Plnohodnotné bývanie v ruinách historickej stavby docielili vložením obytného boxu

17. 09. 2021
Zdieľať

Projekt rekonštrukcie historických stavieb alebo ich častí vždy narazí na konflikt medzi spomienkami na minulosť a potreby súčasného života. Portugalský architekt Tiago Sousa kamenné múry starého domu nezbúral, ale ani sa nesnažil z nich vytvoriť moderné bývanie.

Riešenie našiel v zaujímavej kombinácii starého a moderného. Do ruín vložil box, ktorý predstavuje plnohodnotné bývanie pre súčasných majiteľov. Netrpí ani historická stránka projektu, nie sú obmedzené ani potreby domácich. Pôvodná hrubá kamenná stavba, z ktorej zostali len ruiny, bola veľmi dôležitá v kontexte prostredia. Námestiu, na ktorom stojí, dávala pôvabný vidiecky šarm a jedinečnú atmosféru.

Prečítajte si tiež
Verili by ste, že tento dom vyrástol na základoch kamennej ruiny?

Ak by ruiny boli zbúrané, celá lokalita by prišla o svoj typický charakter. Riešením bolo ošetriť použiteľné ruiny, aby bola zachovaná ich priestorová komunikácia s prostredím a vytvorenie boxu, ktorý by bol pohodlnou modernou obytnou zónou. Tento box potom architekt vložil do pôvodných múrov.

Tehlový box vložený do ruín historického domu

Celý moderný dom je bez akéhokoľvek presahu včlenený do hraníc určených pôvodnou stavbou. Zdroj: ivo tavares studio

Vo svete medzi starým a novým

„Navrhli sme riešenie, ktoré prepája novú a pôvodnú časť stavby tak, aby vyvolalo u pozorovateľov protichodné pocity. Výsledný dom skúma rovnováhu a napätie medzi existujúcou a novo-navrhnutou formou. Jeho farba, zhmotnenie, tvar a umiestnenie vytvárajú zámerné kontrasty medzi starým a novým,“ vysvetľuje konečné riešenie Tiago Sousa.

Tehlový box vložený do ruín historického domu

Architekt do ruín vložil box, ktorý predstavuje plnohodnotné bývanie pre súčasných majiteľov. Zdroj: ivo tavares studio

Medzi kuchyňou a obývačkou

Samotný „box“ tvoria dve podlažia. Na prízemí sa nachádzajú spoločenské priestory, teda denná zóna so všetkým, čo k nej patrí, na hornom podlaží sú dve spálne a kúpeľňa. Kuchyňa, jedáleň a obývacia izba na spodnom podlaží sú usporiadané postupne za sebou zo severu na juh.

Prečítajte si tiež
Nový dom v starých múroch búra predstavy o tom, čo možno urobiť s rozpadávajúcimi stavbami

Uprostred dispozície sa nachádza centrálny úložný priestor, ktorý zároveň z jednej strany chráni kuchynský pracovný priestor a nenápadne – dreveným obložením oddeľuje kuchyňu s jedálňou od obývačky. Presne oproti tomuto vstavanému drevenému boxu stojí šperk prízemia – schody na horné podlažie.

Prízemie domu s jedálňou a točitým schodiskom

Na prízemí sa nachádzajú spoločenské priestory, teda denná zóna so všetkým, čo k nej patrí, na hornom podlaží sú dve spálne a kúpeľňa. Zdroj: ivo tavares studio

Točité schody ako umelecké dielo či 3D ornament

Špirálovité schody pôsobia ako umelecké dielo alebo ornamentálny prvok, ktorý má plynulý, krivočiary dizajn. Tento sochársky kúsok je z betónu a dreva a slúži ako druhý dôležitý predel otvoreného priestoru prízemia.

Točité betónové schodisko s dreveným obkladom

Detail schodov. Zdroj: ivo tavares studio

Spálne na hornom podlaží sú uložené symetricky

Horné poschodie zahŕňa dve spálne a jednu kúpeľňu. Jedna spálňa je na severnej strane, druhá na južnej. Obe miestnosti sú symetrické, majú rovnaké rozmery, rešpektujúc konštantnú symetriu plánu. Všetky tieto priestory: spálne, kúpeľňa a sklad sú uzavreté a nezávislé. Architekt kvôli zjednodušeniu interiéru navrhol dvere aj steny obložiť prírodným dreveným obkladom. Vďaka tomu tieto povrchu pôsobia ako celistvé, nerušivé a všetko prepájajúce pozadie. Dokonca ani rám a kľučky si v tomto obložení nevšimnete.

Drevený rebrový obklad

Architekt kvôli zjednodušeniu interiéru navrhol dvere aj steny obložiť prírodným dreveným obkladom. Zdroj: ivo tavares studio

Základom je pochopiť súvislosti a akceptovať ich

Celý moderný dom je bez akéhokoľvek presahu včlenený do hraníc určených pôvodnou stavbou. Vďaka širokému preskleniu, ktoré vzniklo použitím vodorovného betónového prvku (a ktoré zároveň riadi intenzitu slnečného žiarenia), priestor preteká von. Vonkajší zase vteká dnu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

„Na to, aby sme vedeli navrhnúť a vytvoriť kvalitný projekt, bolo dôležité porozumieť každej súvislosti, ktorá tu funguje,“ dopĺňa architekt. Novopostavený box má zvonku tehlové obloženie a rovnú strechu.

Prečítajte si tiež
Úzky dom s kamennými múrmi sa rozvíja do výšky. Nechýba ani malá predzáhradka s posedením

Projekt BOX

Architektonický ateliér: Tiago Sousa

Hlavný architekt: arq. Tiago Sousa

Lokalita: Romarigães, Paredes de Coura, Portugalsko

Celková podlahová plocha: 150 m2

Realizácia: 2021

Sabína Zavarská
Foto: ivo tavares studio

Kategória: Návšteva
Tagy: historické domy kamenná fasáda kamenné múry moderná architektúra rodinné domy schodiská tehlové domy tradičné domy
Zdieľať článok

Diskusia