Zdroj: Matej Hakár

Historický byt v centre Bratislavy pretkaný modernými technológiami. Rekonštrukcia, z ktorej sa teší päťčlenná rodina

18. 08. 2022
Zdieľať

Bývanie v centre hlavného mesta má mnoho výhod. Historické stavby však potrebujú modernizáciu, predovšetkým kvôli nevyhovujúcej dispozícii a nedostatku prirodzeného svetla. Architektonické štúdio Perspektiv nedávno riešilo rekonštrukciu jedného z takýchto bytov pre päťčlennú rodinu, ktorá trávi viac času na cestách, ako doma. Starý byt sa mal stať základňou, z ktorej budú vyrážať do celého sveta.

Pôsobivý byt s rozlohou 110 metrov štvorcových prešiel náročnou rekonštrukciou, ktorá skombinovala historizujúce prvky s moderným designom a potrebami päťčlennej rodiny. Architekt Ján Antal v spolupráci s Martinom Pavlíčkom od začiatku návrhu plánovali bytu vrátiť jeho pôvodný charakter podčiarkujúci vysoký štandard bývania.

Ultramoderný luxusný sivodhnedý byt v centre Bratislavy

Vstup do bytu vedie hneď do kuchyne spojenej s obývačkou a jedálenskou časťou. Zdroj: Matej Hakár

Ten sa po premene odzrkadlil nielen v riešení dispozície, ale tiež vo výbere materiálov, svietidiel a inšpiratívnych doplnkov. Veľmi dôležitá bola praktická stránka nového bývania. Všimnite si tiež niky zapustené do stien, ktoré fungujú ako minimalistické police a priestoru dodávajú hĺbku.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia starého bytu odpovedá na otázku, aký efekt dosiahnete v interiéri zjednotením podláh a materiálov

Keď klient vie presne, čo chce

V tomto prípade šlo o náročného klienta s jasnými predstavami, ktorý nemal v pláne robiť kompromisy. Úlohou štúdia Perspektiv bolo nie vždy jednoduché požiadavky premietnuť do skutočnosti. Okrem hlavnej spoločenskej zóny boli nevyhnutné dve detské izby, spálňa s walk-in šatňou, technická miestnosť, tri kúpeľne, dostatok úložných priestorov v každej časti bytu, krb. Aby architekti mohli želanie klienta splniť, bolo nevyhnutné „prekopať“ celú dispozíciu. Prešla kompletnou premenou a dnes má každý milimeter svoj účel.

Ultramoderný luxusný sivodhnedý byt v centre Bratislavy

Kuchyňa je vybavená na vysokej profesionálnej úrovni, takže domáci si môžu pripravovať rôzne svetové špeciality bez toho, aby museli ísť do reštaurácie. Zdroj: Matej Hakár

Jemné farby dopĺňa výrazný kremeň z Brazílie

Atmosféru luxusu v interiéri navodzuje použitie výrazného kremeňa z Brazílie osadeného do jemnej palety farieb. Sú ním podčiarknuté viaceré zákutia. Základ výtvarného riešenia tvorí kombinácia prírodného a tmavo moreného duba. V celom interiéri je vrstvenie, objavujú sa tu materiály bohaté na štruktúry, textúru a profiláciu. Výsledkom je nadčasová kulisa pre dizajnové doplnky a solitéry.

Prečítajte si tiež
Nefunkčnému prízemiu domu pomohlo až presvetlenie a originálne prepojenie so záhradou

Vstup rovno do kuchyne

Vstup do bytu vedie hneď do kuchyne spojenej s obývačkou a jedálenskou časťou. Vďaka materiálom, textúram (ale aj prítomnosti krbu) pôsobí veľmi útulne. Elegantnú kuchyňu s exotickým kremeňom dopĺňa vstavaná vinotéka.

Ultramoderný luxusný sivodhnedý byt v centre Bratislavy

Elegantnú kuchyňu s exotickým kremeňom dopĺňa vstavaná vinotéka. Zdroj: Matej Hakár

Kuchyňa je vybavená na vysokej profesionálnej úrovni, takže domáci si môžu pripravovať rôzne svetové špeciality bez toho, aby museli ísť do reštaurácie. Nad okrúhlym stolom dominuje organické svietidlo Soap od Bomma. Ďalším elegantným prvkom interiéru sú kazetové obklady na stenách a zrkadlové plochy, ktoré opticky zväčšujú priestor a dodávajú na hĺbke priehľadov.

Ultramoderný luxusný sivodhnedý byt v centre Bratislavy

V celom interiéri je vrstvenie, objavujú sa tu materiály bohaté na štruktúry, textúru a profiláciu. Zdroj: Matej Hakár

Nočná časť s tromi spálňami

Súkromná časť bytu je od spoločenskej oddelená, zahŕňa tri spálne a dve plnohodnotné kúpeľne. Autori premeny využili chodbu nočnej zóny na umiestnenie úložných priestorov – atypických vstavaných skríň. Na mieru je navrhnutý tiež nábytok v detských izbách, zjemnený kobercom na podlahe. Najďalej od dennej zóny je rodičovská spálňa, na ktorú nadväzuje walk-in šatňa. Ucelenosť interiéru architekti zdôraznili opakovaním kazetového obkladu v spálni. Miesto tu majú i zrkadlá. Súčasťou interiéru je skrytá technická miestnosť s práčovňou.

Prečítajte si tiež
Pestrý životný štýl majiteľka preniesla aj do svojho bytu: drevená podlaha, svetlé farby, výrazná keramika a kaktusy

Chladenie pomocou tepelného čerpadla

„Jednou z požiadaviek, ktorá padla pri návrhu premeny bytu, bol dôraz na technológie a inteligentnú domácnosť. Navrhli sme riešenia, ktoré zabezpečia komfort a ušetria čas aj financie. Jedným z nich je kúrenie a chladenie pomocou tepelného čerpadla, ktorého rozvody vedené pozdĺž okien neovplyvňujú vzhľad interiéru. Inteligentné, stmievateľné svetlá zase jednoducho vykúzlia atmosféru, ktorú klient v danej chvíli preferuje. Či už ide o intímnu atmosféru v kúpeľni alebo podsvietenie chodby vďaka nástenným podlahovým svetlám,“ konkretizujú autori projektu.

Ultramoderný luxusný sivodhnedý byt v centre Bratislavy

Autori premeny využili chodbu nočnej zóny na umiestnenie úložných priestorov – atypických vstavaných skríň. Zdroj: Matej Hakár

Stačí jeden klik

Pri odchode z bytu stačí jeden klik na telefóne a vypnú sa všetky svetlá v byte. Nemenej šikovným riešením sú motorické závesy, ktoré je možné zatiahnuť pohybom ruky alebo prostredníctvom aplikácie. Môžete si nastaviť presne čas, kedy sa začnú automaticky odostierať a spríjemnia vám ranné vstávanie bez nepríjemného zvuku budíka.

Ultramoderný luxusný sivodhnedý byt v centre Bratislavy

Atmosféru luxusu v interiéri navodzuje použitie výrazného kremeňa z Brazílie osadeného do jemnej palety farieb. Zdroj: Matej Hakár

Byt v centre Bratislavy

architektonický ateliér: Perspektiv

autor: Ing. arch. Ján Antal

spolupráca: Ing. arch. Martin Pavlíček

lokalita: Bratislava, Staré mesto

plocha: 110 m2

realizácia: 2022

Sabína Zavarská

Foto: Matej Hakár

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty v Bratislave historické byty historické centrum kamenné obklady minimalistický dizajn moderná architektúra úložné priestory
Zdieľať článok

Diskusia