Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

30. 01. 2017
Zdieľať

V bratislavskom Prievoze vyrástol atypický dom, charakteristický bielymi kubusmi, z ktorých je zložený. Prievoz je veľmi príjemnou časťou Ružinova, ktorá si stále zachováva črty vidieka so svojim známym kaštieľom, rodinnými domami a vilami. Moderný dom stojí neďaleko historickej stavby na veľmi atypickej parcele. Čo sa z nej podarilo architektom vyťažiť?


Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi
Peter Čintlan


Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi
Peter Čintlan

V trojuholníku medzi dvoma ulicami

Na nároží križovatky ulíc Kaštieľska a Kľukatá, oproti miestnemu cintorínu sa nachádzala malá a veľmi netypická parcela, na ktorej mal vyrásť nový dom. Požiadavkou investora bolo navrhnúť a postaviť dom, ktorý by mal elegantný a nadčasový dizajn a obytné miestnosti orientované na juh, smerom do záhradky.

Spolu s architektmi, ktorí tento návrh realizovali – architektonickým ateliérom at26 sa dohodli na kombinácií materiálov: betón a orech a bielej farbe. Dôležité bolo do projektu zahrnúť i fakt, že z jednej strany dom nadväzuje na ucelenú zástavbu rodinných domov a zo strany druhej začína zóna štvorpodlažných bytových domov.


Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi
Peter Čintlan


Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi
Peter Čintlan

Introvertný dom s prízemím otvoreným do záhrady

„Koncept domu vychádzal zo základnej premisy vytvoriť v čo najväčšej miere spojenie exteriéru s interiérom – prízemie je kompletne otvorené smerom do záhrady, ale zároveň poskytnúť čo najväčšiu intimitu obyvateľom. To je dôvod, prečo sú horné podlažia a aj uličné fasády sú takmer kompletne uzavreté do ulice a pôsobia veľmi introvertným dojmom,“ vysvetľuj architekti fakt, že dom zo strany ulíc má len minimum okien či presklení. Samozrejme, o to viac ich je na strane dovnútra pozemku. 


Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi
Peter Čintlan


Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi
Peter Čintlan

Do posledného centimetra

Obytné miestnosti sú potlačené čo najviac do súkromia pozemku, zo strany Kľukatej ulice je vjazd do dvojgaráže so skladom. Architektom sa podarilo nezvyčajný a nie veľmi praktický tvar pozemku (je v tvare urezaného trojuholníka) využiť do posledného centimetra. Pôdorys domu, ak uvažujeme spolu s garážou je v tvare písmena L, pričom kratšia časť písmena predstavuje garáž a časť domu, dlhšia obytnú zónu hlbšie včlenenú do pozemku. Napriek malému priestoru sa podarilo vytvoriť príjemnú terasu s posedením, a najmä obdĺžnikový bazén, ktorý je umiestnený v najhlbšej a najsúkromnejšej zóne pozemku. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi
Peter Čintlan


Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi
Peter Čintlan

Aké je dispozičné riešenie?

Na prízemí sa nachádza vstupná hala so šatníkom, schodisko, hygienická miestnosť, komora, veľký spoločenský priestor s obývacou časťou a krbom, jedálenskou časťou a kuchynským kútom. Na poschodí, ktoré je riešené ako nočná časť domu, je spoločenská miestnosť s terasou a dve samostatné izby, kúpeľňa a rodičovská spálňa s vlastnou kúpeľňou a východom na terasu. Zo spálne vidno na bazén a oddychový priestor pri dome.


Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi
Peter Čintlan


Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi
Peter Čintlan

Ako vytesaná skulptúra

Výtvarné riešenie domu, ktoré je najdominantnejším prvkom tejto stavby má navodiť dojem, že dom je akousi parafrázou na skulptúru vytesanú z jedného kusa hladkej bielej hmoty. Možno si tiež všimnúť absenciu akýchkoľvek klampiarskych výrobkov. Trojpodlažný (vrátane suterénu) rodinný dom je vykurovaný tepelným čerpadlom a je kompletne riadený inteligentnou elektroinštaláciou.


Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi
Peter Čintlan


Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi
Peter Čintlan

Dom s bielymi kubusmi v kocke

Architekti: at26  /  Branislav Loskot, Peter Kukucka, Jaroslav Takac, Juraj Benko
Lokalita: Ružinov – Prievoz, Bratislava
Rok projektu: 2012
Rok realizácie: 2015
Základná štruktúra:  mix ZB monolit + výplňové murivo
Rozloha pozemok: 427 m²
Plocha objektu: 300 m²
Počet podlaží: 3 (vrátane podzemného)

Text: Sabína Zavarská
Foto: Peter Čintlan

Kategória: Návšteva
Tagy: at26 biela Bratislava rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia