Zdroj: Silvia ND/Shutterstock

Hrášok s burattou, grilované kuracie s paradajkami aj lahodná čokoládová torta bez múky. Svieže a delikátne recepty, ktoré musíte vyskušať

11. 10. 2024
Zdieľať

Tri chuťovky od britského šéfkuchára, autora kuchárskych kníh a televíznej osobnosti Toma Kerridgea. Varí s dôrazom na sezónne suroviny a plné chute.

Hrášok s burratou a bylinkovým olivovým olejom

Porcie: 2, príprava: 20 min

Hrášok s burratou a bylinkovým olivovým olejom.

Burrata je taliansky syr, ktorý pripomína mozzarellu. Zdroj: Shutterstock

Potrebujeme:

  • 1 bageta, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 4 plátky prosciutta
  • 250 g čerstvo vylúpaného hrášku
  • 1 polievková lyžica bieleho vínneho octu
  • 2 burraty alebo mozzarelly
  • Na bylinkový olej:
  • hrsť lístkov mäty
  • hrsť lístkov bazalky
  • 40 ml extra panenského olivového oleja
  • 80 ml olivového oleja light 1/2 čajovej lyžičky cukru
Prečítajte si tiež
Lahodné talianske, pravé grécke i jednoduché thajské. Tri pôvodné recepty na cestoviny z celého sveta

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C. Vyložte plech papierom na pečenie. Uložte plátky bagety na plech a pokvapkajte trochou oleja, posypte štipkou soli. Pridajte na plech plátky prosciutta. Pečte 10 minút.
  2. Pripravte si misku s ľadovou vodou. Bylinky vložte do žiaruvzdornej misky, zalejte vriacou vodou a nechajte tam 30 sekúnd, potom sceďte a ponorte do ľadovej vody. Sceďte a vyžmýkajte.
  3. Bylinky vložte do mixéra. Pridajte olivový olej, cukor, trochu soli a korenia. Rozmixujte do hladka, potom preceďte cez sitko vystlané gázou do misky a odložte.
  4. Vložte 150 g hrášku do malého hrnca s vriacou osolenou vodou a varte 2 minúty. Osviežte v studenej vode a sceďte.
  5. Uvarený hrášok zmiešajte so surovým hráškom, octom a 2 lyžicami bylinkového oleja. Dochuťte soľou a korením.
  6. Na taniere s hráškom položte burratu. Pokvapkajte bylinkovým olejom, ozdobte výhonkami hrachu a podávajte s chrumkavou parmskou šunkou a opečenými bagetami.

Kuracie stehná s cesnakom a cherry paradajkami

Porcie: 4, príprava: 1 h

Kuracie stehná s cesnakom a cherry paradajkami.

Pre ešte lepšiu chuť použite kuracie stehná s kosťou a kožou. Zdroj: Shutterstock

Potrebujeme

  • 8 kuracích stehien
  • 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 3 vetvičky čerstvého oregana, nasekaného
  • 3 vetvičky čerstvého rozmarínu, nasekaného
  • 200 g kysnutého chleba, nakrájaného na 2,5 cm kocky
  • 3 celé cesnakové hlavičky, rozdelené na struky
  • 500 g červených a žltých cherry paradajok na vetvičke
  • 100 ml kuracieho vývaru
  • 2 hrste listov bazalky
Prečítajte si tiež
3 lahodné recepty na gril, ktoré musíte skúsiť toto leto!

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C. Poukladajte kuracie stehná do plytkej nádoby na pečenie. Pokvapkajte polovicou extra panenského olivového oleja a posypte nasekanými bylinkami. Otočte kuracie stehná, aby sa dobre obalili z oboch strán. Uložte ich tak, aby boli kožou hore. Pečte 20 minút.
  2. Medzitým premiešajte nakrájaný chlieb so zvyšným olivovým olejom a bylinkami a dôkladne ho poobaľujte v bylinkovom oleji. Vyberte plech z rúry a poukladajte olejom nasiaknutý chlieb a cesnak okolo kuracích stehien. Vložte späť do rúry na 10 minút.
  3. Vyberte plech a  pridajte cherry paradajky na vetvičke, pričom ich jemne zastrčte pod kuracie stehná. Zalejte vývarom a pečte ďalších 10 minút.
  4. Vyberte plech z rúry a posypte bazalkovými listami. Nechajte každého, nech si na tanier naloží sám.

Torta z horkej čokolády (bez múky)

Porcií 8 – 10, príprava 15 min, pečenie 40 – 45 min

Torta z horkej čokolády (bez múky).

Jednoduchá a dokonalá! Stane sa vaším spoločníkom vždy, keď budete potrebovať špeciálnu pochúťku. Zostane mäkká a vláčna niekoľko dní. Zdroj: Shutterstock

Potrebujeme

  • 250 g masla nakrájaného na kocky + ďalšie na vymastenie
  • 375 g horkej čokolády nalámanej na malé kúsky
  • 7 vajec + 1 žĺtok navyše
  • 375 g práškového cukru

Na servírovanie

  • šľahačka
  • maliny
  • opekané orechy alebo strúhaná čokoláda
Prečítajte si tiež
Od jablkovej štrúdle po hruškové maslo. Päť sladkých receptov, ktoré musíte vyskúšať túto jeseň

Postup

  1. Rúru predhrejte na 140 °C. Tortovú formu s priemerom 23 cm vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie.
  2. Maslo a čokoládu vložte do veľkej žiaruvzdornej misky a položte nad hrniec s takmer vriacou vodou. Dno misky sa nesmie dotýkať vody. Nechajte roztopiť, vymiešajte do hladka a mierne ochlaďte.
  3. Vyšľahajte vajcia, žĺtok a cukor dohladka. Opatrne prilejte roztopenú zmes a jemne premiešajte špachtľou, aby sa všetko spojilo.
  4. Tortovú zmes vylejte do pripravenej formy. Pečte asi 40 – 45 minút, kým cesto stuhne, trochu narastie a navrchu sa vytvorí kôrka. Tortu vyberte z rúry a nechajte vychladnúť vo forme – koláč v strede klesne.
  5. Po vychladnutí trochu vyrovnajte povrch torty pomocou paletového noža – pomôže to získať krásnu, jemnú a lepkavú textúru. Uvoľnite boky formy a odlepte papier zo strán torty.
  6. Na tortu položte hore dnom veľký tanier a jedným pohybom ju naň preklopte. Odstráňte dno formy a papier na pečenie.
  7. Dobrotu môžete jesť priamo takú, aká je, alebo ju podávajte so šľahačkou, malinami, praženými orechmi a strúhanou čokoládou.

Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Relax
Tagy: recepty
Zdieľať článok
Drevodom na komplikovanom pozemku, prístavba základnej školy aj apartmány v kláštore. Poznáme laureátov CE ZA AR 2024ASB.sk

Drevodom na komplikovanom pozemku, prístavba základnej školy aj apartmány v kláštore. Poznáme laureátov CE ZA AR 2024

Národná BIM konferencia sa blíži. Pozor, na registráciu zostáva len jeden týždeň!ASB.sk

Národná BIM konferencia sa blíži. Pozor, na registráciu zostáva len jeden týždeň!

Našiel som spôsob, ako sa zbaviť vošiek bez postreku. Neuveríte, čo mi pomohlo!Urob si sám

Našiel som spôsob, ako sa zbaviť vošiek bez postreku. Neuveríte, čo mi pomohlo!

Komáre a ich nezameniteľný bzukot nás dokážu potrápiť. Skúsený biológ radí, ako znížiť ich výskytZáhrada

Komáre a ich nezameniteľný bzukot nás dokážu potrápiť. Skúsený biológ radí, ako znížiť ich výskyt

Diskusia