Tieto rastliny oceníte aj v tých najmenších záhradách! Sú užitočné, rýchlo rastú a zvládnu ich aj neskúsení záhradkári
Väčšinou nezaberú veľa miesta, nežiadajú sústavnú starostlivosť a bonusom je, že sa rýchlo rozrastajú. V záhrade si z byliniek môžete vyskladať atraktívny záhon alebo vytvoriť originálnu bylinkovú špirálu.
Bylinky vyniknú aj v úžitkovej časti záhrady, napríklad ako súčasť kombinovanej výsadby so zeleninou, uplatnia sa vo vyvýšených záhonoch, v suchých kamenných múrikoch, zakomponované v trvalkových kompozíciách a pri jazierkach. No a keď už pre ne v záhrade nemáte miesto, ešte stále si môžete mnohé druhy vysadiť do kvetináčov, originálnych retro či závesných nádob.
Pestré možnosti
Čerstvo natrhané bylinky oceníte hlavne v kuchyni. Poslúžia pri varení a pri dochucovaní hotových jedál, pri príprave liečivých čajov a osviežujúcich limonád, vonku sa zasa zídu pri grilovaní. Mnohé z nich zapôsobia už na prvý pohľad napríklad tým, že krásne kvitnú. Niektoré sa prezentujú ešte aj príjemnou vôňou, ktorá dokáže intenzívne prevoňať okolitý priestor. Z vlastnoručne vypestovaných byliniek si môžete vyrobiť pekné letné kytice alebo originálne čajové zmesi.
Poslúžia dokonca aj na výrobu prírodných výluhov proti škodcom a ako hnojivo na posilnenie vitality ostatnej záhradnej zelene. Viaceré z bežne dostupných bylinkových druhov majú zároveň unikátnu vlastnosť – dokážu odpudiť dotieravý hmyz. Túto prednosť oceníte hlavne v lete, keď sa záhrady stávajú rozšíreným obytným priestorom.
Bylinky či koreniny vám poslúžia i vtedy, ak do svojej záhrady chcete vniesť určitú náladu a štýl. Ak obľubujete napríklad atmosféru Stredomoria, dotvoriť vám ju v záhrade pomôžu aj viaceré bylinkové druhy.
Čo pestovať
Pri výbere konkrétnych druhov vždy prihliadajte v prvom rade na podmienky svojej záhrady. Do slnečných a teplejších záhrad sa hodia druhy pôvodom z oblasti Stredomoria – levanduľa, šalvia, slamiha, pamajorán, tymian, rozmarín, majorán, bazalka, yzop, palina, dúška materina, estragón alebo saturejka. Práve tie najlepšie navodia stredomorskú atmosféru. Okrem toho, že si vyžadujú dostatok slnka a teplo, ocenia aj pôdu, ktorá je priepustná, ideálne hlinito-piesočnatá s obsahom humusu.
Niektoré z byliniek však uprednostňujú polotieň. Je to najmä mäta, petržlen, pažítka, medvedí cesnak, ligurček, štiavec či trebuľka. Skladbu byliniek v záhonoch môžu doplniť jedince v kvetináčoch, napríklad vavrín či alojzia. Celoročne však oba druhy vonku zostať nesmú, pred príchodom zimy ich musíte preniesť dnu na zimovisko.
Okrem vymenovaných druhov, ktoré patria skôr k tým tradičnejším, sa vyplatí sem-tam vyskúšať pestovať aj niečo nové. Mnohé z byliniek ponúkajú viaceré odrody. Napríklad pri mäte si môžete odrody, ktorých listy voňajú po čokoláde, zázvore, banánoch či jahodách. Veľké možnosti ponúka aj sortiment bazaliek. Odrody s menšími, väčšími, dobordova či dožlta sfarbenými listami, to je len malá časť rozmanitej ponuky.
Výsadba
Aj pri bylinkách v záhone platí, že vynikne viac kusov z jedného druhu v rámci skupiny. Ak máte v záhrade dostatok miesta, rozhodne ním pri zakladaní bylinkových výsadieb nešetrite. Rozrastený a rozmanito pôsobiaci bylinkový záhon dokáže konkurovať kvetinovým výsadbám. Nezabudnite však, že vyššie druhy patria do pozadia a nižšie do popredia a medzi jednotlivými rastlinami treba nechať primerané rozstupy.
V malých záhradách sa zasa snažte pestovať najmä bylinky, ktoré využijete, menej je v tomto prípade viac. Dobre zvážte aj využitie druhov, ktoré sa rýchlo rozrastajú do okolia (mäta, estragón, medovka). V záhrade, kde sa počíta každý centimeter, bylinky začleňte do hriadok so zeleninou, do kvetinových záhonov, k chodníkom alebo aj do predzáhradky. Založiť si bylinkové záhony alebo vysádzať tieto rastliny na rôzne vhodné miesta v rámci záhrady môžete aj začiatkom leta, no dôležité bude zabezpečiť vysadeným jedincom dostatok vlahy.
Trváce a jednoročné
Väčšina byliniek, ktoré sa do záhrad vysádzajú najčastejšie, patrí k trvácim druhom. Ak si ich raz umiestnite na vhodné miesta a primerane sa o ne postaráte, každoročne sa z nich budete môcť tešiť a využívať ich podľa svojho zváženia.
Niektoré sú len však len jednoročné a s príchodom prvých mrazov sa ich život skončí. Tieto druhy si budete musieť každoročne na jar dosádzať alebo vysievať. Ide napríklad o bazalku, majorán, kôpor, borák, nechtík či petržlen. Zo semien si každoročne treba vypestovať aj koriander, ktorý oceníte, ak patríte medzi priaznivcov ázijských jedál.
Starostlivosť
Väčšina uvedených rastlín sa pestuje jednoducho. Najdôležitejšie bude vybrať im správne miesto s vhodnou pôdou. Pokiaľ ide o zálievku, na tú sú najnáročnejšie hlavne novovysadené jedince, tie staršie ju žiadajú už len počas najhorúcejších a veľmi suchých letných dní. Viac vlahy potrebuje mäta, petržlen, pažítka, ligurček alebo trebuľka. Aj pre tieto rastliny je dôležitý príjem živín, hoci vo všeobecnosti platí, že bylinky žiadajú skôr pôdy, ktoré sú na živiny chudobnejšie. Skoro na jar je napriek tomu dobré rozhodiť okolo jednotlivých trsov preosiaty kompost alebo použiť hnojivo určené pre túto skupinu rastlín. Vyššie nároky na prihnojovanie majú jedince vysadené v kvetináčoch.
V jarnom období a po odkvitnutí je potrebný spätný rez drevnatejúcich druhov. Ostatné druhy stačí strihať podľa potreby. Odstrihnutú vňať môžete využiť v kuchyni alebo na prípravu ochranných výluhov. Platí, že čím viac budete tieto rastliny v lete strihať, tým budú hustejšie a vitálnejšie.
Tipy a triky
Trsy byliniek môžu byť rovnako pekné ako tie trvalkové. Medzi trvalkami je najmä v čase kvitnutia nádherný pamajorán alebo modro kvitnúci yzop. Vyskúšajte aj nechtík, echinaceu, ibiš a slez, šalviu lekársku, kôpor, k okrajom tymian, saturejku horskú alebo levanduľu.
Ak máte dostatok miesta, vysaďte si z jedného druhu aspoň 3-4 kusy a získate nádherne kvitnúce porasty. Mnohé bylinky (šalvia, levanduľa) sú navyše vďaka listom pekné aj v období, keď nekvitnú. Priamo do záhonov potom ešte môžete umiestniť kvetináče s ďalšími druhmi. Napríklad s perilou, ktorá má atraktívne purpurové listy, alebo s chúlostivejšou, no pekne kvitnúcou levanduľou hlávkovitou.
Text: Daniel Košťál
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom