Vlastníci bytov v spoločnej budove im neschválili úpravy bytu. Ako z toho vykľučkovali?

03. 12. 2020
Zdieľať

Pri rozlohe len 60,5 metra štvorcového ponúka byt na najvyššom poschodí budovy z roku 1959 množstvo inšpirácie.

Architekti z ateliéru AMOO zmenili priestor úplne od základu. Aktuálne riešenie je svieže a nečakané. Prekvapuje kombináciami pastelových farieb, ale predovšetkým atypickými tvarmi.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia bytu v centre Bratislavy odhalila tehly zo zbombardovanej Apolky

I pri tejto rekonštrukcii bolo potrebné poprehadzovať a usporiadať miestnosti, aby boli čo najviac funkčne využiteľné. Na neveľkom priestore je to náročná úloha. Autori premeny spoločenské priestory bytu uložili k juhozápadnej fasáde, súkromné miestnosti smerujú k juhovýchodnej fasáde. Uprostred dispozície je jadro s výťahom a vstupným schodiskom. Vďaka otvoreným priestorom, atypickej geometrii a nezvyčajnej hre s farbami pôsobí byt s rozlohou 60,46 m² veľkolepo.

zrekonštruovaný byt s pilastrom v Barcelone

Zdroj: José Hevia

Preč s priečkami, ale v rámci pravidiel

Projekt architektov zo španielskeho ateliéru AMOO už od začiatku rátal s absolútnou premenou, v porovnaní s pôvodným stavom. Všetky nenosné priečky zbúrali, ale niektoré zmeny neboli spoločenstvom vlastníkov bytov v objekte schválené. I tak sa autorom podarilo splniť predstavu klienta. Ten si želal veľkú súkromnú izbu s otvorenou kúpeľňou a šatňou a spoločenský priestor, v ktorom by mohol vítať hostí, ale aj pracovať.

zrekonštruovaný byt s pilastrom v Barcelone

Zdroj: José Hevia

Znížený strop, multifunkčný nábytok na mieru

Strecha nad bytom je sklonená, a preto sa aj v interiéri nachádzajú miesta, kde má výška stropu len 1,65 m. Do týchto častí architekti umiestnili oddychovú zónu s knižnicou a pohovkami, ktorá slúži aj ako hosťovská spálňa.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia bytu v Starom meste: Čo dokáže malá dispozičná úprava a pár dobrých nápadov

V celom byte je nábytok na mieru, ktorý sa výborne prispôsobuje atypickým tvarom návrhu. Všetko vybavenie bytu je maximálne funkčné: pohovky, ktoré sú posteľami, sa zmenia na stoly; postele, ktoré sú skriňami, sa premenia na vane. Celý interiér je absolútne plynulý – okrem povinných vstupných dverí má iba jedny posuvné dvere kúpeľne.

zrekonštruovaný byt s pilastrom v Barcelone

Zdroj: José Hevia

Nefunkčné okná zrušili

Juhovýchodná fasáda rekonštruovaného bytu na stavbe z 50. rokov je najdlhšia. Autori premeny ju opláštili zvnútra špeciálnym systémom políc, ktorý skvalitňuje izoláciu fasády. V tejto časti zrušili všetky okná, čím dosiahli homogenizáciu steny. Pôvodné okná nemali žiaden špeciálny význam. Funkciu odstránených malých okien plne nahrádzajú dvoje veľké dvojkrídlové dvere v hlavnej dennej miestnosti.

zrekonštruovaný byt s pilastrom v Barcelone

Zdroj: José Hevia

Pilaster z ružového mramoru

Pôvodné riešenie bytu symbolizuje posledný detail, ktorý zostal zvýraznený: pilaster z ružového mramoru, ktorý ukončuje hlavnú nosnú stenu. Tento najdôležitejší stĺp celej stavby nesmel byť zbúraný, a tak architekti zdôraznili jeho význam špeciálne – ružovým mramorom.

zrekonštruovaný byt s pilastrom v Barcelone

Zdroj: José Hevia

Šikminy fungujú v malých priestoroch lepšie ako pravouhlé tvary

Ešte viac ako mramorový pilaster nás zaujali šikmé tvary. Autori rekonštrukcie ukázali, že keď upustíme od pravouhlosti vyťažíme z priestoru omnoho viac a budeme sa v ňom aj lepšie cítiť.

Prečítajte si tiež
Dokonale premyslený jednoizbový byt v Trnave
zrekonštruovaný byt s pilastrom v Barcelone

Zdroj: José Hevia

Providencia House

architektonický ateliér: AMOO

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

autori: Aureli Mora + Omar Ornaque

spolupráca: Inès Martinel, Ainhoa ​​Mur

lokalita: Providència, Barcelona, Španielsko

plocha: 60,46 m²

projekt: 2018/2019

realizácia: 2019/2020

rozpočet: 84 647,00 €

Sabína Zavarská

Foto: José Hevia

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty interiérové priečky rekonštrukcia bytu zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia