Priestor bytu pri Dunaji oddeľuje len nábytok, všetky zbytočné priečky zbúrali

19. 01. 2021
Zdieľať

Neveľký byt vo Viedni si vyžadoval premenu. Priečky ho zbytočne oberali o prirodzené svetlo a vzdušnosť, v konečnom dôsledku aj o priestor. Premena umožnila bytu konečne sa nadýchnuť.

Začiatok bol podobný, ako v prípade mnohých moderných rekonštrukcií – bolo potrebné priestor zbaviť všetkých zbytočných priečok a dispozíciu otvoriť. Byt sa zmenil na nepoznanie, zostali prakticky len nosné a obvodové priečky. Vstúpilo doň svetlo i vzduch.

Obývačka a kuchyňa s dlhou skriňou

Dlhá vstavaná skriňa z brezovej preglejky celý interiér spája a zjednocuje. Zdroj: Jarolim.sk

„Do pôvodnej dispozičnej schémy sme vložili nový, prehľadný priestorový koncept s dôrazom na funkčnú a praktickú stránku návrhu.

Kuchyňa pred a po rekonštrukcii

Kuchyňa pred a po rekonštrukcii. Zdroj: Jarolim.sk

Vstupný priestor v tmavej farbe slúži ako kontrast k presvetlenému interiéru, do ktorého sa následne dostaneme. Od vstupného priestoru vidíme po najdlhšej osi bytu až do pracovne. Do tejto miestnosti sme zámerne zvolili výraznú ultramarínovú modrú farbu,“ vysvetľuje architekt Peter Fritsch. Kuchyňa je po novom otvorená do obývačky.

Prečítajte si tiež
Vzdušný a multifunkčný byt v štýle Art deco

Zjednocujúci prvok – 13,5 metrová vstavaná skriňa z preglejky

Celý interiér je zariadený na mieru novej dispozície. Špeciálnym prvkom je 13,5 metrov dlhá vstavaná skriňa z brezovej preglejky, ktorá celý interiér spája a zjednocuje. Začína v zádverí a končí otvorenou knižnicou v pracovni, ktorá môže slúžiť aj ako hosťovská izba.

Obývačka spojená s kuchyňou

Dlhá vstavaná skriňa z brezovej preglejky celý interiér spája a zjednocuje. Zdroj: Jarolim.sk

Hoci je táto skriňa celistvá, má mnoho funkcií – podľa toho, v ktorej časti bytu sa nachádza. V zádverí je šatníkom, v kuchyni špajzou, v pracovni knižnicou. Dokonca sa v nej nachádza aj vstup do sauny.

„Varenie a komunikovanie v otvorenom priestore je divadlo, ktoré sa stáva srdcom bytu.“

vstup do sauny v skrini z preglejky

Skriňa funguje aj ako vstup do sauny.  Zdroj: Jarolim.sk

Minimalizovaná spálňa, väčšia kúpeľňa

Keďže priečky v byte nenájdete, priestor definuje priamo nábytok a použité materiály. Jedine spálňa zostala oddelená, ale jej plocha bola minimalizovaná vzhľadom na neveľkú plochu bytu. Vstupuje sa do nej cez priechodný šatník.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Stena za posteľou má zaujímavý obklad

Stena za posteľou má zaujímavý obklad. Zdroj: Jarolim.sk

Nová kúpeľňa má zase oproti starej viac priestoru a vďaka výraznému geometrickému čiernobielemu obkladu získala súčasný charakter.

Keď to zhrnieme, rekonštrukciou bola denná časť do maximálnej možnej miery otvorená a naopak, nočná časť minimalizovaná. Stretávanie sa s rodinou a priateľmi dostáva nové dimenzie a komfort. Aj pri otvorenej dispozícii vzniklo miesto na koncentrovanú prácu, útulné čítanie knihy, alebo hranie šachu vo dvojici. Pracovňu možno od ostatného priestoru oddeliť závesom.

Prečítajte si tiež
Otvorený a zábavný pánsky loft v industriálnom štýle

Prirodzená krása materiálov a interiérový balkón

Vďaka farebne neutrálnemu pozadiu v byte vynikajú špecifiká použitých materiálov – kresba brezovej preglejky a dubovej podlahy. Celkovú atmosféru dotvára hra so štruktúrou a textúrou materiálov. Osviežujúco pôsobí žltá farba vnútorných políc kuchynského ostrovčeka a žltá kabeláž k svietidlám.

Umývadlo s veľkou zrkadlovou stenou

Výrazný geometrický čiernobiely obklad dodal kúpeľni moderný vzhľad. Zdroj: Jarolim.sk

Ďalším detailom, ktorý nás zaujal, je interiérový balkón. Vzhľadom na to, že byt nedisponuje balkónom, sa autori premeny snažili vytvoriť prepojenie interiéru s exteriérom inou formou. Navrhli pod oknami stolársky prvok, ktorý v sebe ukrýva niekoľko funkcií. Slúži na sedenie, ležanie, čítanie či pozorovanie vonkajšieho prostredia.

interiérový balkón pri kuchyni

Pod oknami je stolársky prvok, ktorý slúži na sedenie, ležanie, čítanie či pozorovanie vonkajšieho prostredia. Zdroj: Jarolim.sk

Byt na Dunaji

Architektonické štúdio: Createspace.sk
Autori: Ing. arch. Peter Fritsch, DI. Silvia Mládenková
Lokalita: Viedeň, Rakúsko
Realizácia: 2018 až 2019
Plocha: 69

Sabína Zavarská
Foto: Jarolim.sk

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty moderné bývanie otvorený priestor rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia