Po odstránení nedostatkov v dispozícii ponúka dom veľmi príjemné bývanie

26. 07. 2020
Zdieľať

Je naozaj ťažké predstaviť si, že by vila v južnom Francúzsku v Castelnau-le-Lez mohla trpieť na nedostatok denného svetla. Napriek tomu, že bola v 90. rokoch postavená v slnečnej oblasti, jej dispozícia mala množstvo nedostatkov. Po ich odstránení však dom ponúka celkom príjemné bývanie.

Majitelia nehnuteľnosti Linda a Phillipe si na spoluprácu prizvali architektonické štúdio s graficky poňatým názvom (ma!ca), aby dosiahli celkové uzdravenie atmosféry domu. Zvolili správne.

Architekti, ktorí sa v názve štúdia inšpirovali druhom zeleného čaju matcha, známeho pre svoje povzbudzujúce účinky na myseľ i telo, dodali domu energiu prostredníctvom denného svetla. Museli sa vyrovnať s pomerne špecifickou perspektívou.

Prečítajte si tiež
Ako dostala piešťanská vila po obnove šancu na nový život

Vila bola postavená na úzkom dlhom pozemku a cez dom viedla 15 metrov dlhá chodba. Jedna zo stien, ktorá stojí na samej hranici pozemku, nemala skoro vôbec žiadne okná. Vnútro domu bolo ponorené do nekončiaceho sa prítmia čiastočne aj pre oceľovú stenu, ktorá oddeľovala dom od okolia.

Kuchyňa bola veľmi tmavá a kúpeľne mali okrem nedostatočnej funkčnosti takisto nedostatok svetla. Cieľom projektu teda bolo zlepšiť svetelnú priestupnosť domu.

terasa rodinnej vily

Ohromnou výhodou domu je najmä jeho otvorenosť. Na terasu sa dá vybehnúť z kuchyne. Linda, Phillipe a ich tri deti si môžu dosýta užiť záhradu. Zdroj: Julien Kerdraon

Vytúžený výsledok priniesla celková zmena dispozície. Dve nové kúpeľne sú spojené oknom. Centrálnym miestom sa stala kuchyňa, ktorá je teraz úzko prepojená so záhradou. Previazanie domu a záhradnej zelene podporuje aj zelená tapeta s grafickým vzorom aplikovaná po celej dĺžke steny.

podlhovastý jedálenský stôl

Priestoru dodáva vzdušnosť nielen všadeprítomná biela farba, ale i subtílne osvetlenie a minimalisticky poňaté zariadenie. Zdroj: Julien Kerdraon

Keď sa už podarilo do domu dostať čerstvý vzduch a slnko, bolo na mieste využiť bohatstvo prírody a nechať sa inšpirovať jej tvarmi, textúrou a farbami. Drevené podlahy, drevenú terasu a zasklené plochy dopĺňa v správnom pomere zelená farba.

Objavuje sa na tapetách, na ráme zasklenej steny, ktorá oddeľuje kuchyňu od dlhej chodby, ale i na nástenných dekoráciách, ktoré zase evokujú závoj vytvorený z rastlinných výhonkov. Tvary, ktoré poznáme z prírody, sa opakujú na sedačke a ostatnom nábytku na sedenie. Skupina pufov vyzerá ako kamene, no v skutočnosti sú to mäkké vankúše vyplnené polyuretánovou penou a pripravené poskytnúť majiteľom i návšteve chvíľku relaxácie.

Prečítajte si tiež
Ideálny dovolenkový dom vo Vajnoroch? Jednoduchý interiér, veľká terasa, bazén a záhrada

Nábytok si majitelia zvolili vo svetlých tónoch s prevahou bielej a jemnosti farby tiež zodpovedá aj jeho ľahká konštrukcia. Belostná je aj minimalistická kúpeľňa s veľkou, voľne stojacou vaňou. Keby chcel človek zhrnúť svoj dojem z domu niekoľkými slovami, určite by o ňom povedal, že je svieži, iskrivý a plný energie.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

nástenná dekorácia v obývacej izbe so sivou pohovkou

Zariadenie interiéru je ovplyvnené prírodnými tvarmi a farbami. Najvýraznejším prvkom obývačky je nástenná dekorácia. V celom dome sa opakuje zelená v kombinácii s bielou a prírodným drevom. Zdroj: Julien Kerdraon

Profil

MAJITELIA

Linda, Phillipe a ich tri deti.

NEHNUTEĽNOSŤ

Vila z 90. rokov minulého storočia, Castelnau-le-Lez, južné Francúzsko

NÁVRH REKONŠTRUKCIE

Architekti zo štúdia ma!ca
maca-archi.fr

Text: Martina Paulová
Foto: Julien Kerdraon
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia domu rodinné domy vily
Zdieľať článok

Diskusia