Zdroj: Archicraft

Nenápadnú chatu by ste si zvonku možno ani nevšimli. Vnútri objavíte úžasné bývanie, kde vládne pohoda a odpočinok

22. 03. 2024
Zdieľať

Majitelia lesnej chaty pri Prahe si priali vytvoriť priestor, ktorý bude vyžarovať útulnosť a teplo domova. Napriek jednoduchej požiadavke sa však architekti z ateliéru Archicraft museli pri jej vypĺňaní popasovať s viacerými úskaliami, najmä v podobe prísnych obmedzení.

Na pozemku už v minulosti jedna chata stála. Bola však určená na demoláciu a v rovnakej pozícii mala byť navrhnutá nová chata. Architekti sa však pri jej návrhu museli vysporiadať s určitými obmedzeniami.

Podľa regulatívov musela byť plocha novej chaty rovnaká ako pri pôvodom objekte a mohla obsahovať len jedno nadzemné podlažie a obytné podkrovie. Pristavené mohli byť len prístrešky a verandy s celkovou výmerou maximálne 10% zo zostávajúcej plochy objektu, no zároveň nesmeli byť na strane smerom k lesu.

Chata Klínec s krytou terasou z exteriéru.

Architekti sa pri návrhu chaty museli vysporiadať s viacerými prísnymi regulatívami. Zdroj: Archicraft

Nenápadná a ľahko udržiavateľná

Aj napriek týmto obmedzeniam sa architektonickému štúdiu podarilo vytvoriť chatu podľa predstáv jej majiteľov. Konštrukčne bola novostavba poňatá ako drevostavba a vonkajší plášť bol navrhnutý s dôrazom na ľahkú udržiavateľnosť, V zatienených častiach a pri podbití sa použil drevený obklad, strechu zvolili bez odkvapov, aby sa obmedzila nutnosť čistenia. Medzi farbami dominujú tmavé odtiene, zvolené za účelom potlačenia vizuálneho zásahu pre okolie.

Prečítajte si tiež
Chatu postavili s fasádou bez potreby pravidelnej údržby. Les a jazero vytvárajú za oknami vzácne prírodné divadlo

Keďže sa hlavnou témou projektu stala pohoda a odpočinok, museli sa jej bezpodmienečne podriadiť aj prevádzkové potreby – priestory. V rámci dispozície bolo treba rátať i s možnosťou umiestnenia maliarskeho stojanu, v zázemí zasa s priestorom pre malý ponk.

Záber na knižnicu so skrinkou a dreveným obložením stien.

Lesná chata pomyselne predstavuje synergiu súčasného dizajnu, rešpektu v prírode a prakticky využitého priestoru. Zdroj: Archicraft

Hrejivé a úsporné CLT panely

V interiéri sa autori projektu nebál siahnuť po dube, kde sa len dalo – na podlahy, stenu s kozubom, jedálenský stôl aj stoličky. V spálni a na schodisku zas ponechali viditeľné konštrukčné CLT panely zo smrekového dreva. V interiéri vyvolajú pocit teplého domova a ušetria náklady na obklady. CLT panely majú výhodu i v statických vlastnostiach, pretože malá konštrukčná hĺbka umožňuje veľké rozpony a má vysokú únosnosť. Malá hrúbka spolu s dobrou tepelnou izoláciou naviac vedie k priestrannejšiemu interiéru.

Spálňa v chate s posteľou. stolom a vysokou skriňou.

Viditeľné CLT panely zo smrekového dreva dodávajú priestoru hrejivosť. Zdroj: Archicraft

Jeden útulný celok

Kuchynskú linku architekti začlenili do obytnej zóny tak, aby pôsobila ako jej prirodzená súčasť. I preto je nad ňou umiestnená knižnica vrastajúca do stropu a pre časti skriniek je zvolený zjednocujúci motív dubového dreva s rovnakou profiláciou, akú má stena pri kozube. Jedálenský stôl sa prirodzene včlenil medzi kuchynské skrinky.

Prečítajte si tiež
Ideálne víkendové miesto pre rodinu s tínedžermi: Jednoduchá stavba narúša predstavy, ako má vyzerať chata v lese

Všetko sa v návrhu interiéru podarilo skĺbiť do jedného útulného celku a lesná chata tak pomyselne predstavuje synergiu súčasného dizajnu, rešpektu v prírode a prakticky využitého priestoru. Projekt je dôkazom, že i na malej ploche je možné vytvoriť miesto pre pohodu, odpočinok i umeleckú tvorbu.

Pohľad na zelenú kuchynskú linku s jedálenským stolom a knižnicou.

Hoci je väčšina linky zelená, jedna zo skriniek sa od zvyšku odlišuje. Motív dubového dreva na jej dvierkach je totožný s obkladom steny pri kozube, čím sa kuchyňa začlenila do priestoru. Zdroj: Archicraft

Svoj projekt prihlásilo štúdio Archicraft do českej a slovenskej súťaže Interiér roku 2023 v kategórii Súkromný interiér (novostavba). Na stránke interierroku.cz budú od 1. 4. uverejnené všetky súťažné interiéry a zároveň bude prebiehať hlasovanie verejnosti. Víťaz kategórie Interiér roku 2023 Hlasovanie verejnosti, ako aj ďalší nominovaní a ocenení vybraní porotou v ostatných kategóriách budú vyhlásení na záver kongresu o architektúre, bývaní a interiéroch  LIVING FORUM, ktorý prebehne 14.5.2024 v pražskej galérii moderného umenia DOX.

Chata Klínec

Architektonické štúdio: Archicraft, s. r. o.
Autor:
Jan Tomáš Cieśla
Miesto: Klínec, Česká republika
Celková zastavaná plocha:
48 m2
Hrubá podlahová plocha: 100 m2
Úžitková plocha:
67 m2
Celková plocha chaty:
590 m2
Realizácia: 2022

Text: Jan Tomáš Cieśla
Redakčne upravila: Daniela Marcinová
Foto: Archicraft

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: chata drevostavba Interiér roku relax Súťaž Interiér roku udržateľnosť
Zdieľať článok
Koniec greenwashingu? Klamlivé a zavádzajúce tvrdenia majú rôzne podoby. Nevyhýbajú sa ani stavebníctvuASB.sk

Koniec greenwashingu? Klamlivé a zavádzajúce tvrdenia majú rôzne podoby. Nevyhýbajú sa ani stavebníctvu

Sídlo Klobouckej lesnej: Progresívna drevostavba prekračujúca hraniceASB.sk

Sídlo Klobouckej lesnej: Progresívna drevostavba prekračujúca hranice

Najzelenšiu univerzitu na Slovensku nájdete v Nitre. SPU postúpila v globálnom rebríčku vďaka obnoviteľným zdrojomASB.sk

Najzelenšiu univerzitu na Slovensku nájdete v Nitre. SPU postúpila v globálnom rebríčku vďaka obnoviteľným zdrojom

Unikátna drevostavba škôlky je pred dokončením: Rača odhalila fasádu, interiér aj atraktívne átriumASB.sk

Unikátna drevostavba škôlky je pred dokončením: Rača odhalila fasádu, interiér aj atraktívne átrium

Diskusia