Zdroj: Alex Shoots Buildings

Z opotrebovanej budovy pre zdravotníkov je dnes opäť nádherná vila. Interiéry za historickými múrmi vás zrejme prekvapia

05. 06. 2024
Zdieľať

Z bývalej vily s bytmi pre zamestnancov Štátneho zdravotného ústavu na pražských Vinohradoch vzišlo podobne ako pred sto rokmi kvalitné nájomné bývanie. O rekonštrukciu v kombinácii rešpektu voči minulosti i súčasným trendom sa zaslúžilo štúdio Papundekl Architekti. 

Pri okraji areálu so silným zdravotníckym zázemím, na ulici U zdravotního ústavu, stojí uspokojivo dochovaný unikátny súbor bytových víl. Pochádzajú z roku 1925 a ich podobu sa zaslúžil architekt Rudolf Kvěch. Jedna z nich bola zbúraná a mnohé majú stále pôvodnú formu. Vilu v susedstve Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv získal súčasný majiteľ s úmyslom priviesť ju do 21. storočia. Hoci bola v obývateľnom stave, jeho ambície siahali ďalej – do sféry moderného luxusu.

„Charakteristickým rysom domu je členenie na tri základné časti – sokel z režného muriva s pivničnými priestormi, murovaná omietaná časť s bytmi a vysoká valbová strecha s pálenými škridlami,” komentujú architekti hmotu stavby, s ktorou sa rozhodli inovatívne pracovať.

Rekonštruovaná historická vila na pražských Vinohradoch s modernou prístavbou a záhradou.

Počas rekonštrukcie bolo prízemie vily rozšírené smerom. Vzniknúť tak mohli dva ďalšie byty štedrých rozmerov, ku ktorým prislúcha i oplotená predzáhradka. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Prístavba s predzáhradkou

Prístup do nehnuteľnosti vedie rovnocenne z oboch strán cez chodník zo zámkovej dlažby. Každé z troch podlaží obsahuje po dva byty v rovnakej rozlohe, vybavené vstavaným nábytkom v minimalistickom dizajne. “Interiéry bytov sú ladené do neutrálnych odtieňov sivej v jemnom kontraste s brezovou preglejkou a antikorovými prvkami,” objasňujú autori dôležité detaily. Jednotlivý komfort sa líši len podľa podlažia, veľkosti bytu a orientácie na svetové strany.

Prečítajte si tiež
Získať povolenia bolo výzvou, úrad kontroloval i kvalitu vápna. V historickom dome nakoniec vznikli pôsobivé apartmány

Byty na prízemnom podlaží sú nové a prislúcha k nim aj vlastná oplotená predzáhradka. Vznikli rozšírením budovy východným smerom do trávnatej záhrady. Prístavba plynulo nadväzuje na podmurovku z režných tehál a aj vďaka miernemu svahu pôsobí ako odveká súčasť domu.

Tieto dve najväčšie bytové jednotky obsahujú obývaciu izbu s kuchyňou a spálňou s vlastnou kúpeľňou so sprchovacím kútom a WC. Ich súčasťou sú aj dve detské izby, rozdelené chodbou s pracovným kútom. K obom bytom ďalej patrí veľkorysý komfort vo forme druhej kúpeľne s dvojicou umývadiel, vaňou a sprchovacím kútom. Druhé WC a skladová miestnosť sú riešené samostatne.

Jednoduchý jedálenský stôl s priehľadnými stoličkami v kuchyni jedného z bytov historickej vily.

Do prízemných bytov sa dá vstúpiť i zo záhradky. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Terasy vo veľkosti bytov

K príjemnému dojmu z bytovej vily prispievajú priestranné zelené terasy na streche prístavby. Patria k obom bytom na druhom podlaží s oknami až do troch strán. Z jednej strany ich chodby sa nachádza kúpeľňa s vaňou a detská izba s kapacitou pre dve deti. Skladovací priestor pri vstupe je menší. Vhodnými parametrami naopak disponuje obývacia izba s kuchyňou, ktorá susedí so spálňou s vlastnou kúpeľňou s vaňou a WC.

Prečítajte si tiež
Neuveríte, že táto budova bola kedysi stajňou! Zvonku vyzerá ako vila, vo vnútri prekvapí vidieckou atmosférou

Tretie podlažie ponúka byty s takmer totožným dispozičným riešením. V porovnaní s tými o podlažie nižšie je však upravená poloha detskej izby, za ktorou vznikol odkladací priestor, i kúpeľne. Z bytov sa ponúka krásny výhľad na okolie.

Minimalistická kúpeľňa v historickej vile na pražských Vinohradoch s modernou vaňou a oblým oknom.

Samostatne stojaca vaňa s nádherným výhľadom na mesto prislúcha k mezonetovému bytu na hornom poschodí, ktorý obýva majiteľ vily s rodinou. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Podkrovie pre majiteľa

Podkrovný mezonet zaujal majiteľ domu so svojou rodinou. Veľkorysý priestor zdobí kompletne odhalená pôvodná drevená konštrukcia krovu. Dolná časť pozostáva z viacerých miestností. Spoločenská zóna po ľavej strane vstupu si získa pozornosť dvoma kuchyňami. Jedna je samostatná, tá druhá prepojená s jedálňou a obývacou izbou. Izba na konci tejto zóny slúži pravdepodobne ako hosťovská.

Prečítajte si tiež
Z ulice by vás možno nezaujal, no bola by to chyba. Majitelia tohto domu vedia, ako si naplno užívať život!

Po pravej strane interiérovej chodby nájdeme úložné priestory v tvare L, kúpeľňu so sprchovacím kútom, spálňu s východom na zapustenú terasu a kúpeľňu so samostojacou vaňou. Užívateľmi horného priestoru sa stali dve malé deti.

Moderný interiér podkrovného bytu v historickej vile s veľkými oknami a drevenými trámami, kde dieťa hrá.

Rozlohou najväčší byt je jednoznačne mezonet na treťom poschodí, ktorý patrí majiteľovi vily. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Nezabudlo sa na technológie

Okrem prepracovania starých dispozičných riešení sa nákladná modernizácia objektu prejavila zateplením i bielym náterom. Pribudlo i bezrámové zasklenie na mieste nových otvorov a na oblúkových oknách v schodiskových halách. Pri obnove historickej vily mysleli architekti aj na súčasné technológie, ako podlahové kúrenie či stropné kapilárne chladenie.

Prečítajte si tiež
Z pôvodného interiéru zostali len spomienky, v krásnej historickej vile sú dnes byty. Pozrite sa, čo vytvorili architekti v jednom z nich

Ruch bočnej ulice izoluje novopostavený multifunkčný záhradný altánok, navrhnutý na mieru predpokladaným potrebám nájomníkov. Pozdĺžny pôdorys skrýva saunu so sprchovacím kútom a cvičebňu. Objektu dodáva charakter jednoduchá drevená konštrukcia, presklená stena s výhľadom do záhrady a obklad z režnej tehly.  Ku každému bytu prislúcha kója a vlastné parkovacie státie priamo na pozemku.

Moderný drevený prístrešok v záhrade historickej vily na pražských Vinohradoch v zime.

Záhradný altánok je pre nájomníkov výhodou a veľkým bonusom Zdroj: Alex Shoots Buildings

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Vila Vinohrady

Architekti: Papundekl Architekti
Lokalita: Praha – Vinohrady, Česká republika
Projekt: 2020
Realizácia: 2023
Riešené územie: 2 077 m2
Celková úžitková plocha: 909 m2
Zastavaná plocha: 492 m2

Text: Katarína Mácová
Foto: Alex Shoots Buildings

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: historický dom minimalizmus moderné bývanie rekonštrukcia domu renovácia domu
Zdieľať článok
Žiadatelia o dotáciu na obnovu domu si na vyjadrenie počkajú do letaASB.sk

Žiadatelia o dotáciu na obnovu domu si na vyjadrenie počkajú do leta

K obnove domov majiteľov motivuje aj vidina nižších účtov za energieASB.sk

K obnove domov majiteľov motivuje aj vidina nižších účtov za energie

Piata mimoriadna výzva Obnov dom: Aký je príspevok na opravu škôd po zemetrasení a krupobití?ASB.sk

Piata mimoriadna výzva Obnov dom: Aký je príspevok na opravu škôd po zemetrasení a krupobití?

Kvíz: Ako dobre sa vyznáte v dotáciách Obnov dom? Otestujte sa!ASB.sk

Kvíz: Ako dobre sa vyznáte v dotáciách Obnov dom? Otestujte sa!

Diskusia