Tieto zimné recepty sa vám oplatí vyskúšať. Sú sýte, chutné a postačí na ne len jeden hrniec!
V studených dňoch nič nezahreje lepšie ako výživné jedlá z jedného hrnca.
Kuracia polievka s tortellini
Porcie 8; príprava 5 min; varenie 30 min;
Ingrediencie
- 6 PL olivového oleja
- 450 g kuracích stehien bez kosti a kože
- 1/2 ČL čierneho korenia
- 2 1/2 ČL soli
- 2 šálky nasekanej žltej cibule
- 1 šálka nasekaného stonkového zeleru
- 5 nasekaných strúčikov cesnaku
- 1/4 šálky čerstvých bazalkových listov
- 1/2 šálky suchého bieleho vína
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 4 šálky nesoleného kuracieho vývaru
- 1 konzerva (800 g) celých lúpaných paradajok
- 4 šálky nakrájaného toskánskeho kelu
- 225 g chladených syrových tortellini
- 60 g strúhaného parmezánu
Postup
1. Na panvici zohrejte 2 PL oleja. Kuracie stehná posypte čiernym korením a 1 ČL soli a opečte z oboch strán dozlatista.
2. Kuracie mäso nechajte 5 minút odpočívať, potom ho nakrájajte na kocky.
3. Do hrnca pridajte cibuľu a zeler; varte za občasného miešania, kým nezmäknú. Doplňte cesnak a bazalku a varte ďalšie 2 minúty.
4. Vlejte víno a paradajkový pretlak, priveďte do varu a redukujte 3 až 4 minúty. Prilejte kurací vývar.
5. Teraz je čas vložiť do hrnca paradajky, pričom ich rukami priamo nad hrncom rozdrvte. Priveďte do varu.
6. Nakoniec do zmesi vložte nakrájané mäso, kel, tortellini, zvyšnej 1/4 šálky oleja a 1 1/2 ČL soli. Varte, kým tortellini nie sú al dente.
7. Polievku nalejte do misiek. Posypte parmezánom a ozdobte bazalkou.
Tip redakcie
Pre ešte intenzívnejšiu chuť pridajte štipku čili vločiek spolu s cesnakom a bazalkou.
Guláš so zeleninovým pyré
Porcie 4; príprava 30 min; varenie 135 min;
Ingrediencie
- 2 PL repkového oleja
- 600 g hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky
- 320 g šampiňónov nakrájaných na štvrtiny
- 2 bobkové listy
- 2 PL tymianu
- 4 malé červené cibule nakrájané na štvrtiny
- 4 strúčiky cesnaku
- 320 g stredne veľkých mrkiev
- 600 ml zeleninového vývaru
- 4 PL paradajkového pretlaku
- brokolica a/alebo hrášok na podávanie
Na pyré:
- 700 g kvaky
- 850 g zemiakov
Postup
1. V panvici zohrejte olej a opečte hovädzie mäso zo všetkých strán dohneda. Odložte.
2. Do panvice pridajte šampiňóny, bobkové listy a tymian. Varte približne 5 minút. Pridajte cibuľu a cesnak, varte ďalších pár minút, kým nezmäknú.
3. Vráťte do panvice mäso, pridajte mrkvu, vývar a paradajkový pretlak. Prikryte a na miernom ohni duste 2 hodiny, až kým mäso nezmäkne a šťava nezhustne.
4. Asi 25 minút pred koncom varenia pripravte pyré. Vo veľkom hrnci uvarte ošúpanú a nakrájanú kvaku. Varte 5 minút, potom pridajte očistené a nakrájané zemiaky a varte ďalších 15 – 20 minút, kým nezmäknú. Sceďte a roztlačte s čiernym korením podľa chuti.
5. Podávajte s varenou brokolicou alebo hráškom.
Tip redakcie
Na vegánsku verziu použite namiesto tymianu rozmarín, namiesto mäsa pridajte tekvicu a cícer, dochuťte 1 PL údenej papriky. Varte 40 minút a podávajte s pyré.
Mäsové guľky s fazuľou
Porcie 4; príprava 30 min; varenie 20 min;
Ingrediencie
- 700 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa, nasekaná
- 3 PL strúhanky
- 100 ml mlieka alebo cmaru
- 2 strúčiky cesnaku, roztlačené
- 2 PL olivového oleja
- 2 farebné papriky, nakrájané
- 2 ČL údenej papriky
- 2 ČL drvených koriandrových semien
- 2 ČL mletej rasce
- 2 konzervy (po 400 g) nakrájaných paradajok
- 2 konzervy (po 400 g) fazúľ, scedených a prepláchnutých
- 2 PL čerstvého nasekaného koriandra
Postup
1. V miske zmiešajte mleté hovädzie mäso s cibuľou, strúhankou, mliekom a jedným strúčikom roztlačeného cesnaku. Zmes premiešajte a vytvarujte 12 až 16 guľôčok.
2. Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte mäsové guľky a opečte ich, kým nebudú zlatisté zo všetkých strán. Vyberte ich z panvice a odložte bokom.
3. Do tej istej panvice pridajte nakrájané papriky a opekajte 4 až 5 minút.
4. Pridajte zvyšný roztlačený cesnak, údenú papriku, drvené koriandrové semienka a mletú rascu. Miešajte.
5. Pridajte nakrájané paradajky a čierne fazule. Vráťte mäsové guľky do panvice a priveďte zmes k varu. Znížte teplotu, prikryte a nechajte jemne variť 10 minút.
6. Podávajte s uvarenou ryžou, ozdobené nasekaným čerstvým koriandrom a lyžicou kyslej smotany.
Tip redakcie
Pre výraznejšiu chuť pridajte do zmesi na mäsové guľky štipku čili prášku alebo nasekanú čerstvú čili papričku.
- Pre viac chuti pridajte štipku chilli vločiek.
- Pre výraznejšiu chuť guláša pridajte pohár červeného vína.
- Mäsovú zmes dajte pred formovaním na 15 minút do chladničky.
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock