Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

17. 08. 2017
Zdieľať

Rozľahlý pozemok s rozľahlým obytným priestorom pozostávajúcim z viacerých celkov, ktoré sú funkčne i vzhľadovo od seba odlíšené. Tak by sa dala v stručnosti charakterizovať stavba na Trutnovsku.


Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť
Ing. Petr Košťál

Je to rodinná usadlosť so všetkým, čo k nej patrí. Stavba totiž nemá len funkciu bydliska majiteľov, ale slúži na stretávanie sa celej rozvetvenej rodiny a ich priateľov. Usadlosť zahŕňa tiež hospodárske stavby pre zvieratá, skleník a malý rybník na chov vodného vtáctva napájaný potokom. Práve tento potok hrá na pozemku dôležitú úlohu, pretože ho delí na obytnú a hospodársku časť.


Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť
Ing. Petr Košťál

Myslia do budúcnosti

Pôvodne sa tu nachádzal dvojpodlažný rodinný dom, ktorý prešiel rekonštrukciou. Dnes v dome so sedlovou strechou nájdete izby pre členov rodiny, ktorí tu nebývajú natrvalo. Predpokladom je, že táto časť usadlosti bude v budúcnosti slúžiť ako dom pre niektoré z detí majiteľov. Bývalý dom bol predĺžený o garáž pre techniku. 

 


Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť
Ing. Petr Košťál

Stará a nová časť

„Novostavba rodinného domu je jednoposchodový nepodpivničený objekt s pultovou strechou. Má obdĺžnikový pôdorys orientovaný súbežne s hrebeňom už existujúcej stavby. Jednoduchý tvar domu je narušený iba nikou zastrešenej terasy a vystupujúcou časťou jedálne. Všetky obytné miestnosti sú orientované na juh. Stará a novú časť prepája novostavba garáže pre dva osobné automobily,“ vysvetľuje Ing. arch. Michal Rosa.


Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť
Ing. Petr Košťál

Čistý a priehľadný interiér 

Elegantnému exteriéru zodpovedá čistý a štýlový interiér. Fasáda je riešená v bielo sivej kombinácii, rovnaká farebnosť nechýba ani vo vnútri, len je doplnená drevom, ktoré do strohého v čistých líniách riešeného interiéru vnáša harmóniu a teplo. Veľké presklenia nie sú len medzi interiérom a exteriérom, ale tiež na niektorých miestach ako interiérové dvere. Veľkými sklenými dverami je možné oddeliť kuchynská a jedálenskú časť, ktorá pojme až dvadsať hostí od obývacej izby, pritom však očný kontakt zostáva a domáci majú prehľad, kto sa v ktorej miestnosti práve nachádza. 


Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť
Ing. Petr Košťál


Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť
Ing. Petr Košťál

Žlté osvieženie

Veľmi osviežujúcim prvkom v sivo-bielo-béžovom interiéri kuchyne spojenej s priestrannou jedálňou  sú výrazne žlté stoličky. Pozitívna farba posunula atmosféru v dome o pár stupňov vyššie. Žltou je tiež spestrená časť nábytku v obývacej izbe, ktorá je vďaka veľkej pohovky ladená viac do hneda ako iné miestnosti. Harmonizujúco pôsobí aj stena, do ktorej je zabudovaný krv a veľmi príjemný presklený kút s pohodlným kreslom. 


Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť
Ing. Petr Košťál

Terasa umožňuje byť vonku prakticky vždy

Z priestoru obývacej izby i jedálne je možné vyjsť von, na terasu a do záhrady, či k bazénu, kam sa vám práve chce. Nakoniec, možnosť byť v prírode bola hlavným z dôvodov sťahovania sa majiteľa z mesta na vidiek. Ťažiskom domu je preto veľká zastrešená a z troch strán chránená terasa. Je umiestená tak, aby bol dom už od vstupu „priehľadný“ až na terasu. Súkromná časť domu obsahuje detskú izbu, pracovňu, spálňu, šatňu a dve kúpeľne.

 


Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť
Ing. Petr Košťál


Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť
Ing. Petr Košťál

Spálňa s výhľadom

Rodičovská spálňa má tiež základnú farebnosť, ale osviežuje ju zaujímavá modrá farba kresiel. Viac ako celá jedna stena spálne je presklená s výhľadom na záhradu a bazén. Domáci si môžu súkromie i miestnosť pred slnkom chrániť hrubým závesom. Jedna z dvoch kúpeľní je zaujímavá atypickým tvarom vane, ktorý ladí s ostatnými prvkami. Cesta k bazénu je vydláždená betónovou dlažbou.


Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť

Z dvojpodlažného rodinného domu vznikla po rekonštrukcii rodinná usadlosť
Ing. Petr Košťál

Rodinná usadlosť Trutnovsko

Architektonický ateliér: ROSA – ARCHITEKT

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Architekti: Ing. arch. Michal Rosa

Interiéry: Ing. arch. Martina Rosová

Lokalita: Trutnovsko, ČR

Úžitková plocha: novostavba RD 226 m2 + garáž 73 m2

Úžitková plocha: rekonštruovaný dom 172 m2 + sklad techniky 71 m2

Projekt: 2011

Realizácia: 2012 – 2014

Text: Sabína Zavarská
Foto: Ing. Petr Košťál

Kategória: Návšteva
Tagy: dvojpodlažné domy novostavby rodinné domy ROSA – ARCHITEKT trutnov
Zdieľať článok

Diskusia