Za dvierkami pracovne: alebo: pracovňa v skrini

14. 02. 2006
Zdieľať

Či sa nám to páči alebo nie, elektronika a médiá čoraz viac ovplyvňujú náš život. V posledných desaťročiach sa napríklad výrazne rozšírili možnosti komunikácie a zvýšil sa podiel duševnej práce, čo okrem iného umožnilo (alebo zapríčinilo), že sa mnohé pracovné činnosti presunuli do domáceho prostredia. Našťastie, vďaka zdokonaľovaniu techniky sa zároveň zmenšili nároky na pracovný a odkladací priestor nevyhnutný na prácu, čo otvorilo nové možnosti na vytvorenie vhodných pracovných podmienok aj v malých bytoch. Mobilné a variabilné, a pritom plne vybavené pracoviská sa dnes dajú podľa potreby premiestňovať, alebo ukryť za dvierkami nenápadnej skrine.


Za dvierkami pracovne: alebo: pracovňa v skrini

45280

Ak potrebujete aspoň občas pracovať doma, ale vo vašom byte je menej miestností, než by ste potrebovali, nemusíte si zúfať. Pri zariaďovaní domáceho pracoviska treba mať napamäti, že všetku dokonalú techniku môžete kedykoľvek vypnúť, zavrieť za ňou dvere vstavanej skriňovej zostavy, či stiahnuť roletu. Alebo môžete napríklad do šatníka presunúť celé pracovisko vo forme mobilného kontajnera. Trendom dnešnej doby je mobilita a variabilita – miestnosti, ktoré sa dokážu meniť podľa momentálnych potrieb obyvateľov bytu a nábytkové prvky na kolieskach, ktoré možno podľa potreby premiestňovať do rôznych zón obytného priestoru.





Pri rozhodovaní sa, kam s počítačom, vám možno pomôžu nasledujúce rady:

  • Z hľadiska umiestnenia počítača je najdôležitejší monitor. Ten je často nevhodne umiestnený – príliš blízko, alebo príliš vysoko, čo môže najmä pri dlhodobej práci zapríčiniť niektoré zdravotné problémy. Monitor s 15 až 17-palcovou obrazovkou by mal byť vzdialený od očí minimálne 40 cm (optimálne 60, max. 90 cm). Ak je obrazovka bližšie, zrak sa príliš namáha. Horný okraj obrazovky by mal byť približne vo výške očí. Príliš vysoko umiestnený monitor spôsobuje napätie krčných svalov a následne aj bolesti hlavy. V malých izbách sa niekedy tieto požiadavky dajú len ťažko splniť – riešením by vtedy mohol byť laptop, notebook alebo plochý monitor.


  • Na stole by mal byť dostatok priestoru na klávesnicu aj myš – mali by ste na ne pohodlne dosiahnuť bez naťahovania ramena či celého trupu. S plochou pre literatúru, či šálku kávy môže vypomôcť i malý zásuvkový kontajner na kolieskach. Ak ste pri počítači obmedzovaní malým priestorom, nie je to len záležitosť fyzických ťažkostí, ale aj psychickej nepohody a nespokojnosti, ktorá vám neumožní naplno sa sústrediť na prácu.


  • Monitor by mal byť umiestnený tak, aby sa od obrazovky neodrážalo svetlo z okna či svietidla – najlepšie je, ak je okno na boku. Umelé osvetlenie by malo byť rovnomerné a v zornom uhle by nemal byť nijaký svetelný zdroj (ani okno). Aj nenápadné trvalé oslňovanie drobnými odleskmi od obrazovky, či príliš veľké svetelné kontrasty spôsobia únavu očí a problémy so zrakom.


  • Pri výbere zariadenia pracovne je dôležité uvedomiť si, že počítač, monitor, tlačiareň aj lampa potrebujú byť zapojené v elektrickej zásuvke. „Inteligentný“ nábytok preto počíta aj s miestom na vedenie všetkých káblov tak, aby neprekážali, a ponúka rafinované riešenia ich ukrytia s jedným miestom pre napojenie na sieť.


  • Najmä na dlhodobú prácu je dôležitá kvalitná stolička, a aj keď si v malom byte nemôžete dovoliť stále pracovisko, iste nájdete miesto na jej „zaparkovanie“ v čase, keď je pracovný kút „mimo prevádzky“.










Za dvierkami pracovne: alebo: pracovňa v skrini

45285


Za dvierkami pracovne: alebo: pracovňa v skrini

45286


Za dvierkami pracovne: alebo: pracovňa v skrini

45287


Uzavreté skrinky sa môžu zmeniť na pohodlné domáce pracovisko nielen jednoduchým otvorením dverí. Vysunutím skrinky s kolieskami ukrytými v sokli sa vytvorí pracovisko zakomponované do priestoru. Počítač, monitor aj police na príslušenstvo či archív tu majú svoje pevné miesto, jedinou nevýhodou hádam je, že pred uvedením pracoviska do “skrinkového stavu” treba dôkladne upratať dosku stola, ktorá sa skladá a rozkladá zároveň s pohybom skrinky. (Clei)












Na vytvorenie malého počítačového pracoviska v rohu miestnosti úplne stačí tento mobilný, funkčný a estetický kontajner. Výškovo nastaviteľné police pre monitor i klávesnicu zohľadňujú ergonomické požiadavky, nastaviť sa dá aj zavesenie počítača. Kolieska možno zafixovať a všetky prvky počítačového centra sa zapájajú do elektrickej siete v jednom mieste. Je potešiteľné, že tento nábytok navrhla aj vyrobila slovenská firma. (CATYMAC)


Za dvierkami pracovne: alebo: pracovňa v skrini

45282


Za dvierkami pracovne: alebo: pracovňa v skrini

45284


Za dvierkami pracovne: alebo: pracovňa v skrini

45283

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: domáca pracovňa home office
Zdieľať článok

Diskusia