Moderná interpretácia typického vidieckeho domu prekvapuje atmosférou

09. 11. 2020
Zdieľať

„Y House“ je rodinná rezidencia v meste Samokov v Bulharsku s nádherným výhľadom na pohorie Rila. Základ stavby tvorí dvojpodlažný obdĺžnikový objem so sedlovou strechou. Dom je starostlivo umiestnený ako samostatne stojaci objekt uprostred trávnatého dvora.

Jednoduchý geometrický tvar spestrili fasádnymi prvkami: zvýraznili okná, dvere, lodžie, nemenej zaujímavé sú povrchové úpravy stien, na ktoré použili kameň a drevo.

rodinná vila v Bulharsku

Zdroj: Studio Noise

Rustikálny vidiecky dom ako inšpirácia

Rezidencia s názvom dom „Y“ čerpá inšpiráciu z miestnych rustikálnych vidieckych domov. Spodnú polovicu stavby pokrýva ťažký hrubý kameň, ktorý vytvára pevné spojenie s miestom. Kamenné múry sú vyvýšené a tvoria zábradlie pre lodžie na hornom podlaží. Toto podlažie je mierne posunuté dozadu a obložené svetlými drevenými doskami.

Prečítajte si tiež
Nízkoenergetická vidiecka vila pri Trnave poskytuje maximálny komfort bývania s minimálnou údržbou
rodinná vila v Bulharsku

Zdroj: Studio Noise

Vďaka kombinácii materiálov na fasáde prvého a druhého nadzemného podlažia vzniká dojem vrstvenia a rozčlenenia do dvoch rovín. Príjemnú (a do tohto prostredia ideálnu) kombináciu kameňa a dreva ukončuje kovová strecha s nadrozmernými odkvapmi.

Konštrukcia prvého a druhého podlažia je iná

Nielen fasádu má spodná a horná časť odlišnú, ale aj konštrukciu: prvé nadzemné podlažie má monolitickú železobetónovú konštrukciu, horná časť ľahšiu oceľovú. Tá umožňovala vytvoriť veľké konzolové odkvapy nad terasou a lodžiami.

rodinná vila v Bulharsku

Zdroj: Studio Noise

Hlavný vstup do objektu je zo západu cez vnútorné nádvorie. K schodisku na horné podlažie sa dostanete cez predsieň. Prízemiu dominuje veľký obytný priestor s dvojnásobnou výškou. Smerom na juh sa otvára do exteriéru.

Prečítajte si tiež
Dizajnérka radí, ako prerobiť kuchyňu v malom vidieckom domčeku

Vďaka posuvným preskleným plochám ponúka čarovný výhľad na pohorie Rila. Južnú fasádu zatieňuje konzolový previs, čím spríjemňuje atmosféru v interiéri, keď je priveľmi slnečno.

rodinná vila v Bulharsku

Zdroj: Studio Noise

Vonkajšie materiály umiestnili aj dovnútra

Zmazanú hranicu medzi interiérom a exteriérom zvýrazňuje použitie exteriérových materiálov aj v interiéri. Vo všetkých priestoroch nájdete drevo. Schodiskové zábradlie odráža rytmus drevených líšt na fasáde, zatiaľ čo vnútorno-vonkajší krb vnáša do hlavného obytného priestoru kamenný obklad charakteristický pre fasádu prvého nadzemného podlažia. Na prízemí sa nachádzajú ešte dve spálne a hygienické zázemie, poschodie zahŕňa galériu, hlavnú rodičovskú spálňu, detskú izbu, šatník a 2 loggie s terasou.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

rodinná vila v Bulharsku

Zdroj: Studio Noise

Súkromie chránia stromy pri plote

Vďaka jednoduchému objemu domu zostal okolo neho nerušený prírodný priestor, ktorý vytvára nádvorie a záhradu. Nádvorie pokrýva nenáročný a pekne upravený trávnik, stromy a kríky pozdĺž plotu zase poskytnú domácim potrebné súkromie. Samozrejme, pred rezidenciou nechýba ani parkovacie miesto. Vďaka prekrytiu pergolou je dostatočne tienené. Pergola slúži ako podpora pre pestovanie viniča.

Prečítajte si tiež
Moderné vidiecke bývanie v nápaditom dome na Morave
rodinná vila v Bulharsku

Zdroj: Studio Noise

Y House

Architektonický ateliér: MMXX Architects

Lokalita: Samokov, Bulharsko

Plocha: 260 m²

Realizácia: 2018

Sabína Zavarská

Foto: Studio Noise

Kategória: Návšteva
Tagy: moderné domy rodinné domy vily
Zdieľať článok

Diskusia