údržbu. Treba tu rátať s dymom a nejakou-tou odskočenou iskrou a uhlíkom. Vhod prídu odkladacie plochy a kolieska, na jednoduché presunutie podľa potreby.
Obi


Novinkou na trhu je gril na drevené uhlie s dvojdielnym roštom a s tromi vymeniteľnými vnútornými nadstavcami – panvicou, panvicou wok a  nadstavcom sear grate, čo je liatinová mriežka. Pravý americký steak, ázijské špeciality či omeletu, všetko je možné pripravovať na záhrade bez odbiehania do kuchyne.

Novinkou na trhu je gril na drevené uhlie s dvojdielnym roštom a s tromi vymeniteľnými vnútornými nadstavcami – panvicou, panvicou wok a  nadstavcom sear grate, čo je liatinová mriežka. Pravý americký steak, ázijské špeciality či omeletu, všetko je možné pripravovať na záhrade bez odbiehania do kuchyne.
Weber


Novinkou na trhu je gril na drevené uhlie s dvojdielnym roštom a s tromi vymeniteľnými vnútornými nadstavcami – panvicou, panvicou wok a  nadstavcom sear grate, čo je liatinová mriežka. Pravý americký steak, ázijské špeciality či omeletu, všetko je možné pripravovať na záhrade bez odbiehania do kuchyne.

Novinkou na trhu je gril na drevené uhlie s dvojdielnym roštom a s tromi vymeniteľnými vnútornými nadstavcami – panvicou, panvicou wok a  nadstavcom sear grate, čo je liatinová mriežka. Pravý americký steak, ázijské špeciality či omeletu, všetko je možné pripravovať na záhrade bez odbiehania do kuchyne.
Weber


Novinkou na trhu je gril na drevené uhlie s dvojdielnym roštom a s tromi vymeniteľnými vnútornými nadstavcami – panvicou, panvicou wok a  nadstavcom sear grate, čo je liatinová mriežka. Pravý americký steak, ázijské špeciality či omeletu, všetko je možné pripravovať na záhrade bez odbiehania do kuchyne.

Novinkou na trhu je gril na drevené uhlie s dvojdielnym roštom a s tromi vymeniteľnými vnútornými nadstavcami – panvicou, panvicou wok a  nadstavcom sear grate, čo je liatinová mriežka. Pravý americký steak, ázijské špeciality či omeletu, všetko je možné pripravovať na záhrade bez odbiehania do kuchyne.
Weber


Novinkou na trhu je gril na drevené uhlie s dvojdielnym roštom a s tromi vymeniteľnými vnútornými nadstavcami – panvicou, panvicou wok a  nadstavcom sear grate, čo je liatinová mriežka. Pravý americký steak, ázijské špeciality či omeletu, všetko je možné pripravovať na záhrade bez odbiehania do kuchyne.

Novinkou na trhu je gril na drevené uhlie s dvojdielnym roštom a s tromi vymeniteľnými vnútornými nadstavcami – panvicou, panvicou wok a  nadstavcom sear grate, čo je liatinová mriežka. Pravý americký steak, ázijské špeciality či omeletu, všetko je možné pripravovať na záhrade bez odbiehania do kuchyne.
Weber

Novinkou na trhu je gril na drevené uhlie s dvojdielnym roštom a s tromi vymeniteľnými vnútornými nadstavcami – panvicou, panvicou wok a  nadstavcom sear grate, čo je liatinová mriežka. Pravý americký steak, ázijské špeciality či omeletu, všetko je možné pripravovať na záhrade bez odbiehania do kuchyne.

 

Gril plynový

Výhody – veľmi komfortné používanie, zapálenie grilu je otázkou stlačenia gombíka ako na sporáku, obľúbené sú plynové grily s lávovými kameňmi na dne grilu zohrievané plynovým horákom, ktoré sú vďaka svojej poréznosti schopné nasávať odkvapkávajúci tuk, a tým sa z neho neuvoľňujú škodlivé látky. Z toho vyplýva zdravý spôsob grilovania, bez dymu. Majú možnosť regulovania teploty.

Nevýhody – vyššia cena, grilovanie bez romantickej vône dreva, náročnejšia údržba spojená s výmenou lávových kameňov raz ročne a výmenou propán-butánovej bomby.


Plynový gril so systémom Aromaz, čo sú vlastne dve nenápadné misky pod roštom, ktoré sa naplnia pivom, vínom alebo inou tekutinou s bylinkami či korením, čo dodá grilovanému jedlu zvolenú príchuť a vôňu. Vďaka zadnému ohrevu si na ňom môžete pochutnať aj na chrumkavom pečive.

1025310


Plynový gril so systémom Aromaz, čo sú vlastne dve nenápadné misky pod roštom, ktoré sa naplnia pivom, vínom alebo inou tekutinou s bylinkami či korením, čo dodá grilovanému jedlu zvolenú príchuť a vôňu. Vďaka zadnému ohrevu si na ňom môžete pochutnať aj na chrumkavom pečive.


Pre milovníkov dizajnových kúskov a nových technológii je určený gril, o ktorého dizajn sa postarali v Porsche design štúdiu. Technológiou Crossary využíva infračervené keramické horáky uložené na bokoch, čím sa zabraňuje nežiaducemu vzplanutiu a dymeniu. Oproti klasickým horákom umiestneným pod grilovacími roštmi táto technológia využíva pretínajúce sa infračervené žiarenie, ktoré zohrieva celý grilovací priestor rovnomerne.

Tip: Záhradný nábytok od výmyslu sveta

Pre milovníkov dizajnových kúskov a nových technológii je určený gril, o ktorého dizajn sa postarali v Porsche design štúdiu. Technológiou Crossary využíva infračervené keramické horáky uložené na bokoch, čím sa zabraňuje nežiaducemu vzplanutiu a dymeniu. Oproti klasickým horákom umiestneným pod grilovacími roštmi táto technológia využíva pretínajúce sa infračervené žiarenie, ktoré zohrieva celý grilovací priestor rovnomerne.
Teak & Garden


Alternatívou malého, prenosného grilu vhodného aj na malú terasu je kompaktný plynový gril, ktorý sa dá postaviť na stôl. Funguje presne ako veľké plynové grily, aj so spôsobom zapaľovania či regulovania teploty a jeho súčasťou je aj miska na odkvapkávanie tuku s porcelánom smaltovaný liatinový rošt. Podobne ako elektrický nezaberie veľa miesta ani pri uskladnení.

1025315


Alternatívou malého, prenosného grilu vhodného aj na malú terasu je kompaktný plynový gril, ktorý sa dá postaviť na stôl. Funguje presne ako veľké plynové grily, aj so spôsobom zapaľovania či regulovania teploty a jeho súčasťou je aj miska na odkvapkávanie tuku s porcelánom smaltovaný liatinový rošt. Podobne ako elektrický nezaberie veľa miesta ani pri uskladnení.

 

Plynové grily s lávovými kameňmi sú mohutnejšie a ťažkopádnejšie, ale ak s nimi nepotrebujete manévrovať, môžu byť ozdobou záhrady. Lávové kamene sa rozžhavia, naakumulujú teplo z plynových horákov pod sebou a dlho ho udržiavajú.


Plynové grily s lávovými kameňmi sú mohutnejšie a ťažkopádnejšie, ale ak s nimi nepotrebujete manévrovať, môžu byť ozdobou záhrady. Lávové kamene sa rozžhavia, naakumulujú teplo z plynových horákov pod sebou a dlho ho udržiavajú.

Plynové grily s lávovými kameňmi sú mohutnejšie a ťažkopádnejšie, ale ak s nimi nepotrebujete manévrovať, môžu byť ozdobou záhrady. Lávové kamene sa rozžhavia, naakumulujú teplo z plynových horákov pod sebou a dlho ho udržiavajú.
Obi

Tipy:

• lávové kamene musia byť rozmiestnené rovnomerne, s menšími medzerami medzi sebou, aby mohlo teplo bez problémov prúdiť
• lávové kamene sa odporúča meniť raz ročne, pred grilovacou sezónou
• na správnu teplotu sa lávové kamene ohrejú asi po desiatich minútach, počas ktorých treba pred grilovaním nechať horáky zapnuté na plný výkon
• než položíte na rošt prvý kúsok jedla, pretrite rošt olejom, predídete zbytočnému prichytávaniu
• po grilovaní sa odporúča znova zapnúť horáky na plný výkon a zavrieť poklop, po pár minútach sa vypáli  z kameňov tuk, ktorý na ne počas grilovania nakvapkal, a gril bude pripravený na ďalšie použitie

Gril elektrický

Výhody – jednoduché a komfortné používanie, ľahká údržba, možnosť grilovania aj na balkóne a v interiéri, regulácia teploty, zdravý spôsob grilovania bez škodlivín z odkvapkávajúceho tuku a dymu, tieto grily sú väčšinou ľahké a tým aj prenosné a nie je potrebné k nim prikupovať ani uhlie, ani plynové bomby a lávové kamene.

Nevýhoda – bez prívodu elektrickej energie nič neugrilujete, teplota grilu nie je taká intenzívna ako pri iných griloch, a tým je náročnejšia príprava hrubších plátkov mäsa, strata romantiky oproti grilu na drevené uhlie a tiež typickej chuti na ňom grilovaného jedla a tiež vyššia cena.


Ak máte balkón alebo menšiu terasu, vyberte si elektrický gril. Síce mu niečo k pravému grilovaniu chýba, no dá sa postaviť na stôl a môžete grilovať. Z grilu na drevené uhlie by vaši susedia asi nadšení neboli, pretože dymí. Elektrický ľahko odložíte do špajze a využijete ho aj v kuchyni – ak máte napríklad ráno chuť na chrumkavé talianske panini, je k dispozícii veľmi rýchlo.

Ak máte balkón alebo menšiu terasu, vyberte si elektrický gril. Síce mu niečo k pravému grilovaniu chýba, no dá sa postaviť na stôl a môžete grilovať. Z grilu na drevené uhlie by vaši susedia asi nadšení neboli, pretože dymí. Elektrický ľahko odložíte do špajze a využijete ho aj v kuchyni – ak máte napríklad ráno chuť na chrumkavé talianske panini, je k dispozícii veľmi rýchlo.
Weber

Na záver ešte niekoľko bezpečnostných zásad, ktoré je pri grilovaní dôležité dodržiavať:
• Miesto manipulácie s otvoreným ohňom musí byť dostatočne ďaleko od stavieb a porastov (kríkov, stromov).
• Miesto s ohňom by malo byť chránené pred vetrom a prúdením vzduchu, aby sa oheň nerozšíril.
• Zvýšenú pozornosť treba venovať deťom a domácim zvieratám, aby sa nedostali do nebezpečnej blízkosti ohňa.
• Zakladať oheň v ohnisku treba iba bezpečným spôsobom, vyhnite sa imrovizovaniu.
• Buďte dôslední pri zhasínaní ohňa – buď ho treba poliať vodou, alebo z neho vyhrabať uhlíky.

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: gril leto oheň záhrada
Zdieľať článok

Diskusia