Sú parné hrnce na ústupe? Čo ukázal redakčný test a ktorý model zvíťazil?
Každá kuchyňa je pripravená na varenie v pare. Stačí len do hrnca naliať trocha vody a podľa vzoru našich babičiek doň vložiť naparovací vejár alebo košík. Moderné spotrebiče však môžu byť šikovnejšie. Hlavne ak to s parou v kuchyni myslíte vážne.
Sú parné hrnce na ústupe?
Vyšvihli sa na výslnie vďaka teleshoppingu, upriamili na ne pozornosť zástancovia zdravého životného štýlu a výživy. Ani napriek veľkému záujmu sa však revolúcia v kuchyniach nekoná. Parné hrnce v domácnostiach neprerazili a aj výrobcovia každoročne zužujú svoju ponuku. Mohlo by sa zdať, že parné varenie je na ústupe.
V skutočnosti len mení svoju podobu. Z jednoúčelových spotrebičov sa presúva do tých, ktoré ponúkajú v kuchyni všestrannosť. S varením v pare si poradia ryžovary, elektrické hrnce, varné roboty a mixéry, ba dokonca aj teplovzdušné fritézy. Výrobcovia vysledovali, že sme v domácnostiach varenie v pare úplne neodpísali. Nepotrebujeme ho však denne.
7 vecí, na ktoré sa oplatí myslieť pri kúpe parného hrnca
1. Ohrev
Bublajúca hladina vody, oddelená varná miska, ale aj dômyselný výrobník pary. Hoci sa rôzne spôsoby ohrevu líšia rýchlosťou nábehu, tepelná úprava surovín zaberie približne rovnaký čas. Para nasýti varný priestor, zohreje nádoby a suroviny samotné. Teplota zostáva stabilná vďaka tomu, že sa para vo varnom priestore obmieňa.
2. Kapacita
Plytký parák, priestranný košík alebo stohovateľné misky, ktorých objem možno kombinovať vďaka odnímateľným dnám? Vždy by ste mali mať jasno v tom, čo všetko chcete v pare pripraviť. Pomyslite na knedľu, rybie filety, misky s nákypom, či dokonca kurča vcelku. Obrázky s krájanou zeleninou vyzerajú lákavo, realita však býva odlišná.
3. Para
Je veľký rozdiel, či do kuchyne v priebehu pätnástich minút vypustíte paru z pol litra vody alebo iba polovičného množstva. Ak vám nepomôže účinné vetranie, vlhkosť sa môže vyzrážať v chladných častiach interiéru a naštartovať problém s plesňami. Určite si ich včas všimnete v kútoch pod stropom. Za skrinky, kuchynskú linku a nábytok však nevidíte.
4. Časovač
Tešíte sa na to, ako v pare pripravíte vianočný nákyp, ktorý potrebuje štyri hodiny tepelnej úpravy? Potom by ste mali počítať s tým, že bez opakovaného dolievania vody a spúšťania ohrevu to nepôjde. Parné hrnce majú zvyčajne kapacitu na 60 až 90 minút parenia, niekedy dokonca i menej. Akoby výrobcovia mysleli len na expresné varenie.
5. Všestrannosť
Ak viete, že na varenie v pare potrebujete len nádobu nad variacou vodou, potom vás určite neprekvapí, že parné varenie ponúka širokú škálu spotrebičov. Stačí len pridať košík a zopár šikovných predvolieb ohrevu. Výrobcovia v tom majú jasno. Knedľu a mäsové guľôčky pripravíte vo varnom robote na pare nad variacou sa rajčinovou omáčkou. Chcú nám šetriť čas.
6. Receptár
Je fajn, ak výrobca pridá receptár, ktorý vás bude sprevádzať parným varením. Niekedy ho nájdete v škatuli, inokedy má podobu elektronickej knihy, ktorú si prelistujete v mobile. Najnovšia generácia spotrebičov je však vybavená displejom a dotykovým ovládaním, aby vás jednotlivými krokmi sprevádzali – od prípravy až po servírovanie.
7. Údržba
Existuje jediná rada, ako udržať spotrebiče na parné varenie vo fit kondícii. Pravidelne ich odvápňujte octom alebo kyselinou citrónovou a snažte sa vyvarovať používania oleja a tukov pri ochucovaní surovín pred ich parením. Horúca para spôsobuje, že z tekutého oleja sa postupne stáva jednoduchý prírodný plast.
Ako sme testovali a hodnotili
Je to dramatická zmena, ktorá nadobro prevalcuje váš jedálny lístok. Keď do kuchyne zavíta pätica parných hrncov, všetko sa začne točiť okolo zeleniny, mäsových guľôčok, knedličiek a nákypov. Akoby ste sa ocitli v ďalekej cudzine – vo svete nových chutí a vôní.
Pri hodnotení sa opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj o subjektívne posúdenie kvality. Vždy však v pomere k cene.
+++++ Výnimočný. Rozhodne víťaz vo svojej kategórii.
++++ Veľmi dobrý. Jeden z najlepších. Venujte mu pozornosť.
+++ Dobrý. Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.
++ Podpriemerný. Niečo mu chýba, no pre niekoho to býva výhoda.
+ Slabý. Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne.
Výsledky testu
Tefal Easy Fry & Grill Steam 3 v 1 – víťaz testu
Ohrev: 1 900 W * 1,1 l zásobník na 85 minút parenia * 6,5 l nádoba * časovač * dotykové ovládanie * varenie v pare * teplovzdušná fritéza * gril
Kôš, do ktorého vložíte k zemiakom i veľkú hlávku karfiolu, a výrobník pary, ktorý ochráni vašu kuchyňu pred nadmernou vlhkosťou. To je výbava, ktorú si okamžite zamilujete pri parnom varení pre celú rodinu. Stačí len naplniť odnímateľný zásobník vodou a po odpočítaní časomiery môžete servírovať. Varná nádoba má podobu zásuvky s roštom, ktorá vám vyjaví výsledok až vo finále.
Pracovali sme so zemiakmi, s miešanou zeleninou, pripravovali knedľu, ryby i hydinu. Vždy s dokonalým výsledkom v množstve, ktoré zasýti štyroch stolovníkov. Dostali ste chuť na steak, hranolčeky či grilované kurča? Stačí len stlačiť iné tlačidlo.
Hodnotenie: +++++ Cena: 250 € wwww.tefal.sk
ETA Calderon II
Ohrev: 1 800 W * 1 l zásobník s priebežným dopĺňaním * 2 × 5,5 l nádoby * časovač * programové predvoľby * duálny ohrev * udržiavanie teploty
Ak hľadáte náhradu za svoj starý parný hrniec, držte sa klasiky v jej modernejšom vyhotovení. Od tohto modelu môžete očakávať expresne rýchly štart s priebežným dolievaním vody, ale aj dvojzónové ovládanie, vďaka ktorému dokážete bok po boku napariť zeleninu so zemiakmi a ohriať morské plody bez toho, aby ste ich prevarili.
Nám sa najväčšmi osvedčil pri príprave domácej knedle a parených buchiet, ktoré v intenzívnej pare a šikovných nádobách pripravíte vždy rovnako vydarené. Množstvo pary prenikajúcej do kuchyne je obrovské, sotva však nájdete model s lepšou výbavou.
Hodnotenie: ++++ Cena: 99€ wwww.eta.sk
Russell Hobbs Good To Go
Ohrev: 750 W * 6,5 l nádoba * časovač * termostat* dotykové ovládanie * parný rošt * varenie * dusenie * sous vide * pečenie
Máloktorý multifunkčný hrniec je tak výborne pripravený na varenie v pare ako tento. Vlejete doň vodu, vložíte dobre sediaci parný rošt a stlačíte tlačidlo parného varenia. Od tejto chvíle sa môžete tešiť nielen na nadýchanú knedľu z čerstvo zamieseného cesta, ale aj štedrú porciu zemiakov, zeleniny či mäsa podľa vašej chuti. Vodu dolievate postupne, vždy približne na 30 minút parenia.
Oslovil nás objemom a nelepivou povrchovou úpravou na rýchle čistenie. Hľadajte v ňom však aj všestrannosť využitia. Dusí, varí, pečie – vždy pod dohľadom termostatu a časovača.
Hodnotenie: ++++ Cena: 99,90 € sk.russellhobbs.com
LIDL SilverCrest SDG950 C3
Ohrev: 850 W * 1 l zásobník s priebežným dopĺňaním * 3 × 3 l nádoby * mechanický časovač
Je to najjednoduchšia cesta k objavovaniu parného varenia. Tento hrniec s klasickou konštrukciou a mechanickým časovačom vyzerá na prvý pohľad možno až príliš jednoducho a kompaktne, v skutočnosti však dokáže prekvapiť svojou nekompromisnou spoľahlivosťou. Uvaríte v ňom ryžu i zemiaky, naparíte zeleninu, pripravíte ryby a hydinu.
Páčia sa nám odolné nádoby s odnímateľnými dnami, pod cesto sme však museli podkladať voskový papier. A ak príde na paru, nerobte si starosti. Výrobca si dal pozor na to, aby jej nebolo priveľa. Nepotrápi vás ani v malej kuchyni.
Hodnotenie: +++- Cena: 29,99 € www.lidl.sk
Siguro RC350
Ohrev: 300 W * automat ohrevu * udržiavanie teploty * hliníková varná nádoba * naparovací kôš
Každý deň jedna porcia parenej zeleniny pre zdravie? Dajte šancu automatu na varenie ryže s parným košom. Na tomto útlom pomocníkovi nenájdete časovač, ktorý by na parenie dohliadol. Je však vybavený automatom, ktorý ho po spotrebovaní vody spoľahlivo vypne. Vlejte dnu za odmerku vody, naplňte košík krájanou zeleninou a stlačte tlačidlo. Zvyšok už prebehne automaticky, aj bez dohliadania.
Troška nám robila starosti drobnejšia kukurica s hráškom, ktorá cez parný kôš niekedy prepadne. Vyriešili sme to kruhom z bambusovej rohože.
Hodnotenie: +++ Cena: 18,90 € www.alza.sk
Radíme, ako variť v parnom hrnci
- Mrazené suroviny s výnimkou rýb nemusíte vopred rozmraziť. Pridajte im len päť minút času tepelnej úpravy navyše.
- Máte na parapete čerstvé bylinky? Pridajte ich do zásobníka s vodou a svojou arómou prestúpia pripravovaný pokrm.
- Dvadsať minút na fazuľové strúčiky, pätnásť na zemiaky a desať na lososa? Namiesto postupného odoberania ich na parný hrniec radšej pridávajte. Hotové budú v rovnaký čas.
- Para je výborná nielen pri tepelnej úprave, ale aj pri ohrievaní. Vyskúšajte to.
Text a realizácia testu: Marcela Gigelová, redakčná špecialistka na spotrebiče
Foto: Siguro, Lidl, Russell Hobs, Eta, Tefal
Zdroj: časopis Môj dom