Staré odrody jabloní, ktoré sa vracajú do našich záhrad
Za staré odrody ovocia sa považujú tie, ktoré vznikli približne pred rokom 1950, keď sa ešte nevyužívali moderné šľachtiteľské postupy. Dnes zažívajú staré odrody akúsi renesanciu, k čomu prispieva návrat k vidieckemu spôsobu života, rozvoj ekologického hospodárstva a permakultúry. Predstavíme si niekoľko odrôd jabloní.
Coxova reneta
Medzi jej hlavné prednosti patrí najmä úžasná chuť, vhodnosť pre nižšie pestovateľské tvary a veľmi dobrá odolnosť plodov pri manipulácii.
Táto stará odroda pochádza z Anglicka a u nás je známa od roku 1883, pričom sa vysádzala hlavne v 50. rokoch minulého storočia. Dnes je rozšírená už iba v záhradkách, starých sadoch a popri cestách. Stromy rastú stredne silno a tvoria hustú elipsovitú korunu. Kostrové konáre rastú v tupom uhle od stredníka. Rodivý obrast je pomerne hustý. Listy sú mierne zúbkaté, menšie a úzke, kvety biele až ružové, stredne veľké a kvitnú väčšinou pravidelne.
Táto odroda pomerne často trpí múčnatkou, moniliózou, rakovinou. Je však odolnejšia proti chrastavitosti, ale aj neskorým jarným mrazom. Rodí stredne skoro, dáva stredné úrody, nevýhodou je však striedavá rodivosť. Je to cudzoopelivá odroda. Plod je strednej veľkosti, guľato sploštený, šupka je hladká, stredne pevná.
Čo sa týka farby, dominuje základná žltá, ktorá sa prekrýva s tmavočervenou. Dužina je žltá, šťavnatá, aromatická, chuť plodu je výborná. Pre túto odrodu sú ideálne stredné polohy s priemernými nárokmi na prostredie a pôdu. Potrebuje stredne hlboký výchovný rez a neznáša zmladzovací rez. Zber plodov prebieha v septembri, plody však konzumne dozrievajú až v novembri a môžu sa skladovať do februára. Veľmi dobre znášajú prepravu.
Oldenburgovo červené
Šťavnaté, voňavé a osviežujúce jabĺčko, odolné proti mrazom, vhodné aj do vyšších polôh.
Táto odroda pochádza z Nemecka a je rozšírená najmä v Českej republike. Rastie v stredne silnej intenzite, menej v období rodivosti. Tvorí guľaté, rozložité, v staršom veku mierne previsnuté koruny. Rodivý obrast je veľmi bohatý a krátky. Listy sú menšie, matnozelenej farby a kvety ružové, stredne veľké. Kvitne veľmi skoro, bohato a pravidelne.
Patrí medzi dobré opeľovače. Plod je charakteristický strednou veľkosťou, je guľatý a hladký. Šupka je pololesklá, v období zrelosti mastná. Vyznačuje sa svetlozelenou farbou, neskôr prechádza do žiarivo červenej. Dužina je pomerne pevná, šťavnatá, žltkastá, chuť osviežujúca a príjemne voňavá. Stopka plodu je zdrevnatená, krátka a tenká.
Zber sa vykonáva okolo 15. septembra. Plody dosahujú konzumnú zrelosť začiatkom októbra. Plody v strednej miere odolávajú otláčaniu, ale rýchlejšie podliehajú skladovacím chorobám, najmä väčšie kusy. Múčnatkou trpí málokedy a je stredne odolná proti monilióze a chrastavitosti. Rodivosť nastupuje veľmi skoro. Vyžaduje si dôslednú prebierku plodov, pretože plody sa tvoria v zhlukoch.
Vhodné tvary na pestovanie sú štvrťkmeň a zákrpok na podpníkoch M4, M9. Vyhovujú jej kvalitné vlhké pôdy, je vhodná aj do vyšších polôh. Pestuje sa najmä v záhradách. Významným faktorom je pravidelná rodivosť a vysoká úrodnosť. Jej kvety sú vysoko odolné proti mrazom.
Golden Delicious
Obľúbené, dožlta sfarbené jabĺčka s veľmi sladkou chuťou a chrumkavou dužinou.
Jedna zo základných zimných odrôd jabloní na svete. Plody sa vyznačujú zelenožltou až zlatožltou farbou, veľmi dobrou chuťou a vyžadujú si opatrnú manipuláciu, pretože môže dochádzať k ich otlačeniu. Plody sú vhodné na uskladnenie v usmerňovanej atmosfére pri vyššej vlhkosti vzduchu, inak hrozí ich vädnutie. Odroda rastie pomerne bujne. Dobre obrastajú rodivým drevom. Rodivosť je pomerne pravidelná, vysoká.
Na dosiahnutie kvalitnej a pravidelnej úrody treba regulovať rodivosť, a to prebierkou plodov a pravidelným rezom. Možno povedať, že je to prispôsobivý kultivar, ale optimálne sú preň teplejšie oblasti do 350 metrov nad morom, dobrá agrotechnika a dostatočná závlaha. Nevyhovujú mu chladnejšie a vlhké polohy. Trpí chrastavitosťou.
Text: MSc. Dominik Lukáč
Foto: istock.com
Zdroj: časopis Tvorivé bývanie