Zdroj: Stoica Ionela/Shutterstock

Potrebujete sa zbaviť mastnoty na plechu? Tieto triky máte pod nosom a nestoja vás takmer nič!

02. 01. 2025
Zdieľať

Ako vyčistiť mastný plech bez chémie? Pomôžu vám klasické kuchynské ingrediencie, ktoré máte na každom nákupnom zozname. Navyše si poradia aj s vrstvou vytrvalej mastnoty.

Aj tí najlepší kuchári a pekári majú za sebou hromadu nevydarených pokusov, spálených sušienok či na uhoľ upečeného mäsa. Pri niektorých jedlách však stačí naozaj málo na to, aby ste z rúry vytiahli zatvrdnutou mastnotou poznačené plechy. Aj keď to môže niekedy vyzerať, že si bez saponátu a chemikálií neporadíte, opak je pravdou. V skutočnosti máte poruke hneď viacero šikovných pomocníkov, ktorí nestoja majetok, nepoškodia povrchový materiál plechu a manipulovať s nimi môžete pokojne bez rukavíc.

Pri ktorých jedlách sa najviac potrápite?

  • Ryžový nákyp – je ťažké odhadnúť ideálny čas, kedy ho vybrať z rúry, keďže dostatočne dopečený vrch často znamená už trochu „chytený“ spodok misy.
  • Pečené kurča – najmä v prípade prerastených a mastnejších kúskov, ktoré sa dopečú až v momente, keď vytečený tuk chytá hnedú farbu.
  • Lasagne – vrátane všetkých syrom preplnených delikates, ktoré síce vytvoria „pizzový efekt“ ťahajúceho sa syra, ale ten vytečený sa vám z misy bude dostávať ťažko.
  • Klobásy, slanina, jaternice – typické mastné jedlá, pri ktorých sa oplatí nastaviť časovač, keďže okrem toho, že prídete o obed, plech budete drhnúť ešte o týždeň.
Detail na jedlo zapečené v plechu.

Pripálené lasagne či ryžový nákyp vedia poriadne potrápiť. Zdroj: Shutterstock

Neunáhlite sa

Hovorí sa síce, že železo treba kuť za horúca, ale v tomto prípade to radšej neskúšajte. Ak ste pozabudli na koláče, korpusy či mäso, ako prvé nechajte plech poriadne vychladnúť. Pri čistení horúcej mastnoty sa vám akurát môže podariť prilepiť špongiu o plech, a to nehovoriac o popálení.

Jedlá sóda a ocot

Aj staré mamy kedysi vedeli, že namočená špina sa umýva ľahšie ako tá, ktorá hodiny schne v dreze. Obdobne to platí aj pri mastných plechoch. Klasicky sa používa zmes saponátu na riad a teplej vody, ale ak sa chcete mastnoty zbaviť bez použitia chemikálií, pripravte si ocot a jedlú sódu približne v pomere 1:1.

Prečítajte si tiež
Viete, ako zužitkovať ocot pri praní? Toto je 7 dôvodov, prečo by ste to mali robiť

Pre čo najefektívnejší účinok vysypte po celej ploche plechu pripravenú sódu a nechajte ju pôsobiť asi 10 minút. Potom ju zalejte octom. Zmes začne bublinkovať, čo pomôže uvoľniť prichytenú mastnotu z plechu. Krátko po ukončení reakcie vezmite špongiu s trochou suchej jedlej sódy a plech ňou vyčistite. Pri tvrdohlavejšej mastnote postup zopakujte.

Detail na jedlú sódu a ocot v sklenených fľašiach.

Ocot a jedlá sóda sú skvelými pomocníkmi pri čistení domácnosti. Zdroj: Shutterstock

Jedlá sóda a voda

Oproti predošlému spôsobu ide o recept, ktorý sa oplatí aplikovať iba na menej zažratú a relatívne čerstvú mastnotu v menších množstvách.  Najprv plech naplňte horúcou vodou, ktorá pomôže mastnotu trocha uvoľniť. Kým bude chladnúť, zmiešajte jedlú sódu s teplou vodou tak, aby ste vytvorili konzistenciu podobnú paste, avšak o niečo redšiu ako pri zubných pastách.

Prečítajte si tiež
Ako vyčistiť sporák a rúru po sviatočnom pečení? Vyskúšali sme tri spôsoby. Ktorý funguje najlepšie?

Zmesou môžete potrieť buď celý plech, alebo len konkrétne časti a opäť nechajte chvíľu pôsobiť. Dajte však pozor, aby zmes nezaschla, inak budete mať prácu naviac ešte aj s odstraňovaním jedlej sódy. Potom vezmite špongiu na umývanie a sódovou pastou zmäknutú mastnotu vyčistite. Zrniečka budú pôsobiť ako jemné abrazívum, na plechu však škrabance nezanechajú. V prípade potreby prisypte v tomto kroku viac suchej jedlej sódy, ktorá pomôže zvýšiť abrazívny účinok pasty.

Pri hrubých niekoľkomilimetrových vrstvách zhorených kúskov vám viac pomôže ocot v spojení so sódou, ale teplá voda môže byť dobrým „predskokanom“.

Detail na zubnú kefku, z ktorej steká pasta z jedlej sódy a vody.

Pasta z jedlej sódy je skvelým doma vyrobeným a ekologickým čistiacim prostriedkom s mnohorakým využitím. Zdroj: Shutterstock

Soľ s vriacou vodou

Vyskúšať sa oplatí aj tento asi najlacnejší variant domáceho čistenia. Plech zalejte vriacou vodou z hrnca alebo rýchlovarnej kanvice, horúca voda z umývadla nestačí. Nechajte plech odmáčať, a keď voda začne chladnúť, vylejte ju a kritické miesta poriadne posypte soľou. Tá síce nepomôže mastnotu rozpustiť, no jej zrniečka budú pôsobiť ako abrazívum. Špongiou alebo kefkou plech mechanicky vyčistite. Postup sa hodí hlavne na miernejšie znečistenia.

Náš tip

Ak mastnota aj po pôsobení ingrediencií stále odoláva, vyskúšajte na ňu použiť škrabku na sklokeramické dosky. Pri správnom použití nezanechá škrabance, no poradiť si vie aj s hrubšími pripáleninami.

Citrón so soľou

Podobne ako ocot, aj citrón predstavuje kyslú zložku, ktorá pomáha pri boji s čerstvou mastnotou. Plech nechajte odmočiť aspoň na 10 – 15 minút v horúcej vode a zlejte ju. Citrón prekrojte na polovice alebo na štvrtiny (podľa toho, čo vám viac vyhovuje) a na vnútornú časť nasypte soľ. Tá bude plniť úlohu čistiacej špongie. Po odmočených mastných častiach už len stačí poriadne prechádzať rozkrojeným citrónom a postupne dopĺňať soľ, až kým neminiete všetku šťavu.

Prečítajte si tiež
VIDEO: Ako vyčistiť hrnce od čiernych pripálenín? Na tento trik vám budú stačiť len dve veci
Ako vyčistiť sporák a rúru po sviatočnom pečení? Vyskúšali sme tri spôsoby. Ktorý funguje najlepšie?
Detail na soľ v sklenenej miske a citrón pri handrách a špongii na umývanie.

Ak nemáte po ruke jedlú sódu, môžete vyskúšať použiť soľ. Síce nemá také účinné chemické vlastnosti, stále môže pomôcť pri čistení svojimi kryštálikmi. Zdroj: Geo-grafika/Shutterstock

Jedlá sóda s citrónovou šťavou

Túto kombináciu môžete zvoliť, ak vám prekáža zápach octu alebo ho jednoducho len nemáte doma. Na začiatok odšťavte jeden citrón. Plech posypte jedlou sódou, polejte šťavou z citróna a premiešajte, aby vznikla pasta. Nechajte asi 10 – 15 minút pôsobiť, potom špongiou a zvyškami pasty škvrny vyčistite. Na záver plech umyte teplou vodou. Ak je to potrebné, pastu vytvárajte na plechu postupne na viackrát, predĺži sa tým pôsobenie chemickej reakcie na mastnotu.

Miska s vytlačenou citrónovou šťavou a rozkrojenými citrónmi.

S vopred odšťaveným citrónom sa vám bude lepšie manipulovať a nebudete musieť dozerať na padnuté kôstky. Zdroj: Shutterstock

Text: Zuzana Bánska
Foto: Shutterstock

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: čistenie kuchyne tipy a triky
Zdieľať článok
Návrat kontroverzného projektu aj najstaršej čerpacej stanice na Slovensku: Stollwerck Residence je krôčik od výstavbyASB.sk

Návrat kontroverzného projektu aj najstaršej čerpacej stanice na Slovensku: Stollwerck Residence je krôčik od výstavby

Trnavský kraj dotáciami podporí rekonštrukcie, environmentálne aktivity aj elektromobilituASB.sk

Trnavský kraj dotáciami podporí rekonštrukcie, environmentálne aktivity aj elektromobilitu

Ako vysádzať čučoriedky, aby sme predišli chorobám? Toto radí Martin ČurdaZáhrada

Ako vysádzať čučoriedky, aby sme predišli chorobám? Toto radí Martin Čurda

Ako vyčistiť sedačku od psieho alebo mačacieho moču?Urob si sám

Ako vyčistiť sedačku od psieho alebo mačacieho moču?

Diskusia