Premena staršieho funkcionalistického bytu: Nečakajte žiadnu sterilitu či monotónnosť!

20. 08. 2021
Zdieľať

Na začiatku bol rozlohou priestranný, ale dispozíciou nepraktický starší byt v pôvodnom technickom stave. Dlhé roky slúžil na prenajímanie formou airbnb. Dispozícia už prešla viacerými zmenami, i tak pre súčasný život nebola najvhodnejšou. Špeciálne, ak tu chcela žiť mladá rodina s deťmi natrvalo. Architekti Jana a Juraj Benko verili, že aspoň základ bude dobrý. Ste zvedaví na výsledok?

Odhad architektov sa potvrdil. Funkcionalistický Živnodom má mohutný železobetónový skelet a ďalšie prvky, ktoré sa ukázali až po očistení od nánosov, napríklad rebierkový strop. Celá dôležitá podstata bola skrytá vrstvami vstavaných skríň, SDK podhľadov či niekoľkými vrstvami plávajúcich podláh.

Prečítajte si tiež
Malý a prispôsobivý byt pre troch? Pozrite, ako sa vie meniť!

Tri spálne a veľký otvorený priestor

Základnou požiadavkou dispozície po rekonštrukcii boli tri spálne. Keďže domáci radi varia, debatujú, popri tom pozerajú filmy, skicujú a hrajú sa s deťmi, núkal sa „open space“ ako hlavná obytná zóna bytu. Ďalším želaním bola sekundárna kúpeľňa. Nezmyselnou zaujímavosťou bytu pred rekonštrukciou bola zasklená loggia – v tieni a zamurovaná.

Otvorená obývačka s betónovým stropom

Keďže domáci radi varia, debatujú, popri tom pozerajú filmy, skicujú a hrajú sa s deťmi, núkal sa „open space“ ako hlavná obytná zóna bytu. Zdroj: Nora a Jakub Čaprnka

Rebierkový strop dominuje celému bytu

V prvom momente sa teda architekti sústredili na otvorený spoločenský priestor, dennú zónu, kde budú majitelia tráviť najviac času. Akonáhle vstúpite do interiéru, osloví vás výrazne profilovaný rebierkový strop a odhalené časti konštrukcie. Do tohto výrazovo silného priestoru autori umiestnili vstavanú zostavu, ohraničuje priestor hlavného rodinného zázemia – kuchyne so samostatným ostrovčekom (slúžiacim aj ako raňajkový pult), gauča a jedálenského stola.

Priestor s rebierkovým stropom a knižnicou

Akonáhle vstúpite do interiéru, osloví vás výrazne profilovaný rebierkový strop a odhalené časti konštrukcie. Zdroj: Nora a Jakub Čaprnka

Linka je z druhej strany šatník

Kuchynská linka, ktorá nás zaujala aj hlbokými tónmi zelenej, tvorí jeden vstavaný celok so šatníkovou zostavou, ktorá je z druhej strany kuchyne – pri vstupe do bytu. Pozdĺž celej jednej steny hlavnej dennej zóny vedie knižnica, respektíve vstavaná policová zostava, ktorá absorbuje čokoľvek od kníh, cez kuchynské potreby, šanóny, hračky, orechy až po obrazy. Okrem toho má aj inú funkciu – jasne oddeľuje spálne od denného priestoru.

Prečítajte si tiež
Typický panelákový byt v dezolátnom stave po radikálnej premene od podlahy

Dve kúpeľne a jedna spálňa/nespálňa

Na spoločenskú zónu bytu nadväzujú dve hygienické zázemia: jedno kúsok od jedálenského stola a druhé pri spálni. Všetky tri spálne sa nachádzajú v jednej línií a sú rozmerovo podobné. Špecialitou jednej z nich (izby, ktorá sa nachádza najbližšie k obývačkovej časti) sú skladacie „harmonikové“ dvere. Keď sú otvorené, táto izba je súčasťou otvorenej spoločenskej zóny, keď sa zatvoria, môže slúžiť ako hosťovská izba, prípadne pracovňa.

Tmavozelená kuchyňa v otvorenom priestore

Materiálovo rekonštrukciu architekti riešili v kombinácii drsného pôvodného betónu, neutrálnej drevenej podlahy, odhaleného muriva. Zdroj: Nora a Jakub Čaprnka

Betón a tehlu zjemňujú textílie a úpravy

„Materiálovo sme rekonštrukciu riešili v kombinácii drsného pôvodného betónu, neutrálnej drevenej podlahy, odhaleného muriva. Túto zmes sme zjemnili textíliami. Pri čistení sme našli mohutné betónové stĺpy, dierované výplňové murivo, spomínaný rebierkový strop, a tak sme pracovali s tým, čo bolo k dispozícii. Podľahli sme sondáži a odkrývali viac a viac.

Kút s obrazom a vchodom do kúpeľne

Chodba. Zdroj: Nora a Jakub Čaprnka

Výber dlažieb, či jadrového materiálu stolárskych prvkov sa vyvinul v priebehu premeny prirodzene. Máme radi materiály v ich pôvodnej kráse, avšak pre rodinu s deťmi sme ich mäkčili. Betón MDF lazúrami, dierovaná tehla je zahladená maltou,“ opisujú materiálové priority rekonštrukcie Jana a Juraj Benko.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Tmavý a preplácaný byt musel dostať novú tvár. Ako dopadla rekonštrukcia?

Byt N1M

Autori: Jana a Juraj Benko

Lokalita: Bratislava

Plocha: 115 m2

Projekt: 2019

Realizácia: 2020

Sabína Zavarská
Foto: Nora a Jakub Čaprnka

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: betónový strop byty v Bratislave funkcionalizmus knižnica multifunkčné zariadenie otvorený priestor zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia