Mobilný kontajnerový domček Kebin s malou terasou so sedením a fínskou kaďou na brehu jazera.

Prišli na lacné riešenie, ako sa v prírode dá užiť skvelý relax. Malý domček na kraji lesa vám poskytne dokonalý únik od zhonu

Galéria (10)
Zdroj: Tino Kuskunis
30. 08. 2024
Zdieľať

Útočisko uprostred prírody, kde sa prelína pohodlie s moderným dizajnom. Mobilný dom zahŕňa všetko potrebné pre dve osoby nielen na víkend, ale aj na dlhší čas. Ak potrebujete zmenu a osvieženie, môžete si dopriať kúpeľ vo fínskej kadi – samozrejme, pod šírym nebom.

Obytné kontajnery predstavujú lacné a rýchle riešenie bývania. Nenadarmo sa o nich hovorí aj ako o bývaní budúcnosti. Z kontajnerov môžete vyskladať rôzne objemy a dokonca i podlažia alebo si z nich dáte urobiť domček na kolesách, ktorý si jednoducho preveziete, kam potrebujete a chcete. Pobyt v prírode – a to aj krátky, víkendový – vás nabije novou energiou, prečistí hlavu a upokojí myseľ. Ak ho môžete stráviť vo vlastnom, je to malý zázrak.

Pohľad z exteriéru z prednej strany na obytný mobilný kontajner a les v okolí.

O obytných kontajneroch sa hovorí ako o bývaní v budúcnosti. Sú lacné a variabilné. Zdroj: Tino Kuskunis

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

S úctou k prírode

Takýto pôžitok ponúka svojim obyvateľom mobilný obytný kontajner Kebin stojaci neďaleko obce Ondřejov na brehu Hejlovského rybníka na českej Vysočine. Na ploche necelých 15 m² nájdete všetko, čo potrebujú dvaja ľudia na krátkodobý (ale i dlhší) únik od každodenného zhonu. A to nemusíte robiť žiadne kompromisy, ani pokiaľ ide o pohodlie. Autori projektu Jan Bek a Stanislav Líkař navrhli domček na kolesách, ktorý je v harmónii s prírodou z hľadiska svojho umiestnenia, možností aj výberu materiálov.

Prečítajte si tiež
Najprv si ho vysnívali, potom svojpomocne postavili. Drevený domček na Liptove ponúka pravú vidiecku idylku

Nečakané možnosti

Vonkajšie rozmery Kebin (domček nesie názov podľa spoločnosti, ktorá navrhla koncept projektu) sú 2,6 × 7 metrov. Napriek tomu ponúka nečakané možnosti. Popiera všetky predsudky o mobilných domoch a dokazuje, že aj kontajner môže byť pohodlný, moderný a spĺňať požiadavky na aktuálne dizajnové štandardy.

„Kebin je luxusný obytný kontajner, ktorý je vďaka podvozku s kolesami aj mobilný. Jeho rozmery boli úmyselne prispôsobené na ľahkú prepravu po cestách,“ hovorí Ing. arch. Jan Bek z ateliéru BekArch, spoluautor projektu.

Pohľad skrz interiér obytného mobilného kontajnera s pieckou na opačnú stranu s terasou so sedením.

Kebin je, slovami jeho spolutvorcu, luxusný obytný kontajner. A to aj napriek tomu, že má úžitkovú plochu len o trocha viac ako 14 metrov štvorcových. Ale zato si môžete užívať pohodlie na dvoch terasách. Zdroj: Tino Kuskunis

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Plný kontrastov

Kontrasty a jednoduchosť sa snúbia v každom detaile. Domček zvonku zaujme smrekovcovým obkladom namoreným natmavo, ktorý ho príjemne začleňuje do okolitej prírody. Interiéru  dominujú veľké presklené plochy, mažúce hranice medzi vnútorným a vonkajším priestorom. Kebin je vďaka fotovoltickým panelom na streche energeticky sebestačná.

Prečítajte si tiež
Miesto, kde ruch civilizácie nemá miesto. Dvaja kamaráti si v lese vytvorili chatu, kde vládne len pokoj, ticho a dokonalý relax

Kuchyňa

Je logické, že pri ploche menšej ako 15 m² nie je ľahké pomestiť vedľa seba všetky potrebné funkcie a odčleniť ich. Kuchynský kút umiestnený medzi dverami do kúpeľne a terasou napriek tomu obsahuje všetko potrebné – úložné priestory, chladničku, drez a pracovný pult s dvojplatničkou. Skladacie predĺženie linky slúži ako stolík a spríjemní posedenie nielen vnútri, ale aj na terase.

Minimalistická drevená kuchynská linka v roku pri východe z mobilného domčeka.

Kuchyňa je naozaj minimalistická, ale vďaka vyklápateľnému pultu sa dá jej pracovná časť prakticky rozšíriť. Zdroj: Tino Kuskunis

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Kúpeľňa

Takto by mohla vyzerať moderná kúpeľňa v klasickom byte alebo dome. Vôbec v nej nemáte pocit stiesnenia či nedostatku podstatných prvkov. Cez deň sprchu osvetľuje prirodzené svetlo prenikajúce cez strešný svetlík. V kúpeľni našlo miesto i chemické WC.

Moderne zariadená kúpeľňa v neutrálnych farbách s umývadlom a sprchovacím kútom, osvetlená svetlíkom.

Do maličkej kúpeľne sa zmestilo umývadlo so zrkadlom, wc aj sprchovací kút. Inak povedané všetko základné, čo človek bežne potrebuje. Zdroj: Tino Kuskunis

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Off-grid

Kebin bola navrhnutá ako off-grid bývanie, čo znamená, že je energeticky sebestačná vďaka fotovoltickým panelom na streche. Tie poskytujú energiu na osvetlenie, chod chladničky a ohrev vody. Kontajner je dokonale izolovaný, čo zabezpečuje tepelný komfort v zime a chlad v lete.

Mobilný obytný kontajner obložen namoreným smrekovým drevom a s malou terasou na brehu jazera.

Vďaka solárnym panelom na streche nepotrebuje mobilný dom iné zdroje energie. Zdroj: Tino Kuskunis

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Interiér

Spálňa s nekonečným výhľadom na jazero a okolie a s otočnými krbovými kachľami, kuchynský kút, kúpeľňa s toaletou a so sprchou plus dve malé terasy. Aby ste si mohli naplno vychutnať okolitú prírodu, Kebin ponúka aj dve malé vyvýšené terasy na obidvoch stranách, ktoré poskytujú nezabudnuteľný výhľad na rybník. Fínska kaďa kúsok od domčeka prináša možnosť relaxácie v kúpeli pod holým nebom.

Prečítajte si tiež
Šperkárka našla ideálne miesto pre svoju tvorbu v nenápadnej chate na lesnej čistinke. Užíva si tam božský pokoj

Dvere bez klasických kľučiek, ale s magnetickým systémom umocňujú pocit jednoduchosti a inovácie. „Magnetický systém funguje čisto na princípe magnetického pôsobenia. Keď sa dve časti dverí priblížia, plynule sa zavrú a držia bez mechanického zámku,“ vysvetľuje Roman Ulich z českej manufaktúry M&T.

Pohľad z interiéru obytného kontajnera s pieckou, kuchynskou linkou a posteľou smerom von na terasu a fínsku kaďu.

Keď otvoríte obe terasy, vidíte cez domček skrz-naskrz. Priehľad rušia len otočné krbové kachle. Zdroj: Tino Kuskunis

Mobilný kontajner Kebin

Tiny house na kolesách.

Koncept: KEBIN
Autori: Ing. arch. Jan Bek, BekArch; Stanislav Líkař, 4interior&tiles
Plocha pozemku: 657 m²
Úžitková plocha: 14,2 m²
Projekt: 2018
Realizácia: 2021
Stavebné materiály:
Zloženie steny hr. 250 mm: Rhombus 20 mm, drevená latka 30 mm, difúzna fólia, vata 150 mm, latka 30 mm, preglejka multiplex 18 mm

Text: Sabína Zavarská v spolupráci so spoločnosťou M&T Slovensko
Foto: Tino Kuskunis, Jiří Alexander Bednář
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: kontajnerový dom minimalizmus tiny houses
Zdieľať článok
Huby a húsenice rozkladajúce plastový odpad? Štúdie vyzerajú sľubneASB.sk

Huby a húsenice rozkladajúce plastový odpad? Štúdie vyzerajú sľubne

Sú najlepšou ochranou úrody pred slimákmi. Indické bežce vám v záhrade pomôžu a ich chov je nenáročnýUrob si sám

Sú najlepšou ochranou úrody pred slimákmi. Indické bežce vám v záhrade pomôžu a ich chov je nenáročný

Ako si poradiť s čiernou škvrnitosťou a hrdzou ružovou? Dajú sa vaše ruže skutočne ochrániť?Urob si sám

Ako si poradiť s čiernou škvrnitosťou a hrdzou ružovou? Dajú sa vaše ruže skutočne ochrániť?

Mimoriadna výzva Obnov Dom Mini a jej podmienky: Takto získate 10-tisíc eur na rekonštrukciu domuASB.sk

Mimoriadna výzva Obnov Dom Mini a jej podmienky: Takto získate 10-tisíc eur na rekonštrukciu domu

Diskusia