Zdroj: Manolo Solis

Netradične vyzerá už od cesty, ale to je nič oproti tomu, čo nájdete ďalej. V tomto dome sa domáci za múrmi isto neschovávajú!

26. 08. 2024
Zdieľať

Ambiciózne moderný, ale pritom postavený v kontakte s mestskou zeleňou. Dom v Méride ohúri vertikálne otvoreným priestorom, prémiovou kvalitou materiálov a luxusným dizajnom. Zemitá paleta farieb z neho však robí klasické obytné sídlo, ktoré z módy tak skoro nevyjde.  

Architekti z Arkham Projects sa nebáli zastavať väčšinu pozemku. Vedeli, že koncept stavby bude pulzovať prírodou aj v interiéri. Pokojný charakter rodinnej štvrte im navyše poskytol realizačnú slobodu. Hlavné mesto mexického štátu Yucatán má jednu z najlepších kvalít života v krajine a je známe aj svojou bohato zastúpenou zeleňou.

Moderný rodinný dom s minimalistickým dizajnom, drevenou fasádou a otvorenými okenicami, osvetlený zvnútra.

Dom pripomína na prvý pohľad pevný blok, ktorý sa vznáša nad zemou. Za drevenými latkami na hornom poschodí sa však ukrývajú veľké okná dvoch izieb. Zdroj: Manolo Solis

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Živý kontakt s ulicou

Projekt Casa Mulix nasleduje trend, v ktorom sa rodinné domy menia na oázy pokoja a harmónie. Dom bol navrhnutý s ohľadom na bezpečné súkromie jej obyvateľov. Rozkladá sa na dvoch podlažiach a patrí k nemu aj suterén.

Prečítajte si tiež
V takom byte by vám dovolenka nechýbala. Domov staršieho páru si vás získa priestormi na relax a úžasnými výhľadmi

Príchod k domu je voľný. Pozemok spredu nie je oplotený, ale napriek tomu je režírovaný. Priamo od jeho hranice smerujú štandardné schodiskové stupne, lemované okrasnou zeleňou. Pod úrovňou domu zľava sa nachádza krycie parkovacie státie pre tri autá. Uhladený obraz tohto miesta dotvára kamenná dlažba s oblými kameňmi na úseku pri ceste a chodníku.

Fasáda, pokrytá vertikálne radeným latkovým obkladom, budí dojem, akoby sa vznášala. Horný horizontálny objem je najvýraznejší, pod ním je menší, definovaný presklenými plochami spoločenskej zóny.

Nočný pohľad na moderný dom s podsvieteným schodiskom, drevenými prvkami, obklopený zeleňou a stromami.

Dom síce nemá plot, ale i tak budí dojem, že dovnútra sa len tak hocikto nedostane. Zdroj: Manolo Solis

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

S mramorovou podlahou

Do domu sa dá dostať dvoma smermi. Hlavný vstup sa nachádza zboku sprava, druhý, menší zľava cez kuchyňu. Vstupný priestor má rezervovaný charakter, pretože ho od otvoreného zvyšku delia steny. Pri vstupe sa nachádza WC s umývadlom a miesto na uloženie zvrškov.

Denná zóna sa rozkladá takmer cez celé dolné podlažie a už na prvý pohľad zaujme množstvom presklenia na obvodových stenách. Z interiéru sa vďaka tomu dá z každej strany sledovať dianie za múrmi domu a zároveň sa dovnútra dostáva dostatok denného svetla.

Prečítajte si tiež
Odtiaľ by ste tak ľahko neodišli! Rodine sa návrat z cudziny oplatil, teraz si užíva súkromie a úžasné zákutia pre relax

Súčasťou otvoreného prízemia je i kuchyňa ladená do prevažne neutrálnych odtieňov. Kuchynský ostrov upútava kombináciou svetlého dreva a bieleho mramoru, zatiaľ čo protiľahlá, kratšia časť linky s barovým sedením vyniká čiernym sfarbením. Celý priestor je vďaka preskleným stenám viditeľný priamo z ulice.

Obývacia izba, orientovaná do zadnej časti domu, je zariadená elegantne, no pomerne jednoducho. Tvorí ju pomerne bežné sedenie s konferenčným stolíkom a kobercom, dotvorené pár dekoráciami. Otvorený priestor však prepája podlaha z čierneho mramoru s bielym žilkovaním, na ktorej sa premieta celé dianie v dome. Vzbudzuje rešpekt a jej výskyt je skôr vzácny. Zo zadnej časti obývačku uzatvára krytá dláždená terasa a exteriérový plavecký bazén.

Luxusná obývačka spojená s jedálňou s moderným nábytkom, sklenenými stenami a výhľadom do záhrady.

V obývačke síce nenájdete televízor, no zato môžete priamo zo sedačky pozorovať dianie za múrmi domu takmer zo všetkých strán. Zdroj: Manolo Solis

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Spálňa obrích rozmerov

Celkovo tri podlažia sú v dome prepojené cez lomené schodisko pri vstupe. Horný priestor je venovaný súkromným izbám domácich. Rodičom prislúchajú štedré priestory na celú šírku domu. Spájajú spálňu, ku ktorej patrí veľkorysý šatník i vlastná kúpeľňa so samostojacou vaňou. Výstup na balkón umožňuje nabažiť sa typickou mexickou vegetáciou. Zaujímavý je aj samotný prístup do spálne cez akýsi mostík ponad spoločenskú zónu v prízemí. Jeho súčasťou je aj malá spoločenská zóna so sedačkou a televízorom.

Prečítajte si tiež
Z ulice by vás možno nezaujal, no bola by to chyba. Majitelia tohto domu vedia, ako si naplno užívať život!

Spolu s rodičmi bývajú v dome aj dve menšie deti. K ich spoločnej izbe taktiež prislúcha vlastný šatník aj kúpeľňa, no v nej je miesto vane sprchovací kút. Vedľa nich sa nachádza ešte jedna izba s manželskou posteľou  a rovnakými prislúchajúcimi priestormi. Obe miestnosti sú orientované do ulice a dajú sa zacloniť skladacími okenicami.

Otvorený mostík na druhom poschodí s preskleným zábradlím s výhľadom na obývaciu izbu a dolné poschodie.

Horné poschodie patrí spálňam, detským izbám a kúpeľniam. Na rozdiel od nižšieho podlažia pôsobí súkromnejšie, ale stále je cez mostík prepojené s centrálnymi priestormi domu. Zdroj: Manolo Solis

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Všade dobre, doma najlepšie

Do suterénu sa vchádza cez hlavné schodisko, zo záhrady alebo z garáže. K dispozícii je tu pracovňa, hosťovská izba, technická miestnosť, samostatný sprchovací kút a WC. Interiér celého domu je vybavený množstvom závesných svietidiel v štýlovom dizajnovom prevedení a priam desiatkami bodových svetiel. Tma alebo nedostatočné osvetlenie tu nehrozia ani v noci.

Prečítajte si tiež
Z ulice ponúka súkromie, no ľudia ani netušia, čo sa skrýva na druhej strane. Majitelia domu si žijú ako na súkromnej dovolenke

Na identite nehnuteľnosti sa podieľa celý raz prírodných materiálov. Predovšetkým drevo a kameň, ale aj sklo i kov. V súčinnosti s dopadom svetla a typom povrchu menia interiér na miesto, kde sa všetko leskne a blyští, čo z domácnosti vytvára jedno veľké dejisko. Ani množstvo detailov neuberá pozornosť od pocitu, že Casa Mulix je vzornou domácou oázou.

Pohľad zozadu moderného domu na luxusnú terasu s bazénom, dreveným stropom a pohodlným vonkajším sedením.

Mexická Mérida je považovaná za jedno z miest s najlepšou kvalitou života hlavne pre množstvo zelene. Tento faktor využili aj majitelia domu Casa Mulix a okolitú prírodu pustili pomyselne až dovnútra. Zdroj: Manolo Solis

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Casa Mulix

Štúdio: Arkham Projects
Architekti: Benjamín Peniche Calafell / Jorge Duarte Torre)
Lokalita: Mérida, Yucatán, Mexiko
Rozloha: 793, 94 m²
Realizácia: 2019

Text: Katarína Mácová
Foto: Manolo Solis 

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: luxus moderné bývanie mramor Veľkoplošné zasklenie
Zdieľať článok
Nemá vám kto poliať rastliny počas dovolenky? Nezúfajte, existuje niekoľko šikovných riešení!Urob si sám

Nemá vám kto poliať rastliny počas dovolenky? Nezúfajte, existuje niekoľko šikovných riešení!

Štekot psa či hlučná práčka? Pomôže akustická tehlaDom z tehly

Štekot psa či hlučná práčka? Pomôže akustická tehla

Projekt verejných toaliet v národnom parku pozná svojho víťaza. Ich dizajn je inšpirovaný známou typovou chatouASB.sk

Projekt verejných toaliet v národnom parku pozná svojho víťaza. Ich dizajn je inšpirovaný známou typovou chatou

Popraskaná kôra na stromoch: Ako ju ošetriť a nabudúce jej predísť?Urob si sám

Popraskaná kôra na stromoch: Ako ju ošetriť a nabudúce jej predísť?

Diskusia