Zdroj: Bosch

Kuchynské roboty v redakčnom teste: Čo by ste o nich mali vedieť a ako si vybrať ten najlepší

04. 02. 2022
Zdieľať

Vymiesia cesto na chlieb, vyšľahajú dokonalý sneh a vymiešajú krém, v ktorom neostane ani tá najmenšia hrudka. Márne by ste vo svojom okolí hľadali ruky, ktoré bez únavy spravia rovnakú prácu. Kým si však vyberiete svojho favorita, urobte si jasno v tom, čo od neho čakáte.

Lepšie ako kedykoľvek doposiaľ

Spoľahlivé roboty s výklopným ramenom už dávno nie sú iba oporou veľkých kuchýň a vývarovní. V odľahčenej, zmenšenej podobe prenikli i do našich domácností. Výrobcom však trvalo dlhé roky, kým sa im podarilo kuchynské roboty vyladiť tak, aby boli aj cenovo dostupné, aj zniesli nároky menších i väčších domácností.

Prečítajte si tiež
Ergonómia kuchyne: Ako si naplánovať a zariadiť pracovný priestor

Už niekoľko rokov neplatí pravidlo, že dobre odvedenú prácu môžete očakávať iba od celokovového stroja s puncom vychýrenej značky. Technológie a konštrukcie sú natoľko vyspelé, že spoľahlivosť a výkon môžete očakávať i pri ľahkých modeloch z plastu. S úsporou peňazí a dobrým pocitom z toho, že máte šikovného pomocníka k ruke.

Ruka púšťa stolný mixér

Zdroj: Bosch

Čo by ste mali vedieť

Podpora

Čím viac za robot zaplatíte, tým väčšmi by vás malo zaujímať, čo s ním bude po rokoch. Je možné prikúpiť misu, šľahaciu metlu či náhradný kryt? Objednal si šikovný sused náhradný motor alebo elektroniku, ak sa mu po záruke robot pokazil? Niektoré značky sú na tom oveľa lepšie ako ostatné. Nenechávajte to na náhodu a sondujte.

Výkon

Kuchynské roboty najčastejšie zlyhávajú pri preťažení. Kým šikovná elektronika môže ochrániť seba i motor bez ujmy, inde sa musíte spoľahnúť na svoj cit a sluch. Najmä ak patríte k tým, čo od začiatku počítajú s miesením hustého cesta, ktoré dá zabrať každému
stroju – i špecializovanej pekárničke s krátkymi hákmi.

Misa

Misa z nehrdzavejúcej ocele je večná, sklenená má svoj neprehliadnuteľný šmrnc a v plastovej nakysne cesto oveľa rýchlejšie ako v kovovej. Je fajn, ak vám výrobca pribalí k robotu dve misy súčasne, a je prezieravosťou, ak si k menej vybavenému modelu druhú misu zaobstaráte ihneď pri kúpe. Všetko začne dávať zmysel, keď odložíte bokom vyšľahané bielky.

Prečítajte si tiež
Stolové mixéry v redakčnom teste. Ako sa zorientovať v dnešnej ponuke?

Prevodovka

Je prirodzené, že výkon motora ústi vo výklopnom ramene, kde sa metla
i hák na miesenie pohybujú po špirálovej dráhe. Ak však výrobca vyústil prevod i na čele či záhlaví ramena, a to na jednom, dvoch či dokonca
troch miestach, počítať môžete aj s mixovaním, sekaním, strúhaním
či mletím – prostredníctvom pribaleného i doplnkového príslušenstva.

Údržba

Tak ako je zvykom pri iných kuchynských spotrebičoch, ani pri kuchynských robotoch sa neočakáva povinná údržba. Prevodovka je s prebytkom maziva na celú životnosť robota uzavretá v komore, aby ste si nemuseli robiť starosti s pravidelnou generálkou. Výrobcovia čoraz častejšie používajú i bezuhlíkové motory.

Obmedzenia

Myslite na to, že úplný rozsah rýchlostí motora nie je určený pre všetky pribalené nástroje a príslušenstvo. Nahliadnite pre istotu do návodu, aby ste v nevedomosti neprekračovali otáčky tam, kde by mohli spôsobiť predčasné opotrebovanie. Najmä ak kupujete stroj s mimoriadne širokou výbavou.

Pre pravákov i ľavákov

Ovládač na pravej strane a zámok ramena na ľavej, obe vľavo či opačne? Ak sa počítate k ľavákom alebo chcete v pohotovosti parkovať robot na ľavej strane kuchynskej linky, predstavte si, ako to bude so zvoleným modelom fungovať. Niekedy vás nešikovne umiestnené ovládanie môže pri výbere usmerniť.

Radí Marcela Gigelová

redakčná špecialistka na testovanie spotrebičov

Materiál

Kov alebo plast? Možno použitému materiálu pripisujete vyššiu dôležitosť, ako je nevyhnutné. Spoľahlivosť sa ukrýva pod kapotou.

Výkon

Viac ako štítok na motore vám napovie objem nádoby a vyhotovenie nástrojov. Spoznáte, či sú len na zákusky, alebo aj na chlieb.

Telo

Malý, šikovný robot odložíte po použití do skrinky. Veľký stroj však budete musieť parkovať na kuchynskej linke.

Príslušenstvo

Každý z nich miesi, mieša a šľahá. No len niektoré aj melú, strúhajú, mixujú či dokonca vyrábajú cestoviny.

Záruka

Kuchynský robot nie je pomocníkom na dve sezóny. Ponúka výrobca viac ako len základnú záruku? Pýtajte sa pri kúpe.

Užitočné rady

  1. Používajte veko misky, aby ste kakaom a hladkou múkou neznečistili motor a pohyblivé časti robota.
  2. Čierne nožičky môžu na svetlej pracovnej doske zanechať stopy. Prelepte ich vopred technickou páskou. Ak vás pri presúvaní trápia prisilné prísavky, vyrazte do nich otvory.
  3. Nedovoľte robotu, aby metlou dral dno misky. Väčšina modelov je v ramene vybavená nastavovacou skrutkou dorazu.
  4. Na odmastenie misky pred šľahaním bielkov použite prekrojený citrón. Sneh bude dokonalý a trvácny.
Prečítajte si tiež
Testovali sme kontaktné kuchynské grily, v rýchlosti tepelnej úpravy sú neprekonateľné. Ktorý zvíťazil?

Ako sme testovali

Ak sa pri testovaní obklopíte kuchynskými robotmi, rýchlo vkĺznete do klasickej kuchyne našich materí – knedle, langoše, rezance, chlieb, šatôčky, šúľance, placky či pampúchy pristávajú na prestretom stole. Častejšie ako slávnostné zákusky ku kávičke.

Výsledky testovania

Víťaz testu Môj dom

Bosch Optimum MUM9BX5S22

Robot Bosch

Zdroj: Bosch

Pohon 1 500 W * 2 × 5,5 l misa * 7 stupňov výkonu so senzorom záťaže
* časovač * váha * miesenie * miešanie so stierkou * šľahanie * mixér
* hliníkové telo

Atraktívne krivky, vždy akurátny výkon a šikovná elektronika s displejom robia z tohto robota skutočného pomocníka do kuchyne. Kým sám pomocou senzorov určí, ako silno a dlho sa má oprieť do práce, vy kontrolujete na displeji, či ste už prisypali správne množstvo suroviny pri miešaní či šľahaní. Bez zastavenia, plynule, s predvídateľným, výborným výsledkom. Páči sa nám nielen moderné spracovanie a šikovné využitie technológií, ale aj ergonómia a spoľahlivosť pri práci. A ak okrem mixéra zatúžite po ďalšom príslušenstve, firma ho ponúka pre dvojicu výstupov v širokej škále.

Hodnotenie: *****

Cena: 799 €

www.bosch-home.com/sk

Tefal Masterchef Grande QB813D38

Robot Tefal

Zdroj: Tefal

Pohon 1 500 W * 6,7 l misa * 8 stupňov výkonu a pulzné spustenie
* miesenie * miešanie * šľahanie * mixér * mlynček * food procesor
* strúhadlá * hliníkové telo * 10-ročná opraviteľnosť

Štedrá kapacita, bohaté príslušenstvo a motor, ktorý má vždy rezervu výkonu navyše, nás pri tomto robote presvedčili o tom, že je spoľahlivým zázemím i pre početnejšiu domácnosť, v ktorej sa žiadny deň nezaobíde bez varenia a pečenia. S citom na jemné šľahanie a silou na intenzívne miesenie sa všetko iba začína. Spoliehali sme sa na mixér, mlynček i food procesor, páčilo sa nám aj strúhanie ovocia a zeleniny na náplne pri pečení. Ak vám v kuchyni nikdy nedochádzajú inšpirácie a dych, tento robot bude pre vás pomocníkom na nezaplatenie. A to v každej situácii.

Hodnotenie: *****

Cena: 389 €

www.tefal.sk

Electrolux Kitchen Assistent EKM 4200

Robot Electrolux

Zdroj: Electrolux

Pohon 1 000 W * 2 × 4,8 l misa * 10 stupňov výkonu a osvetlenie
* miesenie * miešanie * šľahanie * mlynček * strúhadlá * hliníkové telo
* jednoduchá opraviteľnosť

Nápadná podoba s robotmi KitchenAid dáva tomuto robotu nielen kompatibilitu s príslušenstvom, ale aj celkový dojem z používania. Boli sme spokojní s výkonom pri miesení, miešaní a šľahaní, zvykli sme si aj na používanie mlynčeka. Len pribalené struháky sme museli dať nabrúsiť, aby pri používaní nepreťažovali motor. Po viac ako dvoch rokoch používania máme za sebou i plné zlyhanie elektroniky, ktorú sme svojpomocne vymenili za novú z e-shopu výrobcu. Ak hľadáte stroj, na ktorého opravy si v budúcnosti trúfate i sami, je vašou voľbou.

Hodnotenie: ****-

Cena: 279 €

www.electrolux.sk

Ariete Vintage 1588

Robot Ariete Vintage

Zdroj: Ariete

Pohon 1 200 W * 5,8 l misa * plynulé stupňovanie výkonu a pulzné spustenie * miesenie * miešanie so stierkou * šľahanie * plastové telo

Bez ohľadu na to, či hľadáte prvý kuchynský robot do domácnosti alebo náhradu za starý, unavený kúsok, tento stroj naplní pri pečení a „zákuskovaní“ všetky vaše očakávania. Zamiesili sme v ňom dokonalé kysnuté cesto na šišky i pečivo, vymiešali krehké cesto z tuku, cukru a múky na koláčiky a sušienky rôznych druhov, metlou sme šľahali smotanu, bielky i krémy k úplnej spokojnosti. Vždy s pocitom, že vo veľkej kovovej mise nachádzame dôsledne spracovanú zmes. Ak k tomu pripočítate ľahké telo na jednoduché prenášanie a štýlový look, čakajú vás príjemné chvíle istoty a radosti.

Hodnotenie: ****-

Cena: 149 €

www.ariete.sk

LIDL SilverCrest SKM 600 B2

Robot LIDL SilverCrest

Zdroj: Lidl

Pohon 600 W * 5 l misa * 8 stupňov výkonu a turbo spustenie * miesenie
* miešanie * šľahanie * mixér * plastové telo

Kuchynský robot na chalupárske víkendy a príležitostné použitie nemusí byť taký výkonný ako modely na každodenné varenie a pečenie v domácnosti. Inšpiráciou pre vás môže byť tento ľahký, kompaktný model, ktorý oceníte hlavne pri šľahaní a miesení redšieho, kysnutého cesta. Hoci sa nedokáže popýšiť silou na hutné chlebové cesto, ušetrí vám veľa námahy pri jednoduchších výzvach. Kyprá knedľa, nadýchané osúchy či makový závin vám s jeho pomocou budú chutiť rovnako dobre, ako šľahaná zemiaková kaša či krémové rezy pri nedeľnej pohode.

Hodnotenie: ****

Cena: 59,99 €

www.lidl.sk

Text: Marcela Gigelová, zodpovedná redaktorka Miroslava Maceková

Foto: Bosch, Tefal, Electrolux, Ariete, Lidl

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáci pomocníci kuchynské inšpirácie kuchynské roboty trendy v kuchyni
Zdieľať článok

Diskusia