Studio Piano Design – Renzo a Matteo Pianovci

24. 02. 2006
Zdieľať

„Remeslo vzniklo a skúsenosti sa podávali z generácie na generáciu, čiže spomienka sa stáva nielen minulosťou, ale aj základom budúcich návrhov. To je vo všetkých oblastiach rovnaké, tak v poľnohospodárstve, ako aj v priemysle, ale obzvlášť na miestach, kde sa udržiavajú rodinné tradície. Pokúšame sa dávať našim myšlienkam formu, ktorá sa bude vo svete realizovať sama a bude mať svoju vlastnú identitu. To však, samozrejme, neznamená prispôsobovať sa minulosti, všetko sa musí diať krok za krokom, s nevyhnutným urýchlením, ktoré vytvára hranicu medzi minulosťou a súčasnosťou. Len s prekročením tejto hranice možno robiť nové veci“.


Studio Piano Design - Renzo a Matteo Pianovci

46655

Toto je jedna z myšlienok svetoznámeho talianskeho architekta Renza Piana, ktorý popri veľmi rozsiahlej architektonickej tvorbe založil so svojím synom Matteom – Studio Piano Desing, v ktorom dve generácie dizajnérov – otec a syn kreslia a realizujú objekty pre všedný deň videné rozdielnymi očami, s výhľadom do budúcnosti, inovatívne, a predsa reálne.

Od architektúry po spotrebný tovar

Renzo Piano vo svojom životopise píše – narodil som sa v rodine stavebných podnikateľov. Môj starý otec, otec, brat sa stali stavebnými podnikateľmi, ja som sa stal architektom. Piano často navštevoval otcove staveniská, ktoré sa preňho stali skutočným technickým laboratóriom, liahňou poznania všetkého, čo sa týka architektúry. Záľuba v materiáloch, ich výskumov, stále vyhľadávanie nových inovatívnych systémov, ich overovanie systematickou realizáciou prototypov, boli predpokladom na to, aby videl veci s výhľadom do budúcnosti, respektíve s patričným nadhľadom.


Studio Piano Design - Renzo a Matteo Pianovci

46648

Vo všetkých projektoch a architektonických realizáciách Renza Piana dominuje technická tvorivosť, použitie nových materiálov, experimentovanie so štruktúrami. Aj napriek veľkému rozsahu zákaziek vyžaduje remeselný prístup k práci. Neodmysliteľnou súčasťou je kresliarska zručnosť tvorivých škíc a modely prototypov. To všetko platí i pre spoločnú tvorbu otca a syna v dizajnérskom štúdiu a pri ich spolupráci s rôznymi výrobcami spotrebného tovaru.


Studio Piano Design - Renzo a Matteo Pianovci

46656

Sú to napríklad nábytkové prvky pre byt, kanceláriu – stôl, knižničný regál, ktorý púta pozornosť svojou ľahkosťou a vyváženosťou, napriek jeho masívnym dreveným častiam. Tiež úchytku alebo kľučku možno vidieť ako architektonický prvok určený pre interiér. Príbor z ich tvorivej dizajnérskej dielne má okrúhlu formu, ktorá sa odvoláva na tradíciu polievok roľníkov, námorníkov, v ergonomickom tvare a nových materiáloch. Netradičnou je i vodovodná batéria, ktorá pripomína labuť týčiacu sa nad jazerom. Chrómované páčky predstavujú krídla a výtok zasa dlhý labutí krk.


Studio Piano Design - Renzo a Matteo Pianovci

46654

Renzo a Matteo Pianovci tvar objektu dennej spotreby zakladajú v súlade s ich filozofiou na tradičných prvkoch, ktoré potom transformujú do novej podoby. Hovoria, že uspokojenie vzniká až vtedy, keď sa jeho funkcia prejavuje tak výrazne, až si myslíte, že ničím iným to ani byť nemohlo. Ukážky z ich tvorby sú toho dôkazom.











Studio Piano Design - Renzo a Matteo Pianovci

46644


Na požiadavku Novej Kaledónie francúzska vláda súhlasila financovať v Nouméi výstavbu centra kanakskej kultúry. Hlavnou úlohou centra bolo vzdať poctu tejto kultúre, rešpektujúc pritom jej symboly a vývoj. Tradícii a požiadavkám kanakov sa podriadila aj technológia a európska zručnosť. Dôležité bolo vyhnúť sa paródii alebo imitácii tejto kultúry, ako aj postaviť úplne cudzí model. Bolo tiež potrebné predstaviť tisícročné symboly a kultúru, nie však v podobe zaprášeného muzeálneho kúsku vo vitríne, ale zvýrazniť stálu živosť tejto kultúry. 

Odzrkadlilo sa to vo využití tradičných materiálov a techník a zapojení niektorých prírodných síl, ako sú vietor, svetlo a vegetácia.

Štruktúra a funkcia kaledónskych domčekov je sčasti reprodukovaná a architektonicky a sociálne adaptovaná. Celkovo tvoria zoskupenie 10 objektov, ktoré sú vysoké 20 a 28 m, na brehu oceánu a v srdci národného parku, navzájom prepojené chodníčkami. Domčeky spĺňajú rôzne funkcie: časť centra je venovaná stálym alebo dočasným výstavám, obsahuje tiež auditórium a amfiteáter. Druhá časť domčekov zahŕňa administratívne služby, výskumný sektor, konferenčnú miestnosť a knižnicu. Posledná slúži tradičným tvorivým aktivitám, ako sú hudba, tanec, maľba a sochárstvo.

Kategória: Dizajn
Tagy: interiérový dizajn
Zdieľať článok

Diskusia