Neplytvajte jedlom

Neplytvajte jedlom

12. 05. 2020 Zdieľať

Viac ako polovica* vyhadzovaných nespracovaných surovín pochádza z domácností, ide predovšetkým o ovocie a zeleninu, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínov aj tekutín. Ako tomu zabrániť?

Čo do chladničky patrí a čo nie?

Pokiaľ chceme obmedziť plytvanie, musíme potraviny správne uchovávať. Ste si istí, že do chladničky patria všetky čerstvé potraviny, ktoré prinesiete z obchodu? Aj keď väčšine čerstvých potravín chlad svedčí, neplatí to všeobecne. Studený vzduch v chladničke zabraňuje procesu dozrievania a napríklad paradajky strácajú svoju aromatickú vôňu. Preto by ste ich mali radšej vložiť do misky alebo do košíka na kuchynskej linke. Taktiež zemiakom je v chladničke až príliš veľká zima a škrob sa v nich chladom mení na cukor. Môžu mať potom dokonca sladkastú chuť. Pozor taktiež na bazalku, ktorá potrebuje svetlo a je veľmi citlivá na chlad. V chladničke rýchlo vädne a stráca chuť. Čerstvé listy bazalky ale môžete zamraziť, napríklad v miske na prípravu kociek ľadu s trochou oleja. A ani pečivo do chladničky nepatrí, rýchlo v nej uschne. Pokiaľ máte väčšie zásoby, radšej ho zamrazte. Do mrazničky môžete dať aj jednotlivé krajce chleba a potom ich len rýchlo rozmrazíte v hriankovači. Do chladničky taktiež nedávajte tropické ovocie, ako napríklad citrusy alebo avokádo. Ak si neviete poradiť, čo do chladničky patrí a čo nie, pomôžu vám inteligentné chladničky s integrovanými kamerami. Nielenže si môžete kedykoľvek a kdekoľvek skontrolovať, čo v chladničke máte a čo chýba, ale v aplikácii Home Connect na mobilnom telefóne alebo tablete nájdete aj užitočné informácie o jednotlivých potravinách, ich správnom uchovávaní, tipy na recepty a ďalšie praktické návody.

uskladnenie zeleniny a ovocia v chladničke

Dlhšie čerstvé a plné vitamínov

Rôzne druhy potravín vyžadujú rôzne podmienky skladovania. Suchá zóna s nízkym stupňom vlhkosti je ideálna pre hygienické uloženie mäsa a rýb. V priehradkách s možnosťou prispôsobenia vlhkosti zase vydrží ovocie alebo zelenina dlhšie a plné vitamínov. Tieto zóny ponúka vo svojich chladničkách napríklad značka Bosch pod označením VitaFresh. Systém VitaFresh vytvára optimálne podmienky pre uchovanie každého čerstvého jedla.

zelenina v chladničke

Kúzlo vákuovanie

Obmedziť plytvanie čerstvými potravinami aj zvyškami hotových jedál pomáha aj čoraz obľúbenejšie vákuovanie. Potraviny vzduchotesne uzavrite a vysajete z nich vzduch. K potravinám sa nedostane kyslík ani vlhkosť, sú chránené pred vysychaním aj spálením mrazom. Zavákuovaná čerstvá zelenina, zvyšky od večere alebo  olovrant vydržia v potravinových dózach alebo vo vreckách dlhšie čerstvé. Nepotrebujete pritom žiadne zložité nástroje.

Napríklad systém Bosch ErgoMixx Fresh jednoducho nacvaknete na tyčový mixér a potraviny vložíte do potravinových dóz alebo špeciálnych vreciek, ktoré je možné umývať v umývačke riadu. Sú odolné proti pretrhnutiu a určené na opätovné používanie. Stohovateľné dózy možno umiestniť do chladničky, mrazničky alebo špajzy, môžete si ich vziať do práce alebo na výlet.

Vakuovanie

Ďalšie tipy, ako v domácnosti skoncovať s plytvaním, nájdete na www.smebosch.sk

* ec.europa.eu/food/safety/food_waste_en; www.zugutfuerdietonne.de/fileadmin/user_upload/ZGFDT_Infobrosch_English_20151001.pdf

Zdroj: PR článok BSH domácí spotřebiče s.r.o.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: chladničky
Zdieľať článok