Celoročné pohodlie v prírode aj pri nízkom rozpočte? Odpoveďou je drevostavba pre dvoch s opáleným drevom

22. 11. 2021
Zdieľať

Rozpočet vie byť veľmi obmedzujúci, ale šikovní architekti dokážu často aj pri relatívne nízkej sume urobiť zázraky. Samozrejme, objem sa nedá nafúknuť a v tomto prípade museli kvôli rozpočtu vychádzať z plochy 90 metrov štvorcových.

V prírodnom prostredí neďaleko mesta Montauban stojí príjemný neveľký drevodom. Charakterizuje ho jednoduchý obdĺžnikový pôdorys, kombinácia svetlého dreva s opáleným a priezor skrz naskrz celú dennú zónu. Stavba je výsledkom práce architektov z ateliéru b2p architecture a slúži dvom ľuďom 355 dní v roku. 10 dní ročne je domovom aj pre ich deti.

Prečítajte si tiež
Obmedzený rozpočet ich nezastavil! Malý rekreačný domček si mladý pár postupne premení na trvalé bývanie

Neveľká plocha pre architektov znamenala, aby uprednostnili polyfunkčné riešenie priestorov. Vďaka tomu cenný priestor nezaberajú priestory len s jednou jedinou funkciou – sú prispôsobiteľné podľa potreby.

Menší prízemný dom z opáleného dreva s teraskou

Na dennú zónu nadväzujú terasy z oboch strán. Zdroj: Agnes Clotis

Funkcie podľa aktuálnej potreby

Televíznu miestnosť, ktorá funguje aj ako domáca kancelária je možné jednoducho premeniť na hosťovskú izbu, a pritom všetky spoločenské obytné priestory zostanú nedotknuté. Centrálnu zónu tvorí spojený priestor zahŕňajúci obývaciu izbu, jedáleň a kuchyňu. Medzi touto dennou zónou a televíznou miestnosťou s mnohými funkciami stojí box s ukrytou kúpeľňou. Vytvára prechod medzi reverzibilnou časťou domu a každodennými spoločenskými priestormi. Hlavná spálňa i obývačka sú zamerané na horizont, vďaka čomu sú ideálne aj na cvičenie jogy.

Jedáleň s bielou kuchyňou a koženým gaučom

Centrálnu zónu tvorí spojený priestor zahŕňajúci obývaciu izbu, jedáleň a kuchyňu. Zdroj: Agnes Clotis

Spoločenská zóna sa otvára do oboch strán

Pre domácich i architektov bolo dôležité vtiahnuť do interiéru krásu okolitej prírody. Na dennú zónu nadväzujú terasy z oboch strán. Rozširujú priechodný obytný priestor: jedna je orientovaná na juh a druhá je intímnejšia a chladnejšia, orientovaná na sever.

Prečítajte si tiež
Ekológia so sedliackym rozumom: Prvý český poschodový „freedomček“

Opálené drevo, predĺžená strecha a žiadne prekážky

Ako charakterizujú tento projekt dreveného domu samotní architekti? „Dispozícia, ktorú sme navrhli sa snaží o plynulé používanie bez prekážok, s cirkuláciou takou voľnou, ako je šírenie vody, ktorá sa pomaly rozteká po rovnom povrchu. Silné letné horúčavy nás viedli k vysunutiu striešky a bokov okolo veľkých presklení. Tak získal interiér ochranu pred priamym slnečným žiarením.

Menší prízemný dom z opáleného dreva

Táto koža domu, inšpirovaná kultúrou Wabi-Sabi, sa časom premení, zostarne a splynie s okolím. Zdroj: Agnes Clotis

Použité opálené drevo zadržiava vodu vďaka úprave „dermo-burning“. Táto koža domu, inšpirovaná kultúrou Wabi-Sabi, sa časom premení, zostarne a splynie s okolím,“ vysvetľujú tvorcovia projektu podstatu riešenia. Interiéru dominuje svetlé drevo a biela, spestrená v hlavnom dennom priestore výraznou žltou chladničkou v retro štýle.

Menší prízemný dom z opáleného dreva

Na dennú zónu nadväzujú terasy z oboch strán. Zdroj: Agnes Clotis

Maison Yakisugi

architektonický ateliér: b2p architecture

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

lokalita: Montauban, Francúzsko

projekt: 2017

realizácia: 2017

konštrukcia: drevo

plocha: 90 m2

Sabína Zavarská

Foto: Agnes Clotis

Kategória: Návšteva
Tagy: chaty drevostavby ekologické domy jednopodlažné domy malé priestory multifunkčné zariadenie Víkendové bývanie
Zdieľať článok

Diskusia