Na pozemku so starou záhradou vyrástol rodinný dom s lúkou na streche a vykurovaný slnkom

14. 04. 2021
Zdieľať

Stará záhrada sa môže premeniť aj na miesto, kde bude stáť nový dom. Samozrejme, záleží od toho, o akú kategóriu pozemku z hľadiska katastrálneho zákona ide. V záhrade v Černošiciach pri Prahe sa stavať dalo a aj sa stavalo.

Architekti kaa-studia doprostred nej umiestnili nenápadnú vilu pre štvorčlennú rodinu, ktorá sa otvára južnému slnku a ponúka výhľady na brdský masív. Kedysi na tejto záhrade stála stará chata. Zadanie pre architektov znelo jasne: navrhnúť dom pre štvorčlennú rodinu, kde by mal každý svoje súkromie a zároveň aj dostatok priestoru na spoločné trávenie voľného času.

Prečítajte si tiež
Veľký rodinný dom, ktorý sa nekamarátil ani s vlastnou záhradou, prešiel zásadnou rekonštrukciou
Vila v centre záhrady

Umiestnenie v centre záhrady je výsledkom úvah a meraní – architekti sa snažili stavbu umiestniť čo najvyššie kvôli vyhliadkam do okolia, ale samozrejme, s ohľadom na dostatok súkromia a staré vyrastené stromy. Zdroj: BoysPlayNice

Keďže majitelia domu sa každodenne pohybujú v umelých kancelárskych priestoroch, nečudo, že zatúžili po prírodných materiáloch a intimite. Zároveň kládli dôraz na hospodárnosť prevádzky domu a tešili sa na vonkajší krytý priestor s celoročným využitím pre rodinné sedenie a sušenie plodov a bylín.

Presklená obývačka

Zázemie rodičov je na prízemí. Zdroj: BoysPlayNice

Prirodzené vykurovanie slnkom

Z architektonického hľadiska bolo zase dôležité, aby dom jemne zapadol medzi okolité domy pôvodnej zástavby a nerušil charakter ulice. Taktiež mal komunikovať so stromami v záhrade a využiť možnosť výhľadov, ktoré sa tu ponúkali.

Samozrejmosťou bolo použitie prírodných materiálov, ekonomickosť vykurovania a všeobecne „aby dom fungoval prirodzene, bez súčasných umelých pasívnych štandardov. V návrhu sme chceli využiť maximálnu povolenú zastavateľnosť pozemku a väčšinu funkcií sústrediť na prízemie. Hlavnú hmotu domu sme maximálne natiahli medzi východnú a západnú hranicu, aby sme vytvorili čo najdlhšiu južnú fasádu. Vďaka tomu sme dosiahli prirodzené prehrievanie domu slnkom vo vykurovacej sezóne. Letné slnko je naopak prirodzene tienené zapustením presklenej fasády,“ vysvetľujú autori návrhu.

Prečítajte si tiež
Vysnívaný rodinný dom pri Oravskej priehrade
Kuchyňa s krbom

Kuchyňa s krbom. Zdroj: BoysPlayNice

Poloha uprostred záhrady nie je náhodná

Umiestnenie v centre záhrady je výsledkom úvah a meraní – architekti sa snažili stavbu umiestniť čo najvyššie kvôli vyhliadkam do okolia, ale samozrejme, s ohľadom na dostatok súkromia a staré vyrastené stromy. Týmto riešením vzniklo členenie pozemku na dve záhrady – južný slnečný ovocný sad a severný tienistý lesík.

Pozdĺžna terasa moderného domu

Pozdĺž celej južnej steny prízemia je umiestnený využiteľný priestor medzi interiérom a exteriérom – zapustené priedomie.  Zdroj: BoysPlayNice

Deti majú najkrajšie výhľady

Výsledkom premyslenej koncepcie je členenie na zázemie rodičov, ktoré je na prízemí, a zónu pre deti – tie majú samostatné poschodie s vlastnou strešnou záhradou a spoločnou halou. Z ich izieb a strešnej záhrady sú najkrajšie výhľady do okolia. Južná časť prízemia je spoločenská, severná súkromná. Pozdĺž celej južnej steny prízemia je umiestnený využiteľný priestor medzi interiérom a exteriérom – zapustené priedomie.

Drevené poschodie

Strecha nad prízemím je koncipovaná ako lúka s motýľmi. Na nej stojí ľahké drevené poschodie – miesto pre dospievajúce deti. Zdroj: BoysPlayNice

Keramické tvárnice, smrekovcové drevo, betónový strop

Hlavný objem prízemia je z keramických tvárnic (bez vonkajšieho zateplenia). Pre pocit bezpečia je zastrešený betónovým stropom. Strecha nad prízemím je koncipovaná ako lúka s motýľmi. Na nej stojí ľahké drevené poschodie – miesto pre dospievajúce deti. Súčasťou stavby je garáž, za domom sa nachádza záhradný domček so saunou, pristavený k časti pôvodnej chaty.

Prečítajte si tiež
Toto je absolútny víťaz súťaže Interiér roku: Rodinný dom s vlašským krovom
Pozdĺžna terasa moderného domu

Zdroj: BoysPlayNice

Vila v starej záhrade

Architektonický ateliér: kaa-studio

Autori: Kamila Holubcová, Antonín Holubec

Spolupráca: Tomáš Zima

Lokalita: Černošice, Praha-západ, ČR

Projektu: 2016

Realizácia: 2020

Zastavaná plocha: 190 m²

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Hrubá podlahová plocha: 260 m²

Úžitková plocha: 210 m²

Plocha pozemku: 925 m²

Náklady: 10 mil. Kč

Použité materiály:

keramické tvárnice Heluz Family 2in1 – obvodové murivo prízemia 

pohľadový betón – strop nad prízemím

smrekovcové latky – vonkajšie drevené obklady prízemia a poschodia

titánzinkový plech Rheinzink prePATINA blue grey – strecha

zelená strecha Optigreen – strešná záhrada

Sabína Zavarská

Foto: BoysPlayNice

Zdroj: linka.news

Kategória: Návšteva
Tagy: ekologické vykurovanie presklené fasády rodinné domy slnečná energia strešná záhrada vily
Zdieľať článok

Diskusia