Od jablkovej štrúdle po hruškové maslo. Päť sladkých receptov, ktoré musíte vyskúšať túto jeseň
Aj vy máte plnú špajzu jabĺk alebo hrušiek a už vám došli nápady, ako ich chutne spotrebovať, aby sa neskazili? Inšpirujte sa našimi jesennými receptmi na sladké dobroty.
Pečené jablká s tvarohom
Celkový čas: 45 min, 4 porcie
Ingrediencie
- 4 jablká
- 100 g vlašských orechov
- 100 g hrudkovitého tvarohu
- 2 PL medu
- 2 PL kokosového oleja
- kôra z ½ citróna
- mletá škorica podľa chuti
Postup
- Jablká umyte, osušte, vrchnú časť odrežte a vnútro vydlabte. Z vydlabanej časti odstráňte jadrovníky a zvyšok rozmixujte. Pridajte nasekané vlašské orechy, ktoré vopred opečiete na suchej panvici; tvaroh, med, kokosový olej, citrónovú kôru a mletú škoricu podľa chuti. Touto zmesou naplňte jablká a prikryte ich odrezanou vrchnou časťou.
- Jablká s plnkou pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 25 až 30 minút.
- Upečenú voňavú dobrotu podávajte samostatne alebo ozdobte kopčekom zmrzliny, ideálne domácej.
Náš tip
Do koláčov sa najlepšie hodia sladké odrody jabĺk Topaz, Rubinola, Golden Deilicious, Gala, Fuji. Ak uprednostňujete mierne kyslastú chuť, vyskúšajte odrody Braeburn, Pinova alebo Idared.
Jablková štrúdľa ako od babičky
Celkový čas: 85 min,16 až 20 porcií
Ingrediencie
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- štipka soli
- 3 PL oleja, odporúčame slnečnicový
- 1 vajce
- 150 ml vody
Na plnku:
- za hrsť hrozienok namočených v rume
- 800 až 900 g jabĺk
- šťava z polovice citróna
- ½ KL mletej škorice
- 120 g trstinového cukru
- 50 g strúhanky
- 50 g masla na opraženie strúhanky
- 50 g maslo na potretie štrúdle
Postup
- Hrozienka namočte do rumu.
- Ingrediencie na cesto spracúvajte rukami aspoň 15 minút, aby vzniklo elastické cesto. Vložte ho do misky vymastenej kvapkou oleja, poobracajte, aby sa celé obalilo v oleji, zakryte fóliou a uložte na polhodinu do chladničky.
- Ošúpané jablká pokrájajte na malé kocky a v miske ich premiešajte s citrónovou šťavou. Pridajte cukor, škoricu, opäť premiešajte a odložte.
- Strúhanku opražte na rozpustenom masle.
- Vychladené cesto rozvaľkajte natenko a potom ešte vyťahajte zo všetkých strán, aby bolo čo najtenšie.
- Na štrúdľové cesto rozsypte opraženú strúhanku (okraje neposypte, aby sa dali zlepiť), jablká a hrozienka. Pomocou obrusu zrolujte cesto do štrúdle a uložte ju na papierom vystlaný plech. Potrite roztopeným maslom.
- Jablkovú štrúdľu pečte v rúre vyhriatej na 190 °C zhruba 20 až 25 minút.
- Po vychladnutí ju posypte práškovým cukrom, pokrájajte na hrubšie kúsky a servírujte.
Vedeli ste, že…
Jablká sú bohaté na ovocné kyseliny a cukry? Obsahujú draslík, horčík, vápnik, železo, fosfor a mangán. Znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu, prečisťujú črevá a posilňujú imunitu.
Jablkovo-hruškový džem so škoricou
Celkový čas: 45 min, 6 porcií
Ingrediencie
- 3 šálky očistených a na štvrtiny nakrájaných hrušiek (bez jadrovníka)
- 1 šálka ošúpaných a na štvrtiny nakrájaných jabĺk
- 2 PL citrónovej šťavy
- ¼ ČL škorice
- ⅛ ČL nového korenia
- ⅛ ČL zázvoru
- ⅛ ČL rozdrvených klinčekov
- štipka muškátového orieška
- 50 g ovocného pektínu
- 1 PL masla
- 5 ½ šálky cukru
- 6 – 7 pollitrových sterilizovaných zaváracích pohárov s viečkami
Postup
- Očistené jablká a hrušky nasekajte pulzovaním v kuchynskom robote na veľmi malé kúsky.
- Ovocie vysypte do hrnca s hrubým dnom. Vmiešajte citrónovú šťavu, škoricu, nové korenie, zázvor, klinčeky, muškátový oriešok, pektín a maslo.
- Priveďte do varu, pridajte cukor a miešajte. Keď znovu nastane var, varte presne minútu. Odstráňte hrniec zo zdroja tepla a odoberte penu kovovou lyžičkou.
- Džem nalejte do horúcich sterilizovaných pohárov a navrchu pohára ponechajte priestor asi 8 milimetrov. Okraje utrite vlhkou handričkou a pevne uzatvorte viečkami.
- Poháre s džemom sterilizujte varom vo vodnom kúpeli po 10 minút. Potom ich preneste na uterák a nechajte vychladnúť.
Vedeli ste, že…
Pre zdravie sú najlepšie surové hrušky? Nasurovo i do pečenia odporúčame odrody Bohemica, Boscovich, Clappova maslovka, Konference, Williams a Solanka.
Jednoduché hruškové „maslo“
Celkový čas: 60 min, 2 poháre
Ingrediencie
- 1 300 g zrelých olúpaných a na kocky nakrájaných hrušiek
- 3 PL medu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL mletej škorice
- ½ ČL mletého zázvoru
- ¼ ČL soli
- štipka muškátového orieška a mletých klinčekov
Postup
Všetky ingrediencie spolu premiešajte v hrnci a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte ešte asi 50 minút. Hrniec čiastočne prikryte pokrievkou. Zmes občas premiešajte, aby sa spodok nepripálil – nenechajte hrniec bez dozoru. Keď sa zmes mierne zredukuje a zhustne, vzniknutú kašu odstavte zo zdroja tepla a rozmixujte dohladka.
Hotové „maslo“ naložte do zaváracích pohárov, uzavrite a ochlaďte. V chladničke vydrží týždeň, môžete ho aj konzervovať sterilizovaním a urobiť si zásoby na celú zimu.
Vedeli ste, že…
Až osemdesiat percent objemu hrušky tvorí voda? Je cenným zdrojom vlákniny – na 100 g ovocia obsahuje 3,1 g vlákniny. V šupke hrušiek je tri- až štyrikrát viac cenných rastlinných živín ako v dužine.
Brownie s celými hruškami
Celkový čas: 60 min, 6 porcií
Ingrediencie
- 125 g nakrájaného masla
- 125 g hnedého cukru
- 50 g tmavého kakaového prášku
- 4 vajcia izbovej teploty, zľahka rozšľahané
- 100 g mandľovej múčky
- 1 ČL perníkového korenia
- 1 ČL mletej škorice
- 3 menšie neošúpané hrušky s jemnou šupkou, konce zrežte
- 400 g čokoládovej peny/krému z obchodu
- 60 ml horúcej kávy espresso
- práškový cukor na ozdobu
Postup
- Rúru predhrejte na 160 °C (s ventilátorom na 140). Obdĺžnikovú formu na pečenie s rozmermi 10 cm × 18 cm vymastite a vyložte papierom na pečenie.
- Maslo v miske zohrejte 20 – 30 sekúnd v mikrovlnnej rúre. Vyberte ho a zašľahajte doň cukor a kakao, kým sa dobre nespoja. Pridajte vajcia, každé dobre zašľahajte, aby bola zmes hladká, hustá a lesklá. Vmiešajte mandľovú múčku, perníkové korenie a škoricu.
- Cesto vlejte do pripraveného plechu alebo formy. Umyté a zrezané hrušky zatlačte do cesta tak, aby stáli na dne panvice jedna za druhou.
- Pečte 55 – 60 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nebude čistá a hrušky mäkké.
- Koláčik v plechu presuňte na mriežku, nechajte úplne vychladnúť a potom vložte do chladničky (aspoň na 2 hodiny).
- Medzitým vyšľahajte čokoládovú penu s espressom dohladka. Zakryte a dajte tiež do chladničky.
- Konečne je čas vybrať koláč z formy. Posypte ho práškovým cukrom a ozdobte čokoládovou penou s espressom.
Text: Sabína Zavarská
Foto: iStock, Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom