Zdroj: Radek Úlehla

Majiteľa zvláštneho bývania prezrádzajú sklenené priečky. Ako vyzerá byt, ktorý nemá dvere?

10. 12. 2023
Zdieľať

Trojizbový panelákový byt sklárskeho výtvarníka Vladimíra Bachoríka na jednom z pražských sídlisk podáva dôkaz o experimentálnom preverení jeho priestorového potenciálu. V byte vznikla nová dielňa a úplne zmizli dvere. Architektom z ateliéru NEUHÄUSL HUNAL sa podaril precedens - hybridná typológia, ktorá nemá v našich končinách obdobu.

Majiteľ nehnuteľnosti mal dovtedy s tvorbou v domácom prostredí už niekoľkoročné skúsenosti. Pracoval však v podmienkach, ktoré mu umožňovala klasická dispozícia bytu s rozlohou 71 metrov štvorcových. Nádej na zlepšenie mal priniesť projekt rekonštrukcie.

Pôvodná dispozícia stratila význam

„Neobvyklé zadanie má cenný potenciál generovať neobvyklé riešenia, čo sme sa rozhodli využiť na experiment: aké sú maximálne možnosti klasického panelákového bytu? Ako ďaleko sa dá zájsť?,” spomínajú na svoju prvú reakciu architekti, ktorí zaujali k netradičnej zákazke nanajvýš otvorený a pozitívny postoj v medziach zákona.

Prečítajte si tiež
Zrkadlový ostrovček, atypový nábytok a netradičný tvar spálne. Toto rozhodne nie je tuctový byt!

Typizovaný obdĺžnikový pôdorys, presvetlený z dvoch strán, pôvodne delila na dennú a nočnú zónu dlhá chodba, ukončená šatníkom. Vľavo boli dve izby, z toho jedna spálňa. Vpravo pri vchode bolo umiestnené samostatné WC, kúpeľňa s vaňou a najväčšia z miestností – priechodná obývacia izba s loggiou. Najmenšia rozloha patrila kuchyni s výklenkom.

Copilitové priečky v najväčšej miestnosti bytu.

Architekti priestor maximálne otvorili, miesta s rozličnými funkciami od seba oddeľujú copilitové priečky. Zdroj: Radek Úlehla

Rovnocenne tvoriť a nekonvenčne žiť

Interiér bytu však potreboval nasledovať novú funkciu a dizajnové riešenie podobné ateliéru. Architekti jeho zovretý priestor maximálne otvorili. Smerodajnou sa stala železobetónová nosná stena s dvoma otvormi, z ktorej vytvorili podľa ich vlastných slov nositeľku identity miesta. Okrem vstupných dverí iné v byte už neexistujú.

Prečítajte si tiež
Rodinný dom v radovej zástavbe vás upúta netypickým vzhľadom. Vnútri objavíte dokonalé moderné bývanie

Hranice jednotlivých zón určujú tri oblúkové polopriečky v tvare “hokejky” rôznej veľkosti z priesvitných sklenených tvárnic, ktorých materiál (copilit) a charakter odkazujú na celoživotné zameranie klienta. Ideálne prepúšťajú svetlo, čím sa byt stal svetlým, vzdušným a získal svoj charakterový prvok. Vymedzujú šatňu, sklad a dielňu, ktorá súbežne slúži ako kuchyňa.

Pohľad do kuchyne s antikorovou linkou a kútom, slúžiacim ako dielňa.

Kuchyňa v byte evokuje tie v profesionálne reštauráciách. Zdroj: Radek Úlehla

Odvážne priehľadné steny kúpeľne

Okrem statiky sa muselo pri návrhu zohľadniť fixné napojenie vody a kanalizácie. Kúpeľňa prepojená s WC zostala na originálnom mieste v radikálne odlišnom vzhľade. Definuje ju kúpeľňový oblúk so sprchovacím kútom, umývadlom a WC na decentnej platforme. Ani intímny priestor sa nevyhol použitiu copilitu.

Prečítajte si tiež
Neuveríte, čo majú v obývačke! Pre nekonvenčný pár bol vlastný byt priestorom na experimenty

Zvyšný priestor je modulovaný voľne, umožňuje plynulý pohyb a dá sa rôzne interpretovať alebo zariadiť. Spací kút zostal na mieste bývalej spálne. Architekti očistili nosnú stenu na jej materiálovú podstatu, na betón. Sivá patina zapadá do vizuálneho riešenia interiéru s neutrálnymi odtieňmi a zariadením z antikorovej ocele. Ostatné steny a strop sú biele, hladká podlaha jednotne sivá.

Pohľad zo spálne s posteľou a policami na zárubňu bez dverí.

Ani spálňa sa nevyhla copilitovým priečkam a odstráneniu dvier. Zdroj: Radek Úlehla

Kuchyňa, kde sa varí primárne umenie

Kuchynská linka preložená z kolmej steny na pozdĺžnu získala viac pracovnej plochy. Je formulovaná jazykom profesionálnej kuchyne. Na umelcovej adrese sa v nej viac tvorí ako varí. Dolná časť zaujme úsporným a praktickým dizajnom s ľahkou údržbou. Drez v nadštandardnej veľkosti v bežných domácnostiach nenájde nikdy potrebné využitie.

Prečítajte si tiež
Šperkárka našla ideálne miesto pre svoju tvorbu v nenápadnej chate na lesnej čistinke. Užíva si tam božský pokoj

Špinavobiela mozaika na plochu celej steny zjemňuje prísny výraz miesta. Rovnaký obklad získala aj kúpeľňa. Zariadenie interiéru tvoria prevažne modifikovateľné závesné policové systémy a kocky s univerzálnym využitím, napríklad v role podstavca pre sklenené artefakty.

„Charaktery jednotlivých priestorov podčiarkuje typ použitých svietidiel: prísne linky či rozvolnené bodovky,” vysvetľujú architekti neprehliadnuteľné detaily. Byt vo výsledku pôsobí prirodzene a oplýva striedmou krásou.

Experimentálny byt bez dverí

Architekti: Neuhäusl Hunal (David Neuhäusl, Matěj Hunal, Pavla Daniels, Alžběta Nováková)
Lokalita: Praha 14, Česká republika
Projekt: 2021
Realizácia: 2023
Úžitková plocha: 71 m2

Text: Katarína Mácová
Foto: Radek Úlehla

Kategória: Návšteva
Tagy: interiérové priečky rekonštrukcia bytu rekonštrukcia interiéru
Zdieľať článok
Prečo ešte nezarodili 10-ročné kivi? Ovocinár vysvetľuje možné príčinyZáhrada

Prečo ešte nezarodili 10-ročné kivi? Ovocinár vysvetľuje možné príčiny

Mesto má pripomienky k zámeru spaľovne v areáli Slovnaftu. Projekt modernizácie ZEVO vo Vlčom Hrdle je podľa neho ďalejASB.sk

Mesto má pripomienky k zámeru spaľovne v areáli Slovnaftu. Projekt modernizácie ZEVO vo Vlčom Hrdle je podľa neho ďalej

Ako dopestovať chutné rajčiny? Správny postup je jednoduchý, ale vyhnite sa týmto chybám!Urob si sám

Ako dopestovať chutné rajčiny? Správny postup je jednoduchý, ale vyhnite sa týmto chybám!

Neviditeľná vila na farme: Sčasti pod zemou a so zelenou strechouASB.sk

Neviditeľná vila na farme: Sčasti pod zemou a so zelenou strechou

Diskusia