Ako sa snúbi škandinávsky štýl s anglickou klasikou? Tento rodinný dom vám odpovie

21. 01. 2020
Zdieľať

Jedinečný rodinný dom nielen svojou rozlohou a prostredím, v ktorom sa nachádza, ale predovšetkým architektúrou.

Zelené prostredie chránenej prírodnej rezervácie a výhľad na golfové ihrisko bolo presne tým, čo si dánsko-anglická rodina predstavovala ako pozemok na bývanie. Sivohnedá stavba kombinuje škandinávsku jednoduchosť s anglickou architektúrou. Z nej vyplynuli fasády z tmavých sivohnedých tehál. 


schody na terasu

schody na terasu
FORCE4 Architects

V kúte pozemku

Napriek tomu, že rodinný dom poskytuje plochu až 375 m2, nepôsobí na pozemku dominantne. Architekti ho umiestnili do jedného kúta, aby čo najväčšia časť cenného pozemku zostala nedotknutá. Takto záhrada poskytuje dostatok priestoru i súkromia na vonkajšie aktivity domácich a čo najlepší výhľad na golfové ihrisko. Presklené časti stavby sú orientované tak, aby vtiahli do interiéru dostatok svetla a tepla.

Prečítajte si tiež:

Bývanie vo vidieckom štýle: Vytvorte si doma neopakovateľnú atmosféru


Sivohnedá stavba rodinného domu

Sivohnedá stavba rodinného domu
FORCE4 Architects

Otvorené prízemie, päť spální a strešná terasa

Obytné miestnosti sú uložené z troch strán okolo veľkej drevenej terasy. Prízemie je riešené ako otvorené. Zahŕňa kuchyňu, jedálenský kút a spoločenskú miestnosť – všetko skombinované do jedného veľkého priestoru. 

Dom má tri podlažia a celkovo až päť spální. V pivnici sa nachádza herňa, sklad, práčovňa, technická miestnosť a sklad vína. Pôsobivým originálnym riešením je strešná terasa, na ktorú môžete vystúpiť po schodoch zvonku, ale tiež z interiéru. 


pohľad na drevenu terasu z domu

pohľad na drevenu terasu z domu
FORCE4 Architects

Anglický íl a efekt monolitu

Harmonickú domácku atmosféru dotvára bohaté použitie dreva a teplých materiálov. Veľké okná umiestnené v každej miestnosti aspoň z dvoch strán, maximalizujú prirodzené svetlo a vytvárajú príjemnú priateľskú atmosféru. Fasády sú z anglického ílu s rôznymi detailmi. 

Tip: Všetky sedačky na jednom mieste

Z rovnakej hliny je vyrobená aj strecha, aby vytvorila monolitický efekt stavby. Vchod ozvláštňuje drevené obloženie a zaoblený roh – miesto, kde sa tieto dva materiály stretávajú. Za povšimnutie stoja tri strechy, každá sedlová a masívny komín domu. 


jedálenský kút a spoločenská miestnosť

jedálenský kút a spoločenská miestnosť
FORCE4 Architects

Rodinný dom Lauesen House

Architektonické štúdio: FORCE4 Architects
Lokalita: Kodaň, Dánsko 
Realizácia: 2019
Plocha: 375 m2

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: FORCE4 Architects

Kategória: Návšteva
Tagy: anglický vidiek rodinné domy škandinávsky štýl terasy
Zdieľať článok

Diskusia