Toto by ste mali vedieť o pestovaní hlávkového šalátu: Ako sa oň správne starať a čím ochrániť listy pred slizniakmi?
Hlávkový šalát je rýchlo rastúca jarná plodina, ktorú si doma ľahko vypestuje aj začínajúci záhradník. Je vhodný na konzumáciu buď samotný, alebo ako osviežujúca príloha k jedlu. Vyniká množstvom vitamínov a minerálnych látok a má vysoký obsah kyseliny listovej. Okrem toho bojuje proti únave, kardiovaskulárnym ochoreniam a podporuje lepšie trávenie.
Odrôd hlávkového šalátu je viacero, odlišujú sa od seba chuťou aj vzhľadom hlávok i listov. Vegetačné obdobie šalátu závisí od odrody aj spôsobu pestovania. Obvykle trvá od 30 do 110 dní, pri jarných odrodách to môže byť aj do 75 dní.
Kedy vysievať šalát?
Pre skorú úrodu hlávkového šalátu si treba najprv predpestovať sadenice. Vysievajú sa od januára do februára do nádob so substrátom do riadkov alebo plošne a pomerne nahusto. Priesady potom predpestujte pri dennej teplote 15 °C, v noci by nemala klesnúť pod 10 °C.
Ak budú mať rastliny po dva pravé listy, môžete ich rozsadiť pomocou zakoreňovačov. Po rozsadení udržiavajte teplotu dva až tri dni na 18 °C, neskôr znížte na 14 a v noci na 10 – 13 °C. Rastliny v tomto čase polievajte opatrne a zabezpečte im dostatok svetla a vetranie.
Náš tip
Ak máte doma do parenisko, fóliovník či skleník, môžete krok s rozsádzaním do zakoreňovačov preskočiť a mladé priesadky sadiť rovno do pôdy.
Niektoré druhy šalátu je možné vysievať aj priamo von do záhonov, prípadne pod sklo, a to do riadkov vo vzdialenosti asi 30 cm. V závislosti od odrody a počasia tak môžete robiť približne od polovice marca a úrodu šalátu potom zozbierať na konci jari alebo začiatkom leta. Letné odrody šalátu vysievame rovno do záhonu počas apríla a mája.
Kedy šalát vysadiť?
Vypestované priesady jarných odrôd, ktoré majú aspoň štyri pravé listy, môžeme vysádzať na záhon od marca do konca apríla, celoročné odrody aj neskôr. Vysádzame ich do sponu približne 25 × 25 – 30 cm, prípadne do riadkov v podobných vzdialenostiach. Pri väčších odrodách môžete medzi priesadami nechať aj priestor 40 cm.
Šalát obľubuje plytké sadenie, pričom srdiečko by malo byť aspoň 1 cm nad úrovňou pôdy. Na tvorbu hlávok potrebuje teplotu 12 – 15 °C, občasné prekyprenie pôdy a vhodnú zálievku. Po zasadení môžete priesady prikryť na 4 týždne netkanou textíliou, urýchlite tak ich rast a ochránite pred škodcami.
Naša rada
Hlávkový šalát sa výborne pestuje so špenátom, reďkovkami, mrkvou či cibuľou.
Starostlivosť o šalát
Rastliny šalátu uprednostňujú dobre priepustnú hlinitú pôdu čo najbližšie k neutrálnemu pH (hodnoty 6 – 7). Obľubujú slnečné a teplé stanovisko, ktoré mu pomáha rýchlejšie rásť, no zvládne aj polotieň. Počas tohto obdobia zavlažujte rastlinu podľa potreby, keď je rastlina v hĺbke 1 cm suchá. Zalievame zásadne ku koreňom, nikdy nie na listy. S vodou to však veľmi nepreháňajte, premokrená pôda mu narobí viac škody, ako úžitku.
Zber a skladovanie
Úrodu hlávkového šalátu môžete zbierať podľa potreby, a nie celú naraz. Počkajte, kým bude jeho hlávka úplne zrelá a stred pevný na dotyk. Pozbierajte ju však ešte predtým, ako pôde rastlina do kvetu, pretože jej chuť zhorkne. Šalát je ideálne zbierať ráno. Odrežte hlúb nad zemou a hlávku očistite od vonkajších listov.
Po zbere vydrží šalát krátko, ak ho však skladujete vo vlhkej utierke v chladničke, jeho trvanlivosť môžete predĺžiť.
Choroby a škodce
Pri pestovaní šalátu si dávajte pozor na niektoré škodce a choroby, najmä ak ho pestujete priamo v záhrade. Listy šalátu bežne napádajú slimáky, slizniaky, vošky a hubové patogény, ako je napríklad múčnatka. Odporúčame preto pestovať ho vo vyvýšených záhonoch, aby ste ich ochránili pred škodcami na úrovni zeme.
Ak vyvýšené záhony nemáte, tak vám proti slimákom či slizniakom pomôže vytvoriť pivnú pascu. Zakopte do zeme 7 dcl pohár tak, aby z neho trčal asi centimetrový okraj a do asi dvoch tretín ho naplňte pivom. Slimáky a slizniaky sa v pohári utopia.
Pri výskyte vošiek ich zas ošetrite prírodným postrekom alebo k šalátu ešte na začiatku vysaďte pažítku, ktorá hmyz výborne odpudzuje.
Známe odrody hlávkového šalátu
Prinášame vám prehľad najlepších odrôd hlávkového šalátu, z ktorých si určite vyberiete.
Amur
- skorá jarná odroda, odolná voči plesni šalátovej
- má guľaté a pevné hlávky bledozelenej farby
- odolná voči vybiehaniu do kvetu
- vegetačné obdobie je 65 – 75 dní
Adinal
- celoročná odroda maslového typu
- má stredne guľaté hlávky a bublinaté listy
- dá sa dobre skladovať
Červánek
- druh českého skorého šalátu
- hlávky strednej veľkosti s listami červenej farby
- určený na jarné aj jesenné pestovanie
- hodí sa do záhrady aj skleníka
Jupiter
- letná odroda šalátu
- odolný voči plesni aj vírusovej mozaike listov
- dobre znáša suchšie podmienky
- ma príjemnú chuť a tvorí veľké, dobre uzavreté hlávky
Mona
- vhodná odroda na skorú jarnú výsadbu
- pestuje sa od apríla do septembra
- tvorí stredne veľké hlávky
Pražan
- patrí k typom hlávkového ľadového šalátu
- vysievať sa dá od marca do mája
- vhodný do záhrady aj do skleníka
- zber prebieha v júli až septembri
Mars
- najskoršia letná odroda šalátu
- hlávky strednej veľkosti
- je odolný voči výkyvom počasia aj nižším teplotám
- určený na pestovanie na jar a v jeseni
Text: Natália Turcovská
Foto: Shutterstock