Hala v byte s luxusným svietidlom a podsvietenými vitrínami po obvode.

Trojčlenná rodina sa v rozpočte veľmi neobmedzovala. Ich bývanie v storočnom dome je moderné, elegantné, ale aj prekvapujúco iné

Galéria (18)
Zdroj: Mikael Olsson
06. 03. 2024
Zdieľať

Spojením dvoch menších bytových jednotiek v historickom dome získali veľkolepé mestské sídlo. Manželskému páru s dospievajúcou dcérou sa podarilo vybudovať ukážkové zázemie pre osobný a spoločenský život. Najväčšiu zásluhu má tom špecifické členenie dispozície s rozlohou 230 metrov štvorcových v kombinácii s prémiovým interiérovým dizajnom.

Bývanie v centre je obvykle spojené s iným životným štandardom. Výnimkou nie je ani dom zo začiatku 20. storočia v Štokholme v tradičnej zástavbe, do ktorého sa nasťahovala trojčlenná rodina s jasným cieľom: spojiť príjemné s užitočným impozantným spôsobom.

Časť obývačky s prešívanou sedačkou a vstupom do jedálne.

Ikonická červená zamatová sedačka v obývačke je dokonalo zladená s príjemným kobercom. Zdroj: Mikael Olsson

Vitríny ako u aristokratov

Podmienky pre členitú dispozíciu a orientácia bytu do niekoľkých strán podnietila architektov zo štúdia Spring Architektkontor rozmýšľať o projekte menej konvenčným spôsobom. Celkovo ho definuje útulná elegancia, vyhranený vkus a originálna farebná paleta.

Prečítajte si tiež
Takýto interiér by ste v starom sídle určite nečakali. Vnútro nenápadného domu vyzerá ako z továrne Andyho Warhola

Zmenou funkcie jednotlivých miestností dosiahli rozdelenie nehnuteľnosti na tri dôležité zóny. Jadrom je spoločenská zóna s kuchyňou, obývacou izbou a jedálňou. Do bytu sa vstupuje cez malý vstupný priestor so samostatným WC, ktorý sa ďalej otvára do haly s pôvodnými vitrínami. Na sklenených policiach sa hrdo vynímajú drobné zbierkové artefakty.

Zaoblený šatník pri hlavnej spálni s podsvietenou vitrínou.

Impozantné vitríny v hale nie sú v byte jediné. V menej okázalom prevedení nájdeme niečo podobné aj v šatníku rodičov. Zdroj: Mikael Olsson

Kuchyňa žiari modernosťou

Po ľavej strane sa otvára samostatná priestranná kuchyňa s atypickým pôdorysom. Pozornosť púta žltozelené zariadenie a predovšetkým trojuholníkový kuchynský ostrov s oblými rohmi. Na obe pracovné plochy a kuchynskú zástenu bol použitý mramor s jemným žilkovaním. Priestor nadýchaný eleganciou má dva vstupy, z toho jeden ďalej smeruje do jedálne.

Prečítajte si tiež
Takto sa robí rekonštrukcia podkrovia! Z priestoru plného pavučín je dnes veselé bývanie v národnom štýle

Po malej prechodovej chodbe sa otvára jedáleň v podobnej rozlohe ako kuchyňa. Na prvý pohľad pripomína zasadaciu miestnosť. Dlhý stôl z masívneho dreva evokuje stabilitu a pevnosť. Desať miest na sedenie a charakter zariadenia prezrádza pravdepodobne výsadné
spoločenské postavenie rodiny. Akcenty oranžovej vo forme výtvarných diel prispievajú k odľahčeniu prísnejšej atmosféry. Jedáleň je uzatvárateľná, praje prípadným rokovaniam.

Pohľad na masívny viacmiestny stôl v jedálni.

Byt sa pýši veľkorysou samostatnou jedálňou s masívnym stolom. Zdroj: Mikael Olsson

Sedačka, ktorá budí vášne

Obývaciu izbu delia od jedálne posuvné dvojkrídlové dvere. Klasické dvere, taktiež dvojkrídlové, vedú aj zboku, z haly. Ladenie tón v tóne charakterizuje aj toto miesto, ktorého vizuálne poňatie zobrala na seba sedacia súprava v ikonickom dizajne. Pozostáva z troch odlišne veľkých častí. Celkové pohodlie dotvára mäkký koberec a dva mramorové konferenčné stolíky. Väčšina nábytku a všetky závesy a koberce boli do bytu vytvorené individuálne.

Prečítajte si tiež
Neuveríte, čo majú v obývačke! Pre nekonvenčný pár bol vlastný byt priestorom na experimenty

Súkromná časť rodičov sa nachádza na opačnej strane bytu ako zákutie ich dcéry, a to za kuchyňou. Chodbu vedúcu do spálne, vnímanú ako tunel, architekti využili na umiestnenie skríň po celej ploche stien opäť v neobyčajnom stvárnení. Zelená farba v celej škále odtieňov sprevádza rodinu takmer na každom kroku. Výklenok medzi skriňami vybavili sedením, ako sa na šatníky patrí.

Zaoblená zelená chodba v byte s úložným priestorom.

Zelená chodba vedúca do rodičovských komnát pripomína tunel. Zdroj: Mikael Olsson

Oblé priestory zachránil nábytok

V oblúku chodby sa ukrýva menšia kúpeľňa so sprchovacím kútom a WC. Sivo-zelený mramorový obklad z tunajšieho lomu Kolmården prenáša človeka do kolísky prírody. Spálňa s asymetrickým pôdorysom na konci chodby je priechodná, vďaka jemnej ružovej pôsobí priam étericky.

Prečítajte si tiež
Dôkaz, že správne zvolené farby dokážu naozaj veľa! Jemne ružová kuchyňa sa stala šperkom bytu

Ďalší, samostatný šatník s riadnym denným svetlom vznikol za spálňou. Taktiež nepravidelnú dispozíciu vyriešila vhodná voľba nábytku na mieru, ktorý priestor esteticky dotvoril a maximálne sfunkčnil. Medzi výhody patrí aj balkón. Druhý balkón za rohom domu prislúcha ku kuchyni.

Časť šatníka pri hlavnej spálni s úložným priestorom a závesom.

Napriek tomu, že bývanie je zariadené moderne, okná a dvere v historickom dizajne ho pekne dopĺňajú. Zdroj: Mikael Olsson

Detská zóna ďaleko od rodičov

Priechodný šatník zakončuje oblá kúpeľňa s posuvnými dverami. Napriek totožnému obkladu ponúka iný druh komfortu i vďaka samostatne stojacej vani. Svetlejšie ladenie kúpeľne a menej okázalé zariadenie získala dcéra. Jej kúpeľňa so sprchovacím kútom je prístupná z detskej izby, vedľa po ruke má aj šatník. Menšia mierka jej obytného priestoru je praktická, ideálne slúži účelu.

Prečítajte si tiež
Historický byt v centre Bratislavy pretkaný modernými technológiami. Rekonštrukcia, z ktorej sa teší päťčlenná rodina

Zaujímavosťou je dôraz na vlastný spoločenský život dcéry, vyjadrený vlastnou obývacou izbičkou. Prekvapí aj typizované zariadenie detskej izby a dominancia bielej. Pôvodný historický charakter bytu zostal pozorovateľný na oknách a na niekoľkých dverách a stenách. V celkom výraze v ňom dochádza k príjemnému napätiu medzi starým a novým.

Pohľad do detskej izby s posteľou a otvorenými dverami do šatníka a kúpeľne.

Priestory pre dospievajúci dcéru sa nachádzajú na opačnej strane bytu ako tie rodičovské. Vládne im neutrálny dizajn. Zdroj: Mikael Olsson

Luxusný byt v centre Štokholmu

Architekti: Spring Architektkontor
Lokalita: Štokholm, Švédsko
Rozloha: 230 m2
Realizácia: 2023

Text: Katarína Mácová
Foto: Mikael Olsson

Kategória: Návšteva
Tagy: luxus mestské byty moderné bývanie rekonštrukcia bytu renovácia Štokholm
Zdieľať článok
Zimozeleň: Odolný poloker, ktorý prosperuje aj tam, kde sa ostatným nedaríZáhrada

Zimozeleň: Odolný poloker, ktorý prosperuje aj tam, kde sa ostatným nedarí

Tento prírodný doplnok vitamínov zvládne vypestovať každý. Potrvá to len 5 dní na okennom parapeteZáhrada

Tento prírodný doplnok vitamínov zvládne vypestovať každý. Potrvá to len 5 dní na okennom parapete

5 najčastejších chýb, ktoré robia ľudia pri pestovaní vo vyvýšených záhonochUrob si sám

5 najčastejších chýb, ktoré robia ľudia pri pestovaní vo vyvýšených záhonoch

Rýchle a jednoduché riešenie venca – unikátnu inováciu predstavia v marciDom z tehly

Rýchle a jednoduché riešenie venca – unikátnu inováciu predstavia v marci

Diskusia