Zdroj: Šimon Mach

Boj s nedostatkom stavebného materiálu zvládli úspešne. Po kompletnej rekonštrukcii vznikol moderný byt okorenený funkcionalizmom

19. 01. 2023
Zdieľať

„Tento interiér pripomína vysokopercentnú horkú čokoládu. Musíte mať odvahu sa do nej zahryznúť. Potom ju však nemôžete prestať jesť…“

Dôvera investora bola od začiatku stopercentná, a tak som mala voľnú ruku počas celej rekonštrukcie. Cieľom bolo nielen splniť dané požiadavky, ale aj navrhnúť moderný a funkčný interiér, ktorý zároveň bude ctiť genia loci. Dom, v ktorom sa byt nachádza, je totiž pamiatkovou stavbou z 30. rokov minulého storočia.

Pôvodne plánovanú výšku podlahy museli upraviť

Po zistení technického stavu a konzultácie so statikom bolo jasné, že splnenie prioritných želaní investora nepovedie cez žiadne výrazné prekážky. Jediná neznáma sa týkala kúpeľne. Pôvodné plány neboli k dispozícii a do poslednej chvíle sa nevedelo, či v kúpeľni bude možné inštalovať sprchovací kút s odtokovým žľabom.

Vstupná hala - Rekonštrukcia bytu s prvkami funkcionalizmu v Brne

Zrkadlo vo vstupnej hale schováva plynový ventil, ktorý z technických dôvodov nebolo možné úplne odstrániť. Zdroj: Šimon Mach

A nakoniec jediné prekvapenie bolo pod pôvodnou podlahovou krytinou. Medzi trámami a škárou v obývačke sme objavili menšiu betónovú plochu, ktorú pre statiku nebolo možné odstrániť. Pôvodne plánovaná výška podlahy preto musela byť upravená.

Zmizli priečky

V návrhu som od začiatku počítala so stavebnými úpravami a odstránením niektorých priečok. Vďaka tomu vznikla možnosť prepojenia budúcej obývačky s kuchynským kútom. Stavebnou úpravou medzi komorou a záchodom zasa vznikol priestor na práčku, pôvodne umiestnenú v kúpeľni, a tak sa kúpeľňa mohla stať vytúženou relaxačnou miestnosťou.

Prečítajte si tiež
Premena staršieho funkcionalistického bytu: Nečakajte žiadnu sterilitu či monotónnosť!

Ako sa odhlučnil byt

Pre vybranú audiotechniku musel byť kladený dôraz na kvalitné odhlučnenie bytu. Oslovila som odborníka a ním navrhnutú izoláciu sme následne použili nielen do podlahy a podhľadov, ale aj za dyhovanú stenu v obývačke a za kuchynskú linku.

Audiosústava mala podstatný vplyv aj na dispozičné riešenie obývačky. Na dosiahnutie imerzného audiozážitku bolo nutné umiestniť polohovacie kreslo tak, aby stálo na vrchole pomyselného rovnoramenného trojuholníka.

Obývacia izba - Rekonštrukcia bytu s prvkami funkcionalizmu v Brne

Bodové osvetlenie dopĺňa moderný prstencový luster v obývačke a elegantný luster Lucis Rondo nad jedálenským stolom. Zdroj: Šimon Mach

Zariadenie bytu

V rámci zámeru prepojiť minulú a modernú dobu boli v interiéri použité materiály, ako sú dubové parkety, dyha s výraznou kresbou a prírodný kameň.

Okrem umývadlovej skrinky na toalete je všetok nábytok vyrobený podľa autorského návrhu. Bol navrhnutý tak, aby svojím vzhľadom pútal pozornosť, ale zároveň nechal vyniknúť aj umelecká diela umiestnené na stenách…

Užívateľský komfort zvyšujú použité zariaďovacie predmety: kožené elektrické polohovacie kreslo Edel Move, bezbariérový sprchovací kút Huppe Xtensa, matrac Jelínek Sára vyrobený na mieru, toaleta Geberit Aquaclean Mera Comfort, audiosústava Bowers & Wilkins a Loxon systém inteligentnej domácnosti.

Komoda pod oknom v obývačke - Rekonštrukcia bytu s prvkami funkcionalizmu v Brne

Pod oknom v obývačke je komoda na technické zázemie, ktoré musí byť blízko koncových vysielačov. Zdroj: Šimon Mach

Počas celého procesu navrhovania som sa snažila zachovať čistotu interiéru. Preto je pod oknom v obývačke komoda na technické zázemie, ktoré musí byť blízko koncových vysielačov. Priznaný zostal len dizajnový gramofón. Ďalej som zvolila reproduktory určené na zabudovanie. Všetka kabeláž je schovaná pod nábytkom. Je dostupná, no neprekáža.

Na drobné spotrebiče v kuchyni je zasa určená skrinka s výsuvnou poličkou. Ohrievač vody v kúpeľni je umiestnený v skrini, ktorá zároveň slúži aj ako úložný priestor a kôš na bielizeň. Zrkadlo vo vstupnej hale zasa schováva plynový ventil, ktorý z technických dôvodov nebolo možné úplne odstrániť.

Ostatné technické zázemie je umiestnené v obrazárni – v miestnosti bez okien, ktorá kedysi dávno slúžila ako izba pre služobníctvo.

Kuchyňa s ostrovom a jedálenským stolom - Rekonštrukcia bytu s prvkami funkcionalizmu v Brne

Súkromie v interiéri zaisťujú rolety riadené inteligentnou domácnosťou schované v podhľade. Zdroj: Šimon Mach

Priestor dostali detaily

Snažila som sa zneviditeľniť aj zdanlivo malé, ale podstatné detaily, ako sú napríklad zásuvky v zadnej doske kuchynskej linky. Vybrala som model Bachman Due s elegantným krytom. Rovnaké som potom použila v obývačke pri pracovnom stole a v kúpeľni na boku skrine. Tieto elegantné zásuvky sa dokonale snúbia s tlačidlami Touch pure Loxon, ktorými investor ovláda funkcie inteligentnej domácnosti.

Zviditeľniť som chcela iné prvky. Napríklad krásu podlahy a dyhy. Preto som navrhla dubové parkety Mafi s neobvyklým rozmerom jednotlivých lamiel a dyhu orech európsky s výraznou kresbou. Všetko podčiarknuté elegantnou žulou Taj Mahal.

Prečítajte si tiež
Historický byt v centre Bratislavy pretkaný modernými technológiami. Rekonštrukcia, z ktorej sa teší päťčlenná rodina

Osvetlenie bytu

Veľkú pozornosť som venovala osvetleniu. Chcela som použiť funkčné a nadčasové prvky. A tak som vybrala Lucis Zero, stropné svietidlá z trojvrstvového opálového skla. Krásne dopĺňajú vstavané bodové osvetlenie, moderný prstencový luster v obývačke a elegantný luster Lucis Rondo nad jedálenským stolom.

LED osvetlenie je potom použité v sokloch nábytku, pod posteľou a v skriniach. V kúpeľni a na toalete sú napínané stropy so zabudovaným reproduktorom. Všetko umývateľné a napojené na systém inteligentnej domácnosti.

Kúpeľňa so sprchovým kútom - Rekonštrukcia bytu s prvkami funkcionalizmu v Brne

V kúpeľni a na toalete sú napínané stropy so zabudovaným reproduktorom. Zdroj: Šimon Mach

Minimalistickú kúpeľňu okrem skutočne veľkorysého sprchovacieho kúta s rozmermi 120 × 190 zdobí obklad Moon onix. Punc relaxačnej miestnosti dodáva sprchový systém Rainfinity od Hansgrohe, doplnky a stolička od Huppe.

Jednou z požiadaviek investora bol aj výhľad z okna bez rušivých prvkov. Súkromie v interiéri preto zaisťujú rolety riadené inteligentnou domácnosťou schované v podhľade. Použila som dva typy: polopriehľadné rolety, ktoré zaisťujú súkromie behom dňa, a zatemňovacie na noc.

Spálňa - Rekonštrukcia bytu s prvkami funkcionalizmu v Brne

Okrem umývadlovej skrinky na toalete je všetok nábytok vyrobený podľa autorského návrhu. Zdroj: Šimon Mach

V interiéri boli nakoniec použité aj zaujímavé dekoratívne prvky.

V obývačke je položený na zákazku vyrobený unikátny orientálny koberec. Osobne som vybrala skladbu farieb a motív, ktorý si u investora vyslúžil obrovský úspech. Kuchyňu na jeho podnet zdobia nástenné hodiny QLOCKTWO vyrobené z tisíc rokov starej horniny. Jedáleň zasa originálny servírovací stolík z 30. rokov. V spálni je replika lampy „typ 5839“ a v obývačke originálna dobová stojacia lampa.

Boj s nedostatkom stavebného materiálu zvládli úspešne

Aj napriek nepriaznivej situácii na trhu sa rekonštrukcia výrazne neomeškala. Boj s nedostatkom stavebného materiálu na trhu sme zvládli úspešne, a to vďaka včasným nákupom a skladovým zásobám stavebnej firmy. Sedacia súprava, stoličky a spotrebiče boli rovnako objednané s dostatočným predstihom.

Stojaca lampa v spálni - Rekonštrukcia bytu s prvkami funkcionalizmu v Brne

V spálni je replika lampy „typ 5839“. Zdroj: Šimon Mach

Jediné, čo nám robilo vrásky na čele, bol celkový nedostatok čipov na čokoľvek. Z tohto dôvodu sme na niektoré komponenty audiosústavy čakali skoro rok. Boli dodané tesne pred fotením.

Na záver som rada, že sa nám podarilo splniť želania investora a elegantne prepojiť moderné technológie s rešpektom a úctou k histórii miesta.

Byt s prvkami funkcionalizmu

Zadanie
Kompletná rekonštrukcia brnianskeho bytu s rozlohou 88 m2 nachádzajúcom sa vo funkcionalistickom dome z 30. rokov

Požiadavky investora
Rozšírenie pôvodnej kuchyne a možnosť prepojenia s budúcou obývačkou, kúpeľňa bez rušivých prvkov s veľkorysým sprchovacím kútom, minimalistická spálňa s pohodlnou posteľou, dostatok priestoru na umelecké diela, inštalácia systému inteligentnej domácnosti a špičkovej audiovizuálnej techniky.

Interiér bol zaradený do súťaže Interiér roku.

  • Ôsmy ročník súťaže Interiér roku
  • Jediná súťaž pre architektov a interiérových dizajnérov spoločne
  • Spoločná súťaž pre českých a slovenských autorov interiérov
  • Hlásiť sa môžu aj autori interiérov zo Slovenska
  • Uzávierka prihlášok je 28. 2. 2023
  • Medzinárodná porota
  • Vyhlásenie súťaže sa uskutoční 16. 5. 2023 v Prahe
  • Viac info o súťaži nájdete na webe interierroku.cz

Autor textu a interiéru: Ana Alačkova A design.
Foto: Šimon Mach

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: funkcionalizmus Interiér roku minimalistický dizajn moderné byty rekonštrukcia bytu súťaž architektov
Zdieľať článok

Diskusia