Verili by ste, že tento dom vyrástol na základoch kamennej ruiny?

10. 03. 2021
Zdieľať

V prírodnom prostredí parku Garraf, neďaleko od španielskeho mesta St. Pere de Ribes, stála zrúcanina z roku 1800. Pôvodne slúžila na poľnohospodárske a kamenárske účely. Zvyšky stavby sú ako kúsok katalánskej histórie národnou pamiatkou. Stav budovy sa však postupne zhoršoval, až z nej nakoniec zostali len ruiny.

V čase, keď boli oslovení s rekonštrukciou bývalej remeselnej budovy architekti z ateliéru Andrea Solé Arquitectura, z pôvodnej národnej pamiatky ostali už len nosné steny. Ich úlohou bolo upraviť ruiny historického katalánskeho diela do pôvodného stavu. Zároveň mali zvýšiť objem budov o 30 %. To sa podarilo jednoduchými modernými prístavbami s bielou fasádou.

Pôvodná ruina domu

Pôvodná ruina. Zdroj: Adria Goula

Pozostatky pôvodnej stavby zostali priznané – kamenné múry vidíte zvonku i zvnútra. Vďaka tomuto nápadu je historická hmota ľahko rozpoznateľná, vymedzuje hlavný priestor a vchod. Rozšírenie je skromnejšie.

Prečítajte si tiež
Staršiemu kamennému domu chýbalo spojenie s pozemkom, pozrite sa na tú zmenu!
Pozostatky povôdnej stavby a prístavba

Pozostatky pôvodnej stavby zostali priznané – kamenné múry vidíte zvonku i zvnútra. Zdroj: Adria Goula

Nové časti v modernom štýle, staré historické

„K výstavbe každej časti sme pristupovali inak. Existujúce múry sme zvnútra vystužili betónom, čo umožnilo ich vrátiť do pôvodnej výšky. Nová prístavba, je naopak, postavená v modernom štýle.

Biela kuchyňa s obývačkou

Vnútorné priestory sú prepracované jednoduchými a výraznými geometrickými líniami, ktoré vytvárajú nový zážitok z interiéru. Zdroj: Adria Goula

Zmes nového a starého plní hlavný cieľ projektu, ktorým bolo vytvorenie modernej a futuristickej stavby pri zachovaní starej katalánskej infraštruktúry. Z funkčného hľadiska sa vchod presunul do starej vínnej pivnice, ktorá so svojou ohromujúcou dvojitou výškou viedla do centrálnej miestnosti domu,“ vysvetľuje architektka Andrea Solé.

Jedáleň so schodmi vedúcimi na poschodie

Vnútorné priestory sú prepracované jednoduchými a výraznými geometrickými líniami, ktoré vytvárajú nový zážitok z interiéru. Zdroj: Adria Goula

Vyvýšené jazierko chráni súkromie

Naľavo od hlavnej miestnosti sa nachádzajú spálne (dve na prízemí a jedna na hornom poschodí), každá s vlastnou kúpeľňou. Prístavba napravo zahŕňa kuchyňu a obývaciu izbu. Tieto dve miestnosti fungujú ako jeden otvorený priestor a cez veľké sklenené dvere sa otvárajú do exteriéru, majú priamy výhľad na národný park Garraf.

Prečítajte si tiež
Malá hospodárska stavba vo vinici sa po rekonštrukcii premenila na moderný kamenný dom
Obývačka s veľkým štvorcovým oknom

Z obývačky je krásny výhľad na park. Zdroj: Adria Goula

Medzi prístavbou a pozdĺžnym rybníkom vybudovaným nad úrovňou terénu sa nachádza vonkajší priestor. Vyvýšené jazierko tiež oddeľuje budovu od cesty a vytvára vizuálnu bariéru – takže okoloidúci nevidia dovnútra domu.

Jednoduché línie a solárne panely

Vnútorné priestory sú prepracované jednoduchými a výraznými geometrickými líniami, ktoré vytvárajú nový zážitok z interiéru. Celá obnova bývalej zrúcaniny a k nej priľahlému komplexu, ktorý bol rekonštruovaný už dávnejšie, bola realizovaná s maximálnym ohľadom na prostredie. Architekti dodržali kritériá udržateľnosti potrebné na zachovanie vidieckeho prostredia. Súčasťou projektu sú solárne panely i opätovné využitie odpadovej a dažďovej vody.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Pôvodná stavba s vystuženými múrmi.

Pôvodná stavba s vystuženými múrmi. Zdroj: Adria Goula

Can Tomeu House

Architektonický ateliér: Andrea Solé Arquitectura

Lokalita: St. Pere de Ribes, Španielsko

Plocha: 144 m²

Realizácia: 2017

Prečítajte si tiež
V Štiavnických vrchoch si s láskou a nadšením prerábajú starý kamenný domček

Sabína Zavarská

Foto: Adria Goula

Kategória: Návšteva
Tagy: historické domy kamenné múry moderná architektúra prístavba domu rekonštrukcia domu solárne systémy udržateľnosť
Zdieľať článok

Diskusia