Byt, v ktorom sa stretli neštandardné riešenia s povahou majiteľa

Byt, v ktorom sa stretli neštandardné riešenia s povahou majiteľa

15. 04. 2014
Zdieľať

Ležérna elegancia penthousu vo Viedni vytvorená svižne nápaditou, čisto pánskou zostavou.

Určite ju poznáte. Zvláštnu atmosféru hotelových izieb. Vždy prekvapujúcu, originálnu, prekračujúcu stereotypné vnímanie obytného interiéru. Nie je v povahe každého stotožniť sa s takýmto priestorom, pochopiť ho a prijať za svoj. No vo vzácnych prípadoch, keď sa pretne charakter miesta, povaha majiteľa a vkus architekta, ktoré si vyžadujú neštandardné riešenia, je bývanie s podobnou atmosférou želaným výsledkom. 


Prostredníctvom pultu sa kuchyňa otvára do centrálneho priestoru, vďaka čomu nepôsobí napriek obmedzenej ploche stiesnene.

Prostredníctvom pultu sa kuchyňa otvára do centrálneho priestoru, vďaka čomu nepôsobí napriek obmedzenej ploche stiesnene.
Pavel Meluš

Kozub je príjemným benefitom pôvodnej výbavy bytu, miestnosť tak aj napriek značnej otvorenosti pôsobí teplo a útulne.

Podobne ako nás, aj investora baví celý proces tvorby. Nezaujímajú ho značkové solitéry, ale to, aký je materiál na dotyk, ako pôsobí drevo pri západe slnka a aká bude v byte atmosféra. Skrátka všetko to, čo podľa nás robí dobrý interiér dobrým.


„Grafiky v byte sú reprodukciami ruských propagandistických posterov z druhej polovice 20. storočia. Vyberali sme ich spolu s klientom a výborne sme sa na tejto jemnej provokácii bavili,“ spomína architekt.

„Grafiky v byte sú reprodukciami ruských propagandistických posterov z druhej polovice 20. storočia. Vyberali sme ich spolu s klientom a výborne sme sa na tejto jemnej provokácii bavili,“ spomína architekt.
Pavel Meluš

Apartmánový byt je súčasťou komplexu objektov na úpätí vrchu Nussberg, na západnej strane Viedne. Pôvodný pamiatkovo chránený hotelový komplex Clima Villas, postavený v rokoch 1963 až 1965 architektom Ernstom Hiesmayerom, bol v nedávnom období revitalizovaný na nadštandardné apartmánové byty. Pod taktovkou skúseného architekta H. P. Petriho tak vznikli interiéry, ktoré v sebe skĺbili niekoľko parametrov. Príťažlivú lokalitu s výhľadmi na mesto, špecifiká pozostatkov hotelových priestorov a svahovitý terén, ktorý sa odrazil v dispozíciách. Tieto komplikované prírodné danosti v tomto prípade však nie sú negatívom, práve naopak, priam nútia vyťažiť čo najviac z výhľadov na rozľahlú vinársku oblasť. Každý byt je originálom ponúkajúcim nájomcom základný koncept, ale ponechávajúcim priestor na vlastnú realizáciu a prispôsobenie si miestností vlastným požiadavkám, vkusu a cíteniu.


Veľkorysá plocha obývacej izby s kuchyňou má štatút spoločenského priestoru. Jeho otvorenosť a prepojenosť s exteriérom je veľmi dôsledná. A to nielen vizuálne, ale aj funkčne prostredníctvom zasklených stien a točitého oceľového schodiska vedúceho z menšej terasy na priestrannú strešnú vyhliadku.

Veľkorysá plocha obývacej izby s kuchyňou má štatút spoločenského priestoru. Jeho otvorenosť a prepojenosť s exteriérom je veľmi dôsledná. A to nielen vizuálne, ale aj funkčne prostredníctvom zasklených stien a točitého oceľového schodiska vedúceho z menšej terasy na priestrannú strešnú vyhliadku.
Pavel Meluš

Dôsledný výber prevažne prírodných materiálov, ktoré nie sú zvolené samoúčelne podľa výzoru, dáva priestoru príjemne pohodlnú atmosféru. Vďaka tomu je byt plnohodnotným domovom aj keď je obývaný len prechodne.

Najcharakteristickejším prvkom interiéru je drevený obklad opakujúci sa na viacerých miestach. 80-ročné smrekové dosky, ktoré pochádzajú zo Slovenska, si vďaka odbornej práci stolárov zachovali ten pravý podiel vžitej patiny.


Drevený obklad prepláva z interiéru aj do exteriéru, kde príjemne narúša pôsobenie chladného kovového mobiliára od značky Dedon.

Drevený obklad prepláva z interiéru aj do exteriéru, kde príjemne narúša pôsobenie chladného kovového mobiliára od značky Dedon.
Pavel Meluš

 

Tento typ veľkorysého a otvoreného bytu by nesprávne zariadený pôsobil neútulne a gýčovito. Preto sme ho museli posunúť ‚o level nižšie‘ a premeniť ho na prijemné miesto určené na relax a oddych. Nielen na parádu.


Detská izba je najodviazanejšou miestnosťou v byte. Architekti vkusne skombinovali pestrofarebné koberce, ručne kreslenú nástennú ilustráciu v jemných tónoch s masívnou drevenou stoličkou a ľanovým závesom.

Detská izba je najodviazanejšou miestnosťou v byte. Architekti vkusne skombinovali pestrofarebné koberce, ručne kreslenú nástennú ilustráciu v jemných tónoch s masívnou drevenou stoličkou a ľanovým závesom.
Pavel Meluš


Spálne nachádzajúce sa vo vyššej úrovni, bližšie k vstupu, sú zariadené v štýle svojho obyvateľa. Jednoduché čalúnenie v monochromatických tónoch príjemne ladí so závesmi a jemne kontrastuje s farebným kobercom Nanimarquina, vďaka čomu sa priestor stal svižnejším.

Hmota šatníkovej skrine je potlačená nenápadnou bielou farebnosťou. Navyše je opticky vyvážená výraznou štruktúrou tmavého dreveného obkladu na protiľahlej stene.
Pavel Meluš


Spálne nachádzajúce sa vo vyššej úrovni, bližšie k vstupu, sú zariadené v štýle svojho obyvateľa. Jednoduché čalúnenie v monochromatických tónoch príjemne ladí so závesmi a jemne kontrastuje s farebným kobercom Nanimarquina, vďaka čomu sa priestor stal svižnejším.

Hmota šatníkovej skrine je potlačená nenápadnou bielou farebnosťou. Navyše je opticky vyvážená výraznou štruktúrou tmavého dreveného obkladu na protiľahlej stene.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Dispozícia bytu pozostáva z dvoch vzájomne posunutých hmôt – pôdorysne aj výškovo o pol podlažia. Vstupom z odvrátenej strany svahu sa dostaneme do zvláštneho priestoru haly, ktorá prepláva nočnou časťou bytu a popri zasklenej stene s výhľadom na otvorenú krajinu nás uvedie do veľkorysého priestoru obývacej izby s jedálňou a kuchyňou. Interiér je tak jedným, komunikačne prepojeným celkom bez bariér. Takto riešený byt investorovi, ktorým je vyťažený, aktívne žijúci človek, učaroval. Pre seba a syna hľadal útočisko, kde si môžu oddýchnuť od hektickosti spojenej s častým cestovaním, a zároveň spoločenský priestor, čo vystihuje ich energickú povahu. Na to, aby plne zodpovedal ich predstavám, bolo však potrebné interiér posunúť niekam ďalej. Spolu s architektmi, s ktorými sa poznajú už roky a odhady vkusu už majú dávno za sebou, bola tvorba a zariaďovanie skôr priateľským posedením. Architekt Andrej Ferenčík sa vyjadruje o ich stretnutiach ako o veľmi inšpirujúcich. „Je to connaisseur, pracovať pre neho je radosť a sen každého architekta. Máme podobné cítenie a povedal by som, že v procese tvorenia máme za cieľ to isté.“


Stojanové svietidlo Fork od značky Diesel zaujalo v spálni exponovanú pozíciu solitéra. Jeho dizajn je inšpirovaný kempovým stanom zvnútra osvetleným baterkou. Vynikne pri rozsvietení, keď tienidlo odhalí štruktúru plátna.

Stojanové svietidlo Fork od značky Diesel zaujalo v spálni exponovanú pozíciu solitéra. Jeho dizajn je inšpirovaný kempovým stanom zvnútra osvetleným baterkou. Vynikne pri rozsvietení, keď tienidlo odhalí štruktúru plátna.
Pavel Meluš


Zaujímavé riešenie šatníka v detskej izbe vzniklo na jednej strane pre limitujúcu dispozíciu a na strane druhej vďaka kreativite architektov. Úložné priestory sú síce prístupné len z postele, to však pri prechodnom bývaní dieťaťa nie je žiadnou prekážkou.

Zaujímavé riešenie šatníka v detskej izbe vzniklo na jednej strane pre limitujúcu dispozíciu a na strane druhej vďaka kreativite architektov. Úložné priestory sú síce prístupné len z postele, to však pri prechodnom bývaní dieťaťa nie je žiadnou prekážkou.
Pavel Meluš

Jednoduché ploché valcové hmoty stropných svietidiel poskytujú príjemné difúzne osvetlenie miestností, a zároveň nenarúšajú kompozíciu priestorov. Vďaka tomu vyniknú ostatné dizajnové kúsky a výraznejší nábytok.

Konzola stolovej dosky lemujúca spodnú hranu okna je jedným z náročnejších technických detailov. Uchytávacie kovové prvky sú bezpečne ukryté v kubuse stola.


Pôdorys, navrhovaný stav
1 zádverie
2 hala
3 komora
4 spálňa
5 izba
6 kúpeľňa
7 WC
8 obývacia izba s jedálňou
9 kuchyňa
10 terasa

Pôdorys, navrhovaný stav
1 zádverie
2 hala
3 komora
4 spálňa
5 izba
6 kúpeľňa
7 WC
8 obývacia izba s jedálňou
9 kuchyňa
10 terasa
Ateliér BEEF architekti

Penthouse Nussberg

Nussberggasse 2, Viedeň
Projekt: 12/ 2011 – 02/2012
Realizácia: 02/2012 – 06/2012
Úžitková plocha: 
148,5 m2 + 76,2 m2 (terasy)

Návrh a realizácia interiéru: 

Ateliér BEEF architekti
Radoslav Buzinkay, Andrej Ferenčík, Jakub Viskupič 
www.beef.sk

Kategória: Návšteva
Tagy: apartmán byt elegancia viedeň
Zdieľať článok

Diskusia