Kreatívna rekonštrukcia bytu s nepraktickou dispozíciou: Nika na spanie namiesto spálne

04. 05. 2021
Zdieľať

Byt v pražských Vršoviciach mal napriek veľkej podlahovej ploche veľmi nepraktickú dispozíciu. Malá priechodná kuchyňa uprostred, dve obývačky čiastočne oddelené priečkou a dve izby, ktoré mali okrem samostatných dverí ešte aj dvere medzi sebou navzájom.

Majitelia v prvom rade hľadali miesto, kam umiestniť vlastnú spálňu, pričom by zostala veľkosť dvoch detských izieb neovplyvnená. Nakoniec sa však z malej zmeny stala väčšia rekonštrukcia. 

Prečítajte si tiež
Hlavnou dominantou bytu je fascinujúci arkier. Rekonštrukciou vynikla duša priestoru

Architektky Markéta Bromová a Dominika Galandová pristúpili k problému kreatívne a už po pár sedeniach s klientmi bolo jasné, že zmeny budú o čosi väčšie, ako si domáci pôvodne predstavovali. Hľadanie správneho miesta pre spálňu po viacerých návrhoch dospelo do nového štádia, ktoré výrazne pomohlo vyriešiť rébus úpravy dispozície.

Jedáleň v byte

Kuchyňa nie je veľká, vďaka kombinácii bielej, dreva a políc s industriálnym nádychom pôsobí sviežo. Zdroj: Veronika Raffajová

Nika na spanie namiesto spálne

„Klienti po niekoľkých predložených variantoch dospeli k názoru, že oni sami nepotrebujú štandardnú spálňu. Zistili, že im v podstate stačí nika na spanie plus priestor so šatníkovou skriňou. V novej spálni si našiel miesto aj rozkladací stôl slúžiaci na šitie a plytká skriňa na látky. Pod vysokou posteľou je ďalší úložný priestor, napríklad práve na šijací stroj. Vďaka rozhodnutiu domácich o minimálnej spálni sa dispozícia zjednodušila a sprehľadnila,“ vysvetľujú autorky rekonštrukcie bytu s nezvyčajnou dispozíciou. Nika na spanie vznikla na mieste bývalej špajze a časti kuchyne.

Spacia nika

Pod vysokou posteľou je ďalší úložný priestor. Zdroj: Veronika Raffajová

Samostatná kuchyňa s otvorom do obývačky

Kuchyňa, ktorá bola kedysi umiestnená v centrálnej časti bytu dostala nové miesto v pôvodnej menšej obývačke. Je samostatná, ale veľkým otvorením prepojená s obývacou časťou, kde je aj jedálenský stôl. I keď nie je veľká, vďaka kombinácii bielej, dreva a políc s industriálnym nádychom pôsobí sviežo. Súčasťou veľkej knižnice v obývačke je aj nika na sedenie.

Prečítajte si tiež
Úplne iný byt: Dominantné oblúky a luxus aj napriek malej ploche

Detské izby zostali tam, kde sa aj nachádzali, avšak už nie sú navzájom spojené dverami, ale sú úplne samostatné. Obe sú zariadené rovnako, veľmi striedmo a čisto, jedna z nich má zelené dvere.

Chodba v byte

Chodba. Zdroj: Veronika Raffajová

Zelená a červená ako oživenie priestoru

Interiér bytu rozhodne nie je fádny – a to ani po stránke výberu materiálov, nielen farebnosti. Pre autorky zo štúdia Markéta Bromová architekti je hra s materiálovou rôznorodosťou charakteristická. Nábytok v celom interiéri je z trojakého materiálu, a teda aj troch základných farieb: bielená preglejka, ktorej je vzhľadom k pôvodnej parketovej podlahe v byte najviac, tmavá dyha (v kuchyni dubová a v detských izbách orechová) a zelený laminát (šatníková skriňa na chodbe).

Nábytok na mieru v detskej izbe

Interiér bytu rozhodne nie je fádny – a to ani po stránke výberu materiálov, nielen farebnosti. Zdroj: Veronika Raffajová

Práve táto zelená dlhá skriňa má významnú estetickú funkciu – vytvoriť farebný prechod, ktorý sa stal dominantným prvkom celého bytu po premene. Okrem toho, že priestor oživuje, zároveň zdôrazňuje ostatné použité materiály. 

Ďalším výrazným momentom je načerveno namaľovaná liatinová rúra kanalizácie. Je viditeľná aj cez zasklenie medzi kúpeľňou a toaletou. Súčasťou premeny bytu bolo zvýšenie všetkých dverí v interiéri, čo opticky viac prepojilo a presvetlilo jednotlivé časti bytu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Neobvyklá rekonštrukcia, v ktorej hrajú hlavnú úlohu oblúky a pigmentový koberec
Toaleta s červenou rúrou

Ďalším výrazným momentom je načerveno namaľovaná liatinová rúra kanalizácie. Zdroj: Veronika Raffajová

Rekonštrukcia bytu Vršovice 

Architektonický ateliér: Markéta Bromová architekti

Autori: Ing.arch. Markéta Bromová, Ing.arch. Dominika Galandová

Lokalita: Praha, ČR

Projekt: 2019

Realizácia: 2020

Podlahová plocha: 102 m2

 

Sabína Zavarská

Foto: Veronika Raffajová

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: malé priestory nábytok na mieru nika úložné priestory zariaďovanie spálne zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia