Potrebujete sa zbaviť mastnoty na plechu? Tieto triky máte pod nosom a nestoja vás takmer nič!
Ako vyčistiť mastný plech bez chémie? Pomôžu vám klasické kuchynské ingrediencie, ktoré máte na každom nákupnom zozname. Navyše si poradia aj s vrstvou vytrvalej mastnoty.
Aj tí najlepší kuchári a pekári majú za sebou hromadu nevydarených pokusov, spálených sušienok či na uhoľ upečeného mäsa. Pri niektorých jedlách však stačí naozaj málo na to, aby ste z rúry vytiahli zatvrdnutou mastnotou poznačené plechy. Aj keď to môže niekedy vyzerať, že si bez saponátu a chemikálií neporadíte, opak je pravdou. V skutočnosti máte poruke hneď viacero šikovných pomocníkov, ktorí nestoja majetok, nepoškodia povrchový materiál plechu a manipulovať s nimi môžete pokojne bez rukavíc.
Pri ktorých jedlách sa najviac potrápite?
- Ryžový nákyp – je ťažké odhadnúť ideálny čas, kedy ho vybrať z rúry, keďže dostatočne dopečený vrch často znamená už trochu „chytený“ spodok misy.
- Pečené kurča – najmä v prípade prerastených a mastnejších kúskov, ktoré sa dopečú až v momente, keď vytečený tuk chytá hnedú farbu.
- Lasagne – vrátane všetkých syrom preplnených delikates, ktoré síce vytvoria „pizzový efekt“ ťahajúceho sa syra, ale ten vytečený sa vám z misy bude dostávať ťažko.
- Klobásy, slanina, jaternice – typické mastné jedlá, pri ktorých sa oplatí nastaviť časovač, keďže okrem toho, že prídete o obed, plech budete drhnúť ešte o týždeň.
Neunáhlite sa
Hovorí sa síce, že železo treba kuť za horúca, ale v tomto prípade to radšej neskúšajte. Ak ste pozabudli na koláče, korpusy či mäso, ako prvé nechajte plech poriadne vychladnúť. Pri čistení horúcej mastnoty sa vám akurát môže podariť prilepiť špongiu o plech, a to nehovoriac o popálení.
Jedlá sóda a ocot
Aj staré mamy kedysi vedeli, že namočená špina sa umýva ľahšie ako tá, ktorá hodiny schne v dreze. Obdobne to platí aj pri mastných plechoch. Klasicky sa používa zmes saponátu na riad a teplej vody, ale ak sa chcete mastnoty zbaviť bez použitia chemikálií, pripravte si ocot a jedlú sódu približne v pomere 1:1.
Pre čo najefektívnejší účinok vysypte po celej ploche plechu pripravenú sódu a nechajte ju pôsobiť asi 10 minút. Potom ju zalejte octom. Zmes začne bublinkovať, čo pomôže uvoľniť prichytenú mastnotu z plechu. Krátko po ukončení reakcie vezmite špongiu s trochou suchej jedlej sódy a plech ňou vyčistite. Pri tvrdohlavejšej mastnote postup zopakujte.
Jedlá sóda a voda
Oproti predošlému spôsobu ide o recept, ktorý sa oplatí aplikovať iba na menej zažratú a relatívne čerstvú mastnotu v menších množstvách. Najprv plech naplňte horúcou vodou, ktorá pomôže mastnotu trocha uvoľniť. Kým bude chladnúť, zmiešajte jedlú sódu s teplou vodou tak, aby ste vytvorili konzistenciu podobnú paste, avšak o niečo redšiu ako pri zubných pastách.
Zmesou môžete potrieť buď celý plech, alebo len konkrétne časti a opäť nechajte chvíľu pôsobiť. Dajte však pozor, aby zmes nezaschla, inak budete mať prácu naviac ešte aj s odstraňovaním jedlej sódy. Potom vezmite špongiu na umývanie a sódovou pastou zmäknutú mastnotu vyčistite. Zrniečka budú pôsobiť ako jemné abrazívum, na plechu však škrabance nezanechajú. V prípade potreby prisypte v tomto kroku viac suchej jedlej sódy, ktorá pomôže zvýšiť abrazívny účinok pasty.
Pri hrubých niekoľkomilimetrových vrstvách zhorených kúskov vám viac pomôže ocot v spojení so sódou, ale teplá voda môže byť dobrým „predskokanom“.
Soľ s vriacou vodou
Vyskúšať sa oplatí aj tento asi najlacnejší variant domáceho čistenia. Plech zalejte vriacou vodou z hrnca alebo rýchlovarnej kanvice, horúca voda z umývadla nestačí. Nechajte plech odmáčať, a keď voda začne chladnúť, vylejte ju a kritické miesta poriadne posypte soľou. Tá síce nepomôže mastnotu rozpustiť, no jej zrniečka budú pôsobiť ako abrazívum. Špongiou alebo kefkou plech mechanicky vyčistite. Postup sa hodí hlavne na miernejšie znečistenia.
Náš tip
Ak mastnota aj po pôsobení ingrediencií stále odoláva, vyskúšajte na ňu použiť škrabku na sklokeramické dosky. Pri správnom použití nezanechá škrabance, no poradiť si vie aj s hrubšími pripáleninami.
Citrón so soľou
Podobne ako ocot, aj citrón predstavuje kyslú zložku, ktorá pomáha pri boji s čerstvou mastnotou. Plech nechajte odmočiť aspoň na 10 – 15 minút v horúcej vode a zlejte ju. Citrón prekrojte na polovice alebo na štvrtiny (podľa toho, čo vám viac vyhovuje) a na vnútornú časť nasypte soľ. Tá bude plniť úlohu čistiacej špongie. Po odmočených mastných častiach už len stačí poriadne prechádzať rozkrojeným citrónom a postupne dopĺňať soľ, až kým neminiete všetku šťavu.
Jedlá sóda s citrónovou šťavou
Túto kombináciu môžete zvoliť, ak vám prekáža zápach octu alebo ho jednoducho len nemáte doma. Na začiatok odšťavte jeden citrón. Plech posypte jedlou sódou, polejte šťavou z citróna a premiešajte, aby vznikla pasta. Nechajte asi 10 – 15 minút pôsobiť, potom špongiou a zvyškami pasty škvrny vyčistite. Na záver plech umyte teplou vodou. Ak je to potrebné, pastu vytvárajte na plechu postupne na viackrát, predĺži sa tým pôsobenie chemickej reakcie na mastnotu.
Text: Zuzana Bánska
Foto: Shutterstock