Zdroj: Silvia ND/Shutterstock
Hrášok s burattou, grilované kuracie s paradajkami aj lahodná čokoládová torta bez múky. Svieže a delikátne recepty, ktoré musíte vyskušať
Tri chuťovky od britského šéfkuchára, autora kuchárskych kníh a televíznej osobnosti Toma Kerridgea. Varí s dôrazom na sezónne suroviny a plné chute.
Hrášok s burratou a bylinkovým olivovým olejom
Porcie: 2, príprava: 20 min
Potrebujeme:
- 1 bageta, nakrájaná na tenké plátky
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 plátky prosciutta
- 250 g čerstvo vylúpaného hrášku
- 1 polievková lyžica bieleho vínneho octu
- 2 burraty alebo mozzarelly
- Na bylinkový olej:
- hrsť lístkov mäty
- hrsť lístkov bazalky
- 40 ml extra panenského olivového oleja
- 80 ml olivového oleja light 1/2 čajovej lyžičky cukru
Prečítajte si tiež
Lahodné talianske, pravé grécke i jednoduché thajské. Tri pôvodné recepty na cestoviny z celého sveta
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C. Vyložte plech papierom na pečenie. Uložte plátky bagety na plech a pokvapkajte trochou oleja, posypte štipkou soli. Pridajte na plech plátky prosciutta. Pečte 10 minút.
- Pripravte si misku s ľadovou vodou. Bylinky vložte do žiaruvzdornej misky, zalejte vriacou vodou a nechajte tam 30 sekúnd, potom sceďte a ponorte do ľadovej vody. Sceďte a vyžmýkajte.
- Bylinky vložte do mixéra. Pridajte olivový olej, cukor, trochu soli a korenia. Rozmixujte do hladka, potom preceďte cez sitko vystlané gázou do misky a odložte.
- Vložte 150 g hrášku do malého hrnca s vriacou osolenou vodou a varte 2 minúty. Osviežte v studenej vode a sceďte.
- Uvarený hrášok zmiešajte so surovým hráškom, octom a 2 lyžicami bylinkového oleja. Dochuťte soľou a korením.
- Na taniere s hráškom položte burratu. Pokvapkajte bylinkovým olejom, ozdobte výhonkami hrachu a podávajte s chrumkavou parmskou šunkou a opečenými bagetami.
Kuracie stehná s cesnakom a cherry paradajkami
Porcie: 4, príprava: 1 h
Potrebujeme
- 8 kuracích stehien
- 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 3 vetvičky čerstvého oregana, nasekaného
- 3 vetvičky čerstvého rozmarínu, nasekaného
- 200 g kysnutého chleba, nakrájaného na 2,5 cm kocky
- 3 celé cesnakové hlavičky, rozdelené na struky
- 500 g červených a žltých cherry paradajok na vetvičke
- 100 ml kuracieho vývaru
- 2 hrste listov bazalky
Prečítajte si tiež
3 lahodné recepty na gril, ktoré musíte skúsiť toto leto!
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C. Poukladajte kuracie stehná do plytkej nádoby na pečenie. Pokvapkajte polovicou extra panenského olivového oleja a posypte nasekanými bylinkami. Otočte kuracie stehná, aby sa dobre obalili z oboch strán. Uložte ich tak, aby boli kožou hore. Pečte 20 minút.
- Medzitým premiešajte nakrájaný chlieb so zvyšným olivovým olejom a bylinkami a dôkladne ho poobaľujte v bylinkovom oleji. Vyberte plech z rúry a poukladajte olejom nasiaknutý chlieb a cesnak okolo kuracích stehien. Vložte späť do rúry na 10 minút.
- Vyberte plech a pridajte cherry paradajky na vetvičke, pričom ich jemne zastrčte pod kuracie stehná. Zalejte vývarom a pečte ďalších 10 minút.
- Vyberte plech z rúry a posypte bazalkovými listami. Nechajte každého, nech si na tanier naloží sám.
Torta z horkej čokolády (bez múky)
Porcií 8 – 10, príprava 15 min, pečenie 40 – 45 min
Potrebujeme
- 250 g masla nakrájaného na kocky + ďalšie na vymastenie
- 375 g horkej čokolády nalámanej na malé kúsky
- 7 vajec + 1 žĺtok navyše
- 375 g práškového cukru
Na servírovanie
- šľahačka
- maliny
- opekané orechy alebo strúhaná čokoláda
Prečítajte si tiež
Od jablkovej štrúdle po hruškové maslo. Päť sladkých receptov, ktoré musíte vyskúšať túto jeseň
Postup
- Rúru predhrejte na 140 °C. Tortovú formu s priemerom 23 cm vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie.
- Maslo a čokoládu vložte do veľkej žiaruvzdornej misky a položte nad hrniec s takmer vriacou vodou. Dno misky sa nesmie dotýkať vody. Nechajte roztopiť, vymiešajte do hladka a mierne ochlaďte.
- Vyšľahajte vajcia, žĺtok a cukor dohladka. Opatrne prilejte roztopenú zmes a jemne premiešajte špachtľou, aby sa všetko spojilo.
- Tortovú zmes vylejte do pripravenej formy. Pečte asi 40 – 45 minút, kým cesto stuhne, trochu narastie a navrchu sa vytvorí kôrka. Tortu vyberte z rúry a nechajte vychladnúť vo forme – koláč v strede klesne.
- Po vychladnutí trochu vyrovnajte povrch torty pomocou paletového noža – pomôže to získať krásnu, jemnú a lepkavú textúru. Uvoľnite boky formy a odlepte papier zo strán torty.
- Na tortu položte hore dnom veľký tanier a jedným pohybom ju naň preklopte. Odstráňte dno formy a papier na pečenie.
- Dobrotu môžete jesť priamo takú, aká je, alebo ju podávajte so šľahačkou, malinami, praženými orechmi a strúhanou čokoládou.
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom
Kategória:
Relax
Zdieľať článok