7 vecí z domácností, z ktorých vyrobíte skvelé hnojivo na kvety takmer zadarmo. Skúšali ste už trik s banánovou šupkou?
Dobré a správne aplikované hnojivo je pre mnohé rastliny nevyhnutnou potrebou k ich zdravému rastu a bohatému kvitnutiu. Namiešať si ho však viete aj zo zvyškov bežných surovín, ktoré by inak skončili v koši. Domáce hnojivá sú prírodnejšou, ale aj cenovo dostupnejšou alternatívou k bežným syntetickým druhom. A vďaka ich rozmanitému zloženiu si môžete vybrať, či budete cieliť na špecifické potreby rastlín, alebo radšej siahnete po niečom univerzálnom. Ukážeme si, ako si domáce hnojivo môžete vyrobiť.
Hnojenie domácim hnojivom má na rozdiel od kupovaných prísad viacero výhod. V prvom rade je ekologickejšie, pretože pochádza z bežne kompostovateľných zvyškov či prírodných materiálov. Tým sa znižuje šanca, že by ste ním poškodili rastliny či životné prostredie. A keďže využíva zvyšky z domácnosti, výhodou je aj jeho nízka cena a zníženie množstva odpadu.
Ako na domáce hnojivá
Pri používaní hnojív treba dbať na ich vhodné zloženie podľa potreby rastlín a obdobia, v ktorom ho používate. Rastliny potrebujú pre svoju prosperitu najmä tieto tri makroživiny, pričom každá z nich plní inú úlohu:
Dusík (N): Hnojivo bohaté na dusík je dôležité pre zdravie izbových rastlín. Podporuje rýchlejší rast listov a stoniek a tiež pomáha produkovať chlorofyl, vďaka čomu majú tieto časti zelené sfarbenie.
Fosfor (P): Hnojivá s vyšším množstvom fosforu majú za úlohu udržiavať zdravie kvetov a koreňových systémov. Tiež sa starajú o plody a semená po odkvitnutí.
Draslík (K): Túto makroživinu potrebujú rastliny preto, aby dokázali lepšie odolávať stresovým podmienkam. V lete ľahšie prekonajú vyššie teploty či sucho, na jeseň sa vďaka draslíku pripravujú na zimné mrazy. Okrem toho udržuje zdravie kvetov, plodov a koreňov. Je dôležitý pre orchidey pred kvitnutím i počas tohto obdobia.
Naša rada
Rastliny hnojíme podľa potreby a štádia vývinu od jari do skorej jesene, nikdy nie v zime, počas obdobia spánku. Taktiež nehnojíme rastliny, ktoré sú choré, napadnuté škodcami či čerstvo presadené.
Recepty na prírodné domáce hnojivá
Výroba domácich hnojív nie je vôbec náročná. Obvykle ich môžete používať prakticky okamžite, v niektorých prípadoch po pár dňoch. Dbajte však na to, aby ste ich používali vo vhodnom čase, množstve a na vhodné typy rastlín.
1. Kávová usadenina
Je výborným zdrojom dusíka i draslíka a potešia sa jej hlavne rastliny, ktoré obľubujú kyslejšie pH pôdy. Patrí sem napríklad vianočná ruža, papraď, azalky či hortenzie.
Príprava hnojiva z kávovej usadeniny je jednoduchá – uvaríte šálku kávy bez cukru či iných prísad a usadeninu necháte vyschnúť. V prípade izboviek je podľa Pestovateľov vhodné zamiešať ju priamo do substrátu, na povrchu by mohla priťahovať mušky či iné škodce. Pomôže udržať kyslosť pôdy, dodá jej dusík a tiež ju prevzdušní.
2. Vaječné škrupiny
Vaječné škrupiny ocenia rastliny hlavne pre jej obsah vápnika. Po rozbití vajec ich opláchnite, zbavte bielkovín a nechajte dobre vyschnúť. Následne ich rozdrvte na čo najjemnejší prášok pomocou valčeka alebo kuchynského robota. Pripravený prášok zamiešajte do pôdy, prípadne posypte po zemine. V druhom prípade však treba rátať s pomalším nástupom účinku. Je tiež možné pripraviť zálievku uvarením a následným odstátím škrupín vo vode. Po niekoľkých dňoch lúhovania bude pripravená na použitie.
Hnojivo z vaječných škrupín môže mierne zvýšiť pH pôdy, preto ho viac ocenia rastliny, ktoré obľubujú neutrálne alebo mierne zásadité prostredie. Používať ho treba s mierou ako doplnok a kombinovať ho s inými druhmi hnojív, ktoré doplnia i ďalšie potrebné makroživiny.
3. Epsomská soľ
Obsahuje množstvo horčíka a síry, vďaka ktorým budú rastliny silnejšie, zdravšie a svojím spôsobom i zelenšie. Doprajte im zmes z jednej polievkovej lyžice soli rozpustenej v 3,5 litri vody. Tú potom aplikujte fľašou s rozprašovačom na pôdu a listy. Ak izbové rastliny práve presádzate, zoberte za hrsť soli a zamiešajte ju do pôdy. Hnojivo sa hodí pre vždyzelené rastliny, ruže, fikusy i orchidey, no pri druhoch citlivých na soli by ste sa tomuto hnojivu mali vyhýbať.
4. Biely jogurt
Len sa zamyslite, čo vďaka jedinečnej zmesi probiotík či ďalších živín dokáže urobiť pre zdravie človeka. Rovnaké prospešné látky i mikroorganizmy v jogurte môžete využiť aj pri hnojení izbových rastlín. Podporíte tak zdravú mikrobiálnu aktivitu v pôde, vďaka ktorej sa budú organické látky rozkladať rýchlejšie. Oceníte to napríklad v komposte.
Jogurt by mal tiež pomáhať v boji s určitými druhmi plesní, no ak je aplikovaný vo veľkých objemoch, sám ich môže spôsobiť. Mal by sa preto používať len zriedený alebo v malých množstvách. Na hnojivo budete potrebovať biely nesladený jogurt, ktorý zmiešajte s vodou v pomere 1:1. Zmes potom aplikujte priamo do pôdy.
5. Banánové šupky
Ide o ideálne prírodné hnojivo, pretože v sebe kombinuje draslík, horčík, dusík a fosfor. Banánovú šupku z banánu pokrájajte na menšie kúsky, vložte do misky s 2 – 4 litrami vody a nechajte dva týždne lúhovať. Scedené tekuté hnojivo môžete podľa potreby aplikovať na rastliny. Vhodné je pre všetky izbovky.
6. Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje dusík, podporujúci rast rastlín, ale aj dôležité antioxidanty, aminokyseliny či vitamíny. Pomáha zaisťovať zdravie rastlín a ich koreňov a môže tiež mierne znížiť pH v pôde. Hnojivo zo zeleného čaju preto využijete najmä pri kyslomilných rastlinách, ako begónie, azalky, paprade či africké fialky. Na zálievku stačí uvariť šálku neochuteného čaju a po vychladnutí ním zaliať rastlinu.
7. Popol
Čistý popol z dreva má vysoký obsah draslíka, čo pomáha pri neutralizácii kyslej pôdy v kvetináči. Zoberte jeho malé množstvo, ktoré predtým preosejete, a tak zamiešajte do pôdy okolo izboviek. Postupne sa z neho uvoľnia potrebné živiny. Hnojivo sa hodí pre rastliny, ktorým sa darí v mierne zásaditom prostredí. Ak má vaša rastlina rada pH viac ako 6,5, popol by pre ňu mohol byť škodlivý.
Text: Natália Turcovská
Foto: iStock