Vízia moderného domu nakoniec ustúpila špecifikám „vidieckej“ zástavby neďaleko Prahy

20. 06. 2016
Zdieľať

Vízia moderného domu s plochou strechou, inšpirovaného modernistickými vilami, musela ustúpiť špecifikám „vidieckej“ zástavby lokality Jenerálka. Výsledok však aj napriek tomu demonštruje kladný vzťah k funkcionalizmu.

Do bielej architektúry sa majiteľ domu zamiloval v Španielsku, kde istý čas žil. Aj preto si želal vtesnať tamojší životný štýl do minimalistickej stavby, ktorá sa mala stať domovom pre štvorčlennú rodinu a mnoho domácich maznáčikov. Našiel si krásne, pokojné miesto s výhľadom na zeleň v lokalite Jenerálka na okraji Prahy. Čaro tohto miesta bolo také silné, že sa odhodlal podstúpiť aj boj s úradným šimľom či technickými komplikáciami (na pozemok totiž nebola privedená kanalizácia).

„Podarilo sa nám vyjednať zvýšenie koeficientu zastavanosti, stavba teda zaberá väčšiu plochu, než bolo pôvodne možné. Museli sme však rešpektovať požiadavku na sedlovú strechu, keďže tento typ prevláda v okolitej zástavbe. Podarilo sa nám ju však interpretovať novým spôsobom, ktorý zodpovedal predstave klienta o súčasnom modernom dome,“ hovorí architekt Leigh D´Agostino z ateliéru 4a architekti.


Konštrukciu domu tvorí železobetón a tehlové murivo. Strecha s konštrukciou z OSB dosiek pokrytých izoláciou má finálnu krytinu z PVC.

Konštrukciu domu tvorí železobetón a tehlové murivo. Strecha s konštrukciou z OSB dosiek pokrytých izoláciou má finálnu krytinu z PVC.
Ivan Bárta

Stavba trvala asi dva roky. Keďže v tom čase nebolo možné priviesť na pozemok kanalizáciu, vyriešil majiteľ problém odpadu žumpou.

Kontakt s terasou a záhradou zaisťujú veľkorysé, 8 m dlhé zasklené dvere.

„Naše stavebné projekty musia byť zmysluplné, pôvabné a musia napl’ňať svoj účel v kontexte modernej doby.“

Leigh D´Agostino, architekt


Pôsobivá interpretácia. Architekti vytvorili šikovný a pôsobivý kompromis medzi želaním majiteľa, ktorý túžil po modernom dome s plochou strechou, a požiadavkou úradov, ktoré trvali na sedlovom ukončení stavby.

Pôsobivá interpretácia. Architekti vytvorili šikovný a pôsobivý kompromis medzi želaním majiteľa, ktorý túžil po modernom dome s plochou strechou, a požiadavkou úradov, ktoré trvali na sedlovom ukončení stavby.
Ivan Bárta

Za bielou stenou. Záhrada je ukrytá za bielou stenou, ktorú si domáci pán želal podľa vzoru španielskych stavieb.

Otvorený priestor a galéria

Do vily sa vchádza zo severu, kde sa za dverami nachádza malá vstupná hala s priestorom na šatník. Druhou možnosťou je vstup z garáže cez technickú miestnosť. V severnej časti dispozície má miesto aj kúpeľňa a pracovňa, ktorá v prípade potreby slúži ako izba pre hostí. Podstatná časť plochy prízemia je venovaná dennej miestnosti – týchto približne 80 m2 otvoreného obytného priestoru je rozdelených na jednotlivé zóny iba vizuálne a cez zasklenú stenu komfortne prepojených s terasou a záhradou na južnej strane domu. 

Po elegantnom schodisku sa z haly vychádza na poschodie, kde architekti koncipovali podestu ako otvorenú galériu so stropom sledujúcim tvar strechy. Približne dvojnásobná výška tejto časti umožní v budúcnosti prípadné vstavanie ďalšieho čiastočného podlažia. Z podesty sú prístupné tri spálne, všetky s francúzskymi oknami vedúcimi na južnú terasu. Hlavná spálňa so šatníkom má vlastnú kúpeľňu en suite, vybavenú sprchovacím kútom, druhá kúpeľňa – s vaňou – je určená pre všetkých obyvateľov domu.


Interiér si majitelia zariaďujú postupne. Ide im o kvalitu, preto sa nechcú ponáhľať. Časť nábytku prišla do nového domu z ich predchádzajúceho bývania a zatiaľ čaká, kým ho nahradí definitívne riešenie.

Interiér si majitelia zariaďujú postupne. Ide im o kvalitu, preto sa nechcú ponáhľať. Časť nábytku prišla do nového domu z ich predchádzajúceho bývania a zatiaľ čaká, kým ho nahradí definitívne riešenie.
Ivan Bárta

„Naším cieľom bolo ponúknuť silný, progresívny dizajn a zároveň splniť požiadavky zadávateľa projektu.“

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Leigh D´Agostino, architekt

Biela a sivá

V celej vile prevláda biela farba. Priam graficky čistú architektúru premyslene dotvárajú priehľady a tmavšie, sivé detaily v prirodzenom odtieni betónu, ktoré zdôrazňujú priestorovú kompozíciu. Sivá je tiež geometricky presná základňa domu a jeho sokel. „Chceli sme tým dom vizuálne pevne spojiť so zemou tak, aby pôsobil trvácim dojmom, aby jeho hmota vyzerala solídne a pevne. Zároveň bolo naším cieľom ponúknuť pokojný, lenivý pocit stavby sebavedomo usadenej na pozemku,“ vysvetľuje architekt.

Ateliér 4a architekti sa čiastočne podieľal aj na realizácii interiéru – navrhli schodisko, kúpeľne či vstavaný nábytok. Na želanie majiteľov všetko (až na niekoľko výnimiek) ladili monochromaticky – do bielych, prípadne sivých tónov. V tomto duchu sa nesú vnútorné aj vonkajšie omietky, podlaha z bieleného dreva či detaily z pohľadového betónu. „Domáci pán bol veľmi zapálený pri výbere materiálov, či už išlo o omietky, dvere, alebo podlahové krytiny. Veľkú záľubu má najmä v dreve,“ dodáva Leigh D´Agostino.


Osemdesiat štvorcových metrov otvoreného priestoru je na jednotlivé zóny rozdelených len vizuálne. Polovica dĺžky južnej fasády je zasklená, čo vpúšťa zeleň záhrady do obytného interiéru.

Osemdesiat štvorcových metrov otvoreného priestoru je na jednotlivé zóny rozdelených len vizuálne. Polovica dĺžky južnej fasády je zasklená, čo vpúšťa zeleň záhrady do obytného interiéru.
Ivan Bárta

O tepelný komfort sa stará podlahové vykurovanie, v kúpeľniach ho dopĺňajú vykurovacie rebríky. Zdrojom tepla je plynový kotol.


Schodisko bolo vytvorené podľa návrhu ateliéru 4a architekti. Vedie na poschodie s galériou a troma spálňami, z ktorých každá má prístup na južne orientovanú terasu.

Schodisko bolo vytvorené podľa návrhu ateliéru 4a architekti. Vedie na poschodie s galériou a troma spálňami, z ktorých každá má prístup na južne orientovanú terasu.
Ivan Bárta

Ružovou sklenenou stenou architekti doplnili monochromatické ladenie interiéru. 


Pôdorys prízemia 1 vstupná hala, šatník 2 kúpeľňa 3 pracovňa/hosťovská izba 4 komora/tech. miestnosť 5 garáž 6 obytný priestor, kuchyňa 7 terasa 8 bazén

Pôdorys prízemia 1 vstupná hala, šatník 2 kúpeľňa 3 pracovňa/hosťovská izba 4 komora/tech. miestnosť 5 garáž 6 obytný priestor, kuchyňa 7 terasa 8 bazén
4A architekti


Pôdorys poschodia 1 podesta, galéria 2 kúpeľňa 3 kúpeľňa 4 spálňa 5 spálňa 6 spálňa, šatník

Pôdorys poschodia 1 podesta, galéria 2 kúpeľňa 3 kúpeľňa 4 spálňa 5 spálňa 6 spálňa, šatník
4A architekti

DOM V KOCKE

White Villa

Jenerálka, Praha 6
Projekt: 4a architekti – Leigh D’Agostino, Katarína Ciglanová, Jan Burček, Vlado Devečka, Martin Tomášek
Plocha pozemku: 1 168 m2
Zastavaná plocha: 246 m2
Úžitková plocha: 262 m2
Konštrukcia: murovaná z tehál Porotherm 44 EKO
Strešná krytina: PVC fólia Fatrafol, na terasách so štrkovým posypom
Fasáda: tenkovrstvová jadrová omietka Baumit, obklad Cetris
Okná: drevené Euro68, hliníkové Schüco, oboje s dvojsklom
Vnútorné dvere: masívne drevené, vyrobené na mieru
Podlahy: plávajúce laminátové (orech), keramické
Vykurovanie a príprava teplej vody: plynový kotol, teplovodné podlahové vykurovanie
Vetranie: prirodzené

4A architekti
Architektonický ateliér, ktorý v roku 1997 založili štyria medzinárodní partneri, sa zameriava na navrhovanie stavieb a ich interiérov. V súčasnosti zamestnáva 14 architektov a má pobočky v Prahe a v Košiciach.
www.architekti4a.eu

TEXT DOMINIKA ZÁVESKÁ
FOTO IVAN BÁRTA
ZDROJ časopis Môj dom špeciál 2016

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia