Rozsiahly bungalov situovali do strmého svahu a získali krásne výhľady

Rozsiahly bungalov situovali do strmého svahu a získali krásne výhľady

17. 12. 2013
Zdieľať

Architekt obrátil dom k úžasnému výhľadu do údolia – v každej z izieb si ho môžete užiť v teple za veľkorysým zasklením alebo si vyjsť za romantikou pri západe slnka na terasu. S výhľadom bol však spojený aj strmý svah, do ktorého sa musela stavba šikovne osadiť.

Cenou za výhľad bol v tomto prípade až sedemmetrový výškový rozdiel medzi hornou a dolnou hranicou pozemku. Domáci však túžili po rovnej záhrade s trávnikom a jazierkom. Architekt vyriešil dilemu terasou, ktorou vyrovnal časť záhrady a „zásuvkou“, ktorou využil priestor pod terasou – za vysoký oporný múr „zasunul“ garáž na staré autá, ktoré majiteľ domu zbiera. Pozemok je teda rozdelený na rovinatú záhradu a zvažujúcu sa zatrávnenú rampu, ktorá vedie ku garáži. Rovná časť pozemku je na juhozápadnej strane domu upravená ako okrasná záhrada, na severovýchode je zas praktická záhradka určená na pestovanie byliniek a sušenie bielizne. Zvyšný priestor je výbehom pre psa.


Vysoký oporný múr, ktorý bol potrebný na vytvorenie rovinatej časti záhrady v strmom kopci, časom obrastú popínavé rastliny.

Vysoký oporný múr, ktorý bol potrebný na vytvorenie rovinatej časti záhrady v strmom kopci, časom obrastú popínavé rastliny.
Dano Veselský


Z každej izby sa dá vyjsť na terasu a do záhrady, ktorá lemuje celú juhozápadnú stranu domu. Všetky okná na tejto strane sú francúzske.

Z každej izby sa cez veľké sklenené dvere dá vyjsť na juhozápadne orientovanú terasu a do záhrady.
Dano Veselský


Z každej izby sa dá vyjsť na terasu a do záhrady, ktorá lemuje celú juhozápadnú stranu domu. Všetky okná na tejto strane sú francúzske.


Klasický vzhľad domu aj kamenný obklad boli požiadavkou investorov – chceli, aby nová stavba zapadla do štvrte s už existujúcou zástavbou.

Klasický vzhľad domu aj kamenný obklad boli požiadavkou investorov – chceli, aby nová stavba zapadla do štvrte s už existujúcou zástavbou.
Dano Veselský

Časť oporného múru, ktorý bol potrebný na vyrovnanie strmého svahu, zakomponovali do záhrady vďaka skalke. Oživuje ju vodopád, ktorý prospel skalke aj jazierku na terase nad ňou – vďaka cirkulácii sa voda v jazierku prevzdušní a nezamrzne do veľkej hĺbky. (Realizácia záhrady: Plantago)

 

Obrátený k výhľadu

„Túto časť mesta dobre poznám, preto som hneď vedel, ako dom na pozemku situovať, aby sa v ňom príjemne bývalo a aby mali domáci čo najkrajší výhľad,“ hovorí architekt Marcel Dzurilla, ktorý pre mladú rodinu navrhol jednoduchú, čitateľnú, a zároveň praktickú dispozíciu. Všetky obytné miestnosti sú obrátené na juhozápad – k výhľadu do údolia – a cez veľké zasklenia sa z nich dá vyjsť na terasu a do záhrady. Zázemie a komunikácie sú umiestnené na opačnej (severovýchodnej) strane domu. Zázemie terasy (toaleta a vinárnička), ktoré mení priamu líniu pôdorysu na tvar naznačeného L, čiastočne chráni dom aj terasu od západu. „V lete sem svieti slnko až podvečer, keď už tak nepáli, čo je veľmi príjemné. Aj keď je v dome stropné chladenie, popoludňajšie prehrievanie by vedelo potrápiť,“ vysvetľuje architekt.

Najkrajšie je v dome podvečer, keď slnko zapadá a mäkkým svetlom prežiari všetky izby.


Niektoré kusy nábytku, ktoré mali v predchádzajúcom bývaní, sa manželom veľmi páčili a chceli si ich vziať aj do nového domu. Architekt Dzurilla teda pokračoval v interiéri v rovnakom duchu – časť nábytku doplnil od rovnakého výrobcu, časť sa vyrábala na mieru tak, aby bolo všetko v rovnakom štýle. Celok potom doladili starostlivo vybrané doplnky.

Niektoré kusy nábytku, ktoré mali v predchádzajúcom bývaní, sa manželom veľmi páčili a chceli si ich vziať aj do nového domu. Architekt Dzurilla teda pokračoval v interiéri v rovnakom duchu – časť nábytku doplnil od rovnakého výrobcu, časť sa vyrábala na mieru tak, aby bolo všetko v rovnakom štýle. Celok potom doladili starostlivo vybrané doplnky.
Dano Veselský

Štýlovým základom interiéru bol dubový nábytok od značky Hülsta (predáva Merito).


Vďaka drevu, prírodnej farebnosti a starostlivo vybraným doplnkom pôsobí interiér príjemným útulným dojmom, hoci sú rozmery obývačky naozaj úctyhodné.

Vďaka drevu, prírodnej farebnosti a starostlivo vybraným doplnkom pôsobí interiér príjemným útulným dojmom, hoci sú rozmery obývačky naozaj úctyhodné.
Dano Veselský

Majiteľova vášeň pre koi kapre sa odrazila aj na výbere obrazov, ktoré sú venované takmer výhradne tejto téme.


S otvoreným denným priestorom obývačky a jedálne susedí kuchyňa oddelená polpriečkou – vľavo sa popri zasklenej stene vchádza do kuchyne, vpravo vedie chodba k ďalším izbám.

S otvoreným denným priestorom obývačky a jedálne susedí kuchyňa oddelená polpriečkou – vľavo sa popri zasklenej stene vchádza do kuchyne, vpravo vedie chodba k ďalším izbám.
Dano Veselský

Z každej izby sa cez veľké sklenené dvere dá vyjsť na juhozápadne orientovanú terasu a do záhrady.

Akvárií a terárií je v dome hneď niekoľko – domáci pán je veľký nadšenec akvaristiky a teraristiky.


K skrinke pod televízor zo série Elea ll doplnil architekt elegantnú plochu z dubovej dyhy, za ktorú šikovne skryl všetky nevzhľadné, ale potrebné inštalácie.

1279611
Dano Veselský


K skrinke pod televízor zo série Elea ll doplnil architekt elegantnú plochu z dubovej dyhy, za ktorú šikovne skryl všetky nevzhľadné, ale potrebné inštalácie.

Majitelia tohto domu boli vzornými investormi – presne vedeli, čo chcú, a všetko mali premyslené do detailu.


Dlhá chodba je cenou za bungalov, v ktorom sú izby radené vedľa seba tak, aby mala každá prístup na terasu. V pláne je využiť chodbu ako galériu – domáci si už vybrali zaujímavé grafiky od slovenského výtvarníka Petra Kľúčika. „Mám tento dlhý priestor rád a jeho využitie na galériu je ideálne,“ hovorí architekt. „Príjemné je aj veľké okno na konci, ktoré sem prináša svetlo a otvára výhľad na provensálsky kútik v záhrade.“

Dlhá chodba je cenou za bungalov, v ktorom sú izby radené vedľa seba tak, aby mala každá prístup na terasu. V pláne je využiť chodbu ako galériu – domáci si už vybrali zaujímavé grafiky od slovenského výtvarníka Petra Kľúčika. „Mám tento dlhý priestor rád a jeho využitie na galériu je ideálne,“ hovorí architekt. „Príjemné je aj veľké okno na konci, ktoré sem prináša svetlo a otvára výhľad na provensálsky kútik v záhrade.“
Dano Veselský

Polienka vytvárajú na začiatku chodby, tesne vedľa kozuba v jedálni zaujímavú štruktúru. Drevo zároveň skrýva mriežky, ktorými do miestnosti prúdi teplý vzduch z kozuba

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Praktické hľadisko

Boj rodiny s malým dieťaťom a veľkým zberateľom s odkladaním vecí logicky vyústil do požiadavky na väčší dom. Pre domácu pani bol pritom, pochopiteľne, dôležitý dostatok odkladacích a servisných priestorov: „Chcela som hlavne veľký šatník, komoru, sklad, práčovňu… Nestačí, že dom pekne vyzerá, potrebné sú aj priestory, kam sa dajú odložiť všetky veci. Keď má všetko svoje miesto, dá sa jednoducho udržiavať poriadok,“ približuje svoj praktický pohľad domáca pani. „Marcel nám to dobre vymyslel,“ chváli jedným dychom architekta. „Hlavne práčovňa je môj splnený sen. Môžem tu mať rozloženú bielizeň aj žehlenie a nikomu to neprekáža. Vlastne mám kuchyňu a práčovňu najradšej z celého domu – tu totiž trávim najviac času,“ smeje sa.


„Kuchynská linka bola prvým zariadením, ktoré si manželia do nového domu vybrali,“ hovorí Marcel Dzurilla. Oslovila ich kuchyňa s tradičným vzhľadom od značky Poggenpohl, ktorú opäť doplnili stolom a stoličkami od Hülsty.

„Kuchynská linka bola prvým zariadením, ktoré si manželia do nového domu vybrali,“ hovorí Marcel Dzurilla. Oslovila ich kuchyňa s tradičným vzhľadom od značky Poggenpohl, ktorú opäť doplnili stolom a stoličkami od Hülsty.
Dano Veselský

Stropné svietidlá Triangle od rakúskej značky XAL spájajú v sebe špičkovú súčasnú LED technológiu a retrodizajn inšpirovaný futuristickými motívmi z 50. rokov. V roku 2011 získali Red Dot Award, jednu z najvýznamnejších medzinárodných cien za dizajn. 


Rustikálne koncipovanej linke perfektne pristanú decentne tradičné spotrebiče Steel Cucina v kontrastnej čiernej farbe.

Rustikálne koncipovanej linke perfektne pristanú decentne tradičné spotrebiče Steel Cucina v kontrastnej čiernej farbe.
Dano Veselský

Kto včas plánuje…

… ten má skoro zariadené. Architekt dobre vedel, že pri zariaďovaní domu je dôležitá dobrá organizácia. Väčšinu nábytku, ale aj doplnkov totiž treba objednať a dodacie lehoty sa pohybujú od niekoľkých týždňov do niekoľkých mesiacov. „Odkedy som požiadal o stavebné povolenie, pravidelne sme s domácimi sedeli nad interiérom. Do detailu sme si naplánovali, čo kde bude, a už počas stavby sme veci postupne objednávali. Vďaka tomu bol zároveň so stavbou domu dokončený aj interiér a rodina sa mohla nasťahovať. Stačilo doniesť sedačku, posteľ a osobné veci. Všetko ostatné už bolo na svojom mieste vrátane doplnkov a obrazov.“


Poslednou z radu miestností lemujúcich juhozápadnú terasu je veľká spálňa v upokojujúcej farebnej kombinácii dubového dreva a bielej.

Poslednou z radu miestností lemujúcich juhozápadnú terasu je veľká spálňa v upokojujúcej farebnej kombinácii dubového dreva a bielej.
Dano Veselský

Stena obložená dubovou dyhou s výraznou kresbou dreva tvorí pôsobivé pozadie bielej spálňovej zostavy Elumo II od Hülsty.


So spálňou susedí priestranný šatník, splnená túžba domácej panej, cez ktorý sa vchádza do elegantnej bielej kúpeľne.

So spálňou susedí priestranný šatník, splnená túžba domácej panej, cez ktorý sa vchádza do elegantnej bielej kúpeľne.
Dano Veselský

Je veľmi príjemné, keď sa na konci dlhej chodby otvorí výhľad do záhrady.


Na konci chodby sa cez zasklenú stenu vychádza do praktickej záhrady – krytá terasa, ktorá je akýmsi „zálivom“ v dome a slúži na sušenie bielizne (hneď vedľa nej je práčovňa), pokračuje priestorom na pestovanie byliniek, po ktorom túžila domáca pani. „Vytvorili sme tu pre ňu kúsok provensálskej romantiky,“ hovorí architekt Dzurilla. „V pláne je zmeniť terasu na zimnú záhradu, ktorá bude zimným útočiskom pre kvety a početný domáci zverinec,“ prezrádza.

Na konci chodby sa cez zasklenú stenu vychádza do praktickej záhrady – krytá terasa, ktorá je akýmsi „zálivom“ v dome a slúži na sušenie bielizne (hneď vedľa nej je práčovňa), pokračuje priestorom na pestovanie byliniek, po ktorom túžila domáca pani. „Vytvorili sme tu pre ňu kúsok provensálskej romantiky,“ hovorí architekt Dzurilla. „V pláne je zmeniť terasu na zimnú záhradu, ktorá bude zimným útočiskom pre kvety a početný domáci zverinec,“ prezrádza.
Dano Veselský


Takmer všetky miestnosti domu sú na prízemí, na poschodí je len pracovňa domáceho pána. Vystupuje sa do nej po drevenom schodisku, ktoré lemuje zaujímavá stena z vrstvenej preglejky – jediný kus tvorí zároveň zábradlie schodiska aj stenu chodby na poschodí.

Takmer všetky miestnosti domu sú na prízemí, na poschodí je len pracovňa domáceho pána. Vystupuje sa do nej po drevenom schodisku, ktoré lemuje zaujímavá stena z vrstvenej preglejky – jediný kus tvorí zároveň zábradlie schodiska aj stenu chodby na poschodí.
Dano Veselský

Atypické šatníkové dvere vyrobili na mieru. S ostatným zariadením domu ich zladilo nielen dubové drevo, ale aj povrch s frézovanou štruktúrou jemných drážok.

Projekt: Ing. arch. Marcel Dzurilla
Realizácia: 2012 – 2013
Zastavaná plocha: 299 m2
Obytná plocha: 102 m2
Založenie: na pilótach v kombinácii so základovými pásmi
Zvislé konštrukcie: murované, Heluz 440 + 50, zateplenie minerálnou vlnou
Zastrešenie: sedlová strecha Bramac Tectura
Okná: drevené, europrofil systému 88, trojsklo – Ug = 0,6 W/(m2. K)
Vykurovanie: plynový kotol Viessmann Vitodens 300-W, teplovodné podlahové vykurovanie, príprava teplej vody pomocou Viessmann Vitosol 200-T
Chladenie: stropné chladenie Reahau, zdrojom chladu je tepelné čerpadlo
Inteligentné elektroinštalácie: Gira
Generálny dodávateľ: Dekos Bratislava, s. r. o.

Nábytok: Hülsta (Merito), Vitra (Kabinet)
Doplnky: Vitra (Kabinet)
Kuchyňa: Poggenpohl (Domoss)
Atypické interiérové prvky: Eben – Kendereš
Svietidlá a elektroinštalácia: Hiteco

Ing. arch. Marcel Dzurilla
ZDArchitects 
dzurilla@zda.sk

Kategória: Návšteva
Tagy: bungalov dom rodinný dom terasa
Zdieľať článok

Diskusia