Zdroj: Silvia ND/Shutterstock

Hrášok s burattou, grilované kuracie s paradajkami aj lahodná čokoládová torta bez múky. Svieže a delikátne recepty, ktoré musíte vyskušať

11. 10. 2024
Zdieľať

Tri chuťovky od britského šéfkuchára, autora kuchárskych kníh a televíznej osobnosti Toma Kerridgea. Varí s dôrazom na sezónne suroviny a plné chute.

Hrášok s burratou a bylinkovým olivovým olejom

Porcie: 2, príprava: 20 min

Hrášok s burratou a bylinkovým olivovým olejom.

Burrata je taliansky syr, ktorý pripomína mozzarellu. Zdroj: Shutterstock

Potrebujeme:

  • 1 bageta, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 4 plátky prosciutta
  • 250 g čerstvo vylúpaného hrášku
  • 1 polievková lyžica bieleho vínneho octu
  • 2 burraty alebo mozzarelly
  • Na bylinkový olej:
  • hrsť lístkov mäty
  • hrsť lístkov bazalky
  • 40 ml extra panenského olivového oleja
  • 80 ml olivového oleja light 1/2 čajovej lyžičky cukru
Prečítajte si tiež
Lahodné talianske, pravé grécke i jednoduché thajské. Tri pôvodné recepty na cestoviny z celého sveta

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C. Vyložte plech papierom na pečenie. Uložte plátky bagety na plech a pokvapkajte trochou oleja, posypte štipkou soli. Pridajte na plech plátky prosciutta. Pečte 10 minút.
  2. Pripravte si misku s ľadovou vodou. Bylinky vložte do žiaruvzdornej misky, zalejte vriacou vodou a nechajte tam 30 sekúnd, potom sceďte a ponorte do ľadovej vody. Sceďte a vyžmýkajte.
  3. Bylinky vložte do mixéra. Pridajte olivový olej, cukor, trochu soli a korenia. Rozmixujte do hladka, potom preceďte cez sitko vystlané gázou do misky a odložte.
  4. Vložte 150 g hrášku do malého hrnca s vriacou osolenou vodou a varte 2 minúty. Osviežte v studenej vode a sceďte.
  5. Uvarený hrášok zmiešajte so surovým hráškom, octom a 2 lyžicami bylinkového oleja. Dochuťte soľou a korením.
  6. Na taniere s hráškom položte burratu. Pokvapkajte bylinkovým olejom, ozdobte výhonkami hrachu a podávajte s chrumkavou parmskou šunkou a opečenými bagetami.

Kuracie stehná s cesnakom a cherry paradajkami

Porcie: 4, príprava: 1 h

Kuracie stehná s cesnakom a cherry paradajkami.

Pre ešte lepšiu chuť použite kuracie stehná s kosťou a kožou. Zdroj: Shutterstock

Potrebujeme

  • 8 kuracích stehien
  • 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 3 vetvičky čerstvého oregana, nasekaného
  • 3 vetvičky čerstvého rozmarínu, nasekaného
  • 200 g kysnutého chleba, nakrájaného na 2,5 cm kocky
  • 3 celé cesnakové hlavičky, rozdelené na struky
  • 500 g červených a žltých cherry paradajok na vetvičke
  • 100 ml kuracieho vývaru
  • 2 hrste listov bazalky
Prečítajte si tiež
3 lahodné recepty na gril, ktoré musíte skúsiť toto leto!

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C. Poukladajte kuracie stehná do plytkej nádoby na pečenie. Pokvapkajte polovicou extra panenského olivového oleja a posypte nasekanými bylinkami. Otočte kuracie stehná, aby sa dobre obalili z oboch strán. Uložte ich tak, aby boli kožou hore. Pečte 20 minút.
  2. Medzitým premiešajte nakrájaný chlieb so zvyšným olivovým olejom a bylinkami a dôkladne ho poobaľujte v bylinkovom oleji. Vyberte plech z rúry a poukladajte olejom nasiaknutý chlieb a cesnak okolo kuracích stehien. Vložte späť do rúry na 10 minút.
  3. Vyberte plech a  pridajte cherry paradajky na vetvičke, pričom ich jemne zastrčte pod kuracie stehná. Zalejte vývarom a pečte ďalších 10 minút.
  4. Vyberte plech z rúry a posypte bazalkovými listami. Nechajte každého, nech si na tanier naloží sám.

Torta z horkej čokolády (bez múky)

Porcií 8 – 10, príprava 15 min, pečenie 40 – 45 min

Torta z horkej čokolády (bez múky).

Jednoduchá a dokonalá! Stane sa vaším spoločníkom vždy, keď budete potrebovať špeciálnu pochúťku. Zostane mäkká a vláčna niekoľko dní. Zdroj: Shutterstock

Potrebujeme

  • 250 g masla nakrájaného na kocky + ďalšie na vymastenie
  • 375 g horkej čokolády nalámanej na malé kúsky
  • 7 vajec + 1 žĺtok navyše
  • 375 g práškového cukru

Na servírovanie

  • šľahačka
  • maliny
  • opekané orechy alebo strúhaná čokoláda
Prečítajte si tiež
Od jablkovej štrúdle po hruškové maslo. Päť sladkých receptov, ktoré musíte vyskúšať túto jeseň

Postup

  1. Rúru predhrejte na 140 °C. Tortovú formu s priemerom 23 cm vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie.
  2. Maslo a čokoládu vložte do veľkej žiaruvzdornej misky a položte nad hrniec s takmer vriacou vodou. Dno misky sa nesmie dotýkať vody. Nechajte roztopiť, vymiešajte do hladka a mierne ochlaďte.
  3. Vyšľahajte vajcia, žĺtok a cukor dohladka. Opatrne prilejte roztopenú zmes a jemne premiešajte špachtľou, aby sa všetko spojilo.
  4. Tortovú zmes vylejte do pripravenej formy. Pečte asi 40 – 45 minút, kým cesto stuhne, trochu narastie a navrchu sa vytvorí kôrka. Tortu vyberte z rúry a nechajte vychladnúť vo forme – koláč v strede klesne.
  5. Po vychladnutí trochu vyrovnajte povrch torty pomocou paletového noža – pomôže to získať krásnu, jemnú a lepkavú textúru. Uvoľnite boky formy a odlepte papier zo strán torty.
  6. Na tortu položte hore dnom veľký tanier a jedným pohybom ju naň preklopte. Odstráňte dno formy a papier na pečenie.
  7. Dobrotu môžete jesť priamo takú, aká je, alebo ju podávajte so šľahačkou, malinami, praženými orechmi a strúhanou čokoládou.

Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Relax
Tagy: recepty
Zdieľať článok
Kúsok dreva, z ktorého dýcha tradícia: Ako si doma vyrobiť tradičnú slovenskú črpačkuUrob si sám

Kúsok dreva, z ktorého dýcha tradícia: Ako si doma vyrobiť tradičnú slovenskú črpačku

Poplatok za prístup do siete sa má zvýšiť až o 233 percent. Zastaví to rozvoj zelenej energetiky u násASB.sk

Poplatok za prístup do siete sa má zvýšiť až o 233 percent. Zastaví to rozvoj zelenej energetiky u nás

Veľkonočné vajíčka, aké nenájdete v žiadnom obchode? Naučte sa servítkovú techniku, je to jednoduché!Urob si sám

Veľkonočné vajíčka, aké nenájdete v žiadnom obchode? Naučte sa servítkovú techniku, je to jednoduché!

„Stromoví“ pomocníci: 8 tipov, ako spolunažívať s drevinami v záhradeZáhrada

„Stromoví“ pomocníci: 8 tipov, ako spolunažívať s drevinami v záhrade

Diskusia