Zdroj: iStock

Najnovšie robotické vysávače vám ušetria množstvo času. Čo si všímať pri ich výbere?

20. 04. 2022
Zdieľať

Žijete rýchlo a nemáte času nazvyš? Bývate v dome alebo vo väčšom byte bez kobercov? V tom prípade by vo vašej domácnosti nemal chýbať šikovný robotický vysávač.

Pracant po ruke

Robotické vysávače sú šikovní „pracanti“ väčšinou okrúhleho tvaru, ktorí si čoraz viac prerážajú cestu do našich domácností. Ich veľkou prednosťou je, že dokážu pracovať samostatne a ušetriť vám tak čas vynaložený na fádne upratovanie. Oproti ostatným vysávačom majú značne menšiu kapacitu prachovej nádoby, a preto sú vhodné na každodenné upratovanie menších nečistôt. Ideálne sú na tvrdé podlahy, kde si hravo poradia s prachom aj omrvinkami. Ich slabinou je však odstraňovanie chlpov a omrviniek z kobercov.

Prečítajte si tiež
Ako poupratovať celý byt úplne bez chémie

Čistenie a vysýpanie smetí

Čistenie rotačných kief a vysýpanie smetí vás pri robotických vysávačoch neminie. Ak vás to odrádza, či už preto, lebo ste alergik, alebo neradi prichádzate do styku s prachom, riešením je robot s vysýpacou nádobou alebo nabíjacou stanicou s vreckom, do ktorej sám vysype smeti po každom vysávaní.

Presnosť navigácie je priamo úmerná cene. Drahšie modely majú viac senzorov a prepracovanejšiu elektroniku. Pri lacných modeloch sa môže stať, že semtam narazia do niektorého kusa nábytku, nevedia vyjsť na vyšší koberec a pod.

Parametre v skratke

Rozmery – dávajte pozor, aby sa robot zmestil pod váš nábytok.
Väčšina má výšku okolo 10 cm, no nájdete aj nižšie modely. Objem
nádrže – robotické vysávače sú bezvreckové. Zberná nádoba na nečistoty v nich má objem spravidla do 1 l. Hlučnosť – pohybuje sa od 55 do 85 dB. Za tiché môžete považovať tie s hlučnosťou do 65 dB. Typy kief – rotujúce kefky (spravidla dve a viac) pomáhajú zhŕňať smeti do nasávacieho otvoru, niektoré roboty sú vybavené aj turbokefou na lepšie zachytenie nečistôt (napríklad zvieracích chlpov) či jemnou kefou šetrnou k čalúneniu.

Prečítajte si tiež
Ako vybrať nový vysávač, keď starý dosluhuje? Otestovali sme kvalitné vreckové vysávače

Inteligentný

Robotický vysávač Samsung Jet Bot AI+ je prvým robotickým vysávačom poháňaným umelou inteligenciou Intel AI. Nielenže dokáže identifikovať a mapovať rozmiestnenie rozličných predmetov či nábytku, ale aj dôkladne vyčistí priestory okolo nich. Ďalšími plusmi sú: viacvrstvový filtračný systém s účinnosťou až 99,99 %, výkonné vysávanie na základe typu povrchu, invertorový motor s dlhou životnosťou a efektívna semišová kefa s technológiou samočistenia. Výdrž batérie je 90 minút. Cena 1 599 €, samsung.sk

Robotický vysávač na terase

Zdroj: Samsung

Usilovný

Robotický vysávač Hoover H-GO 300 HYDRO kombinuje vysávanie a mokré umývanie v jednom kroku, čím vám ušetrí dvojnásobok času. Okrem toho mu môžete ľahko nastaviť týždenný plán a ponechať tak všetku prácu na ňom. Nemusíte sa obávať ani prípadných kolízií s prekážkami, gyroskopická navigácia zefektívňuje jeho pohyb v priestore a vysávač sa bez problémov pohybuje aj okolo nábytku. Výdrž lítiovej batérie je 120 minút. Cena 199 €, hoover.sk

Robotický vysávač s deťmi a rodinou

Zdroj: Hoover

Vytrvalý

Robotický vysávač Pure i9.2 Electrolux so špeciálnym trojuholníkovým tvarom a s technológiou 3D Vision je navrhnutý tak, aby sa dobre orientoval v priestore, dostal sa do všetkých kútov a dôkladne povysával podlahu v celej domácnosti.

Prečítajte si tiež
9 predmetov, ktoré už podľa interiérových dizajnérov nepatria do modernej domácnosti

Mobilná aplikácia umožňuje nastaviť harmonogram vysávania a ovládať vysávač, aj keď práve nie ste doma. Vysávač vysáva nepretržite až 120 minút. Cena 693 €, electrolux.sk

Robotický vysávač v byte

Zdroj: Electrolux

2v1

Robotický vysávač Gorenje RVC216BK podlahy nielen povysáva, ale rovno aj umyje. Inteligentná technológia s kamerou a gyroskopickým mapovaním mu umožňuje zmapovať svoje okolie a efektívne tak vyčistiť všetky zákutia v byte.

Robotický vysávač a pes

Zdroj: Gorenje

Robot si vďaka špeciálnemu dizajnu poradí aj s problematickými kútmi a úzkymi priestormi. Ovládať ho môžete aj prostredníctvom wifi. Čas prevádzky Li-ion batérie je 90 minút. Cena 355 €, sk.gorenje.com

Text: Miroslava Maceková

Foto: Gorenje, Electrolux, Hoover, Samsung, iStock

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáci pomocníci robot robotické vysávače upratovanie vysávač
Zdieľať článok

Diskusia