Netradičným spojením dvoch bytov si mladá rodina splnila sen o veľkom priestore

08. 04. 2020 Diskusia Zdieľať

Dvojpodlažný byt s rozlohou 171 metrov štvorcových so šiestimi izbami a dvoma kúpeľňami vznikol spojením dvoch samostatných bytových jednotiek v rámci štvorpodlažného rodinného domu.

Odvážna rekonštrukcia priniesla mladej rodine vytúžený priestor, skvelým bonusom je záhrada na prízemí, ktorú si spolu naplno užívajú.



mezonetový byt
VENTURAPICTURES

Mladí manželia Soňa a Peter tvoria energický pár. „Naše záľuby sa väčšinou točia okolo hôr a snehu, veľa lyžujeme a bicyklujeme. Radi sa obklopujeme peknými vecami – sme amatérski obdivovatelia dizajnu, aj toho interiérového. Obľubujeme farby, moderný inovatívny dizajn a nekonvenčné riešenia. Hneď prvý návrh od architekta sa nám veľmi páčil, no o istých veciach sme mali svoju vlastnú predstavu. Nebáli sme sa zájsť miestami do odvážnejších (priznávame, že možno až prekombinovaných) riešení.

Prečítajte si tiež:

Veľký byt na pešej zóne v centre Piešťan pre náročného majiteľa

Rozumieme zásade, že interiér má byť jednoduchší a následne sa dotvorí doplnkami, my však práve farby, kontrasty, asymetriu a určité rozbitie jednoliateho celku vyslovene vyhľadávame. Nášho architekta sme rýchlo presvedčili, že nám štvrtá farba na knižnici v obývačke určite prekážať nebude, že naozaj chceme ružový drez alebo ďalšiu farbu na lamelách pri výraznom schodisku,“ smejú sa manželia a dodávajú: „nakoniec sme sa pravdaže vo všetkom zhodli – Martin Donoval všetky naše predstavy zakomponoval do celkového návrhu, a to nielen flexibilne, ale najmä kreatívne.“


Zo zadnej strany kuchynského ostrova je umiestnená medená knižnica z kovolaminátu. Ten je použitý aj na prvkoch v obývacej izbe.

mezonetový byt
VENTURAPICTURES

Zo zadnej strany kuchynského ostrova je umiestnená medená knižnica z kovolaminátu. Ten je použitý aj na prvkoch v obývacej izbe.

Chceli sme jednoduchý, no hravý interiér

„Spočiatku sme si prezerali portfólio rôznych menších štúdií a najviac nás oslovila práca Martina Donovala a Františka Dorka zo štúdia Archilab. Ich interiéry sú jednoduché, čisté, a pritom nápadité, s dôrazom na detail. Realizácie iných štúdií boli tiež zaujímavé, no bolo vidno, že za výsledkom stálo množstvo značkových dizajnových kúskov.

Mnohé vyzerali ako z katalógu škandinávskeho dizajnu. Vedeli sme, že to nám náš rozpočet neumožní. Tvorba Archilab sa zhodovala s naším cítením a predstavou – túžili sme po jednoduchom civilnom priestore s dôrazom na hravé a zaujímavé detaily. Nechceli sme ďalší dokonalý interiér ako z katalógu o škandinávskom dizajne (aj napriek tomu, že ich považujeme za krásne).“



mezonetový byt
VENTURAPICTURES

„Viacero rovnocenných možností sme si overovali aj pri kuchyni. V otvorených kuchyniach musí priestor spĺňať nielen funkčné parametre, ale zároveň pôsobiť aj dizajnovo a esteticky.“ 

Martin Donoval


„Na kompozícii umývadlovej skrinky sme sa trochu vybláznili – navrhli sme ju ako zmenšeninu veľkej budovy, samozrejme, s parterom (prízemím) a vežou. Na prvom mieste bola funkčnosť, skrinky preto poskytujú dostatok úložného priestoru.“

mezonetový byt
VENTURAPICTURES

„Na kompozícii umývadlovej skrinky sme sa trochu vybláznili – navrhli sme ju ako zmenšeninu veľkej budovy, samozrejme, s parterom (prízemím) a vežou. Na prvom mieste bola funkčnosť, skrinky preto poskytujú dostatok úložného priestoru.“

dobrá rada

V otvorenom priestore by obývačka a kuchyňa mali pôsobiť ako jedna miestnosť – pomôžu rovnaké farby, materiály a opakujúce sa akcenty.

Veľká výzva

„Prepojenie dvoch bytov do jedného priestoru nie je práve najjednoduchší spôsob rekonštrukcie. V tomto prípade boli byty nad sebou, no zároveň jeden nekopíroval pôdorys toho druhého. A tak jediná možnosť, ako obe podlažia dispozične prepojiť, bola v mieste stretu oboch podlaží. Najväčšou výzvou bolo práve atypické oceľové kruhové schodisko v strede oboch bytov. Išlo o najväčší prvok v interiéri, z oboch podlaží ho môžete vnímať z celej dĺžky priestoru. Našou snahou bolo urobiť ho skutočne jedinečným, čo sa nám nakoniec i podarilo,“ vysvetľuje Martin Donoval.

Hlavný denný priestor tvorí kombinácia neutrálnych (bielych a sivých, sivohnedých) odtieňov nábytku doplnená ďalšími farbami, napríklad staroružovou (na koberci), zlatou (tapeta na stene) alebo kaki (na nízkej knižnici).

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

„Väčšinou sa pri farbách držíme zásady, že menej je viac, ale v tomto prípade nás klienti vyslovene požiadali o hravejší prístup k ladeniu materiálov a farieb. A výsledok sa podaril na výbornú. Veľa drobných prvkov si Soňa a Peter plánovali doladiť sami, na základe vlastného pocitu a vkusu. My sme sa preto snažili navrhnúť celý koncept interiéru a najmä vstavané interiérové prvky tak, aby sme im to umožnili a výsledok zároveň zostal stále harmonický.“


Pôvodne plánovaný šatník nahradila detská herňa. Rodičia sa nakoniec predsa len rozhodli ponechať deťom radšej viac miesta na hranie a objavovanie.

mezonetový byt
VENTURAPICTURES

Pôvodne plánovaný šatník nahradila detská herňa. Rodičia sa nakoniec predsa len rozhodli ponechať deťom radšej viac miesta na hranie a objavovanie.

„Aj keď sme kvôli rozpočtu museli robiť niektoré kompromisy, vo výsledku sme so všetkým spokojní. Jednoduchý, vzdušný a hravý priestor absolútne spĺňa naše predstavy o pohodovom bývaní.“

MAJITELIA

Soňa, ktorá pracuje v oblasti organizovania rôznych podujatí, Peter, pracujúci v oblasti zákazníckeho servisu, a ich dve deti Etelka (7) a Robin (3)

NEHNUTEĽNOSŤ

6-izbový mezonetový byt v 4-podlažnom bytovom dome v Bratislave

ROZLOHA

171 m2

Autori projektu

Ing. arch. Martin Donoval, Ing. arch. František Dorko

www.archilab.sk

Text: Katarína Paukeje 
Foto: VENTURAPICTURES
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia