Unikátny dom v Bratislave kľučkuje na strmom pozemku medzi stromami

14. 06. 2016
Zdieľať

Majitelia tohto domu nie sú prví ani poslední, koho očarila brnianska vila Tugendhat. Od inšpirácie k realizácii vlastného skulpturálneho domu sa prepracovali vďaka odvážnemu návrhu dvojice architektov z ateliéru Šebo Lichý.


Pozemok vo svahovitom teréne ešte viac podporil efekt vysunutého vstupného podlažia.

Pozemok vo svahovitom teréne ešte viac podporil efekt vysunutého vstupného podlažia.
Tomáš Manina

Hľadanie formy

Keď dostane architekt také zložité zadanie, ako to bolo v tomto prípade, k slovu sa dostanú všetky nástroje, ktorými disponuje, aby vytvoril jednotné a funkčné dielo – v tomto prípade dom.

Prvotná bola inšpirácia. Funkcionalistická brnianska pamiatka vila Tugendhat od architekta Miesa van der Rohe je komplexným dielom, ktoré nemožno čítať len z vizuálnej stránky. Architekti však tento priestorový koncept umne dokázali aplikovať aj na zložitom pozemku v okrajovej časti Bratislavy.

Práve ten vo veľkej miere ovplyvnil dispozičné členenie domu do viacerých podlaží. Tým sa dostávame k tretiemu bodu, ktorý mal najväčší podiel na výraznej architektonickej forme. Majitelia spoločne s architektmi sa totiž rozhodli rešpektovať mohutné stromy, ktoré na pozemku rástli. Prienikom týchto požiadaviek sa podarilo navrhnúť dom pozostávajúci z dvoch častí.

Zadná časť domu sa vnára do stúpajúceho svahu a je tvorená tromi úrovňami. Predná časť domu levituje na dynamických podperách, pričom poskytuje panoramatické výhľady do ďalekého okolia. Spojovacím článkom týchto dvoch hmôt je hlavný vstup so skleneným zádverím. 


Zasklené plochy dennej časti sa otvárajú výhľadom ponad záhradu, takže majiteľom neuberajú z pocitu súkromia.

Zasklené plochy dennej časti sa otvárajú výhľadom ponad záhradu, takže majiteľom neuberajú z pocitu súkromia.
Tomáš Manina


V interiérovom členení, rovnako ako zo strany exteriéru, vládne poriadok. Ústredným deliacim prvkom dennej časti sa stal kozub, ktorý oddeľuje kuchyňu s jedálňou od obývacej izby.

V interiérovom členení, rovnako ako zo strany exteriéru, vládne poriadok. Ústredným deliacim prvkom dennej časti sa stal kozub, ktorý oddeľuje kuchyňu s jedálňou od obývacej izby.
Tomáš Manina

Množstvo zložitých požiadaviek vytvára spleť mantinelov, na základe ktorých je navrhovanie stavby komplikovanejšie, no výsledok je o to zaujímavejší. Architekti si za dom medzi stromami vyslúžili nomináciu na cenu Dušana Jurkoviča za rok 2014. 

Prísna logika

Aby toho nebolo málo, jednou z hlavných požiadaviek, ktorú investori postavili architektom do cesty postavili, bola aj bezbariérovosť hlavného podlažia. Práve v ňom sa ocitneme po prekročení prahu zádveria, prístupného z dvoch strán. Toto podlažie je venované rodičovskej spálni s hygienou, pracovni a predovšetkým dennej časti vysunutej na podperách.

Samotná denná časť je rozdelená na kuchynskú a obývačkovú. Ich vizuálnu hranicu tvorí kozub. Práve v tejto časti najhmatateľnejšie vidieť dôvod zalomenia hmoty. Sú ňou majestátne gaštany, dokresľujúce scenériu výhľadu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Význam vysunutej časti však necítiť len na tomto podlaží. Vďaka nemu je dom obohatený o dve priestranné terasy, jednu strešnú a druhú krytú na teréne. Aj z toho vyplýva, ako výrazne sa snažili architekti prepojiť dom s prostredím. Ak nie vo forme výhľadu pomocou veľkých plôch zasklenia, tak v podobe rôzne orientovaných terás.


Z pohľadu ulice sa snaží dom nepútať pozornosť, čo sa mu vďaka neutrálnym materiálom a veľkému množstvu zelene aj podarilo.

Z pohľadu ulice sa snaží dom nepútať pozornosť, čo sa mu vďaka neutrálnym materiálom a veľkému množstvu zelene aj podarilo.
Tomáš Manina

Dispozíciu architekti rozčlenili do viacerých úrovní vzhľadom na potreby dvoch generácií rodiny. Najspodnejšie podlažie tvoria garáž, technické zázemie s práčovňou a domácou posilňovňou, vrchné podlažie je venované detským izbám so samostatnými kúpeľňami. 


Vstup do domu zo strany záhrady pôsobí vďaka podperám a hmote vystúpeného podlažia veľmi dynamicky.

Vstup do domu zo strany záhrady pôsobí vďaka podperám a hmote vystúpeného podlažia veľmi dynamicky.
Tomáš Manina


Terasa na najvyššom podlaží poskytuje vďaka orientácii smerom do záhrady výhľady konkurujúce tým z obývacej izby.

Terasa na najvyššom podlaží poskytuje vďaka orientácii smerom do záhrady výhľady konkurujúce tým z obývacej izby.
Tomáš Manina

Dispozícia domu je vertikálne rozčlenená, takže rodičia aj deti majú vlastný oddelený priestor. Prienikom všetkých je obývačka s kuchyňou na strednom podlaží. 


Scenéria zelene sa vďaka veľkej ploche zasklenia v podstate stala súčasťou interiéru. Okná na dvoch presklených stenách sú kvôli vetraniu otváravé.

Scenéria zelene sa vďaka veľkej ploche zasklenia v podstate stala súčasťou interiéru. Okná na dvoch presklených stenách sú kvôli vetraniu otváravé.
Tomáš Manina

DOM V KOCKE

Dom medzi stromami

Architekti: Mgr. arch. Igor Lichý, Ing. arch Tomáš Šebo
Spolupráca: Ing. arch. Katarína Uhnáková, Ing. arch. Štefan Onofrej, Ing. arch. Martina Matušová
Dokončenie stavby: 2014
Plocha pozemku: 1 891 m2
Zastavaná plocha: 202 m2
Obostavaný priestor: 1 190 m

Architekti Šebo Lichý
Mickiewiczova 9, Bratislava 81107, Slovakia
Info@sebolichy.sk, 02 / 32101721
www.sebolichy.sk

TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ 
FOTO TOMÁŠ MANINA 
ZDROJ časopis Môj dom špeciál 2016, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinné domy vila
Zdieľať článok

Diskusia